SERNIK CYTRUSOWY Chodził za mną sernik taki bez ciasta na spodzie. Sernik z sera białego, a nie z zmielonego sera w wiadereczku. Treściwy, aromatyczny i z
SMYKWKUCHNIPiernik z Inką. Maksymalnie intensywne i maksymalnie wilgotne ciasto z przyprawami korzennymi i nutką smaku kawy zbożowej - idealnie pasuje do kubka naszej ulubionej kawy a nawet
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrawda, że taki makowiec kusi?.... Proste, zdrowe drożdżowe ciasto, które się zawsze! udaje, efektowne, długo zachowuje świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej
kgwjanczewoNa jesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia :) Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka
FitKotDziś ostatni odcinek naszej niedzielnej imprezy. Ciasto na miodzie przełożone kremem budyniowym. Wszyscy myślą, że ciasto jest z orzechami, a orzechów tam nie ma wcale :) U
Posadzone i zjedzoneDziś dzielę się z Wami prostym przepisem na ciasto marcepanowe. Uwielbiam marcepan. A ciasto z jego dodatkiem, to coś wspaniałego. Ten zapach, smak… Zaraz po
Słodkie okruszkiNa minione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec
Słodkie okruszkiOd dziecka uwielbiam pierniki. Ten zapach unoszący się po domu… aż nie mogłam się doczekać kiedy mama w końcu wyjmie ciasto z piekarnika i pozwoli
Słodkie okruszkiKlasyka czyli dobry sernik, nie za słodki, z ciastem kruchym i dużą ilością rodzynek :). Ważne jest wybór sera jakiego użyjecie do jego wypieku, wszędobylski gotowy
Apetyczna babeczkaWiele razy przymierzałam się do upieczenia tego ciasta ale jakoś miałam opory ze względu na to czy słonecznik w cieście się sprawdzi. Jak dotąd jadałam go
Ewa w kuchniNie ma nic lepszego jak pyszne wilgotne ciasto, a jednocześnie puszyste i naszpikowane bakaliami :) Takim ciastem jest właśnie makowiec japoński, który również
Kuchenne WariacjeDługo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam
Smakołyki AsiSama nie wiem skąd pochodzi nazwa tego ciasta. Może od tego, że wygląda jakby miało na górze korki ? Zresztą nie ważne, ważne jest to że ciacho
Ewa w kuchniDziś mam dla Was bardzo proste ciasto, do którego przygotowania wystarczą Wam: kilka składników, drewniana łyżka, miska i naczynie żaroodporne. Samo ciasto jest bez jajek i
W poszukiwaniu inspiracjiW sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny świąteczny piernik. Ciasto jest bardzo puszyste i lekkie. Pięknie pachnie przyprawą korzenną i cynamonem. Nie może go zabraknąć na świątecznym
Tradycyjna kuchnia Kasi