urocze pierożki wymyśliłem sobie w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia zamiast kutii. Ich wygląd miał nawiązywać do główek maku, a nadzienie do tradycyjnych śląskich makówek, pełnych bakalii i pachnących skórką pomarańczową oraz cynamonem. Dodatkowo pierogi podałem z sosem migdałowo-makowym, który jeszcze bardziej miał podkreślić ich deserowy charakter. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, ale macie ochotę nadać im nowoczesną(...)niebieskiego maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko ok. 120 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Sos migdałowo-makowy: ½ szklanki mielonych migdałów 100 ml jogurtu naturalnego
Food Squarefareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasteczka owsiane z czekoladą Pierwszy raz jadłam te ciasteczka w ostatnie święta Bożego Narodzenia gdy upiekła je moja siostra i od razu przypadły mi do gustu. Są kruchutkie i delikatne, no i uwielbiam gorzką czekoladę, dlatego właśnie taką dodałam do ciastek(...)drobne kawałki. Miękkie masło ubijam z jajkami i cukrem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane oraz czekoladę i mieszam dokładnie. Z ciasta formuję kulki wielkości włoskiego orzecha, lekko je spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak aby między ciastkami były około czterocentymetrowe odstępy. Piekę w rozgrzanym do temperatury
Gotuj Się Kto Możeokoło godzinę, do podwojenia objętości. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem(...)xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('72c6d90060bee805f512b56213b4e348').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: dania mięsne na imprezę Danie z pieczarek dania na święta bożego narodzenia sniadania The post Drożdżówki z jabłkami appeared first
dom-agi.plDługo zastanawiałam się jakie danie umieścić w moim pierwszym poście. Postanowiłam, że na to zaszczytne miejsce zasługują PIEROGI RUSKIE . Kto zna mnie osobiście, oczywiście wie, że
Na moim talerzuPaszteciki drożdżowe Pyszne domowe paszteciki drożdżowe z dużą ilością farszu, które idealnie pasują jako przekąska do gorącego,czerwonego barszczyku. Moje paszteciki nadziałam kapustą i grzybami, ale
Blog z ApetytemWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki
JejKuchniaInspiracja znaleziona na Mikserze :) Nowa propozycja szczególnie dla Miśki. Takich ciasteczek jeszcze nie jadła. Robią się bardzo szybko i smakują wyśmienicie. Ciasteczka polecam zrobić nawet dzisiaj
Gotowanie z pasjąPrzepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g
Kuchnia bezglutenowaZabawę ze świątecznymi pierniczkami najwyższy czas zacząć ;) U mnie na pierwszy ogień poszły zupełnie nowe, bo przepis wypatrzyłam zupełnie przypadkiem. Już jakiś czas temu na próbę
FitKotBardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo
babka w formiePrzygotowana do Świąt Bożego Narodzenia idą pełną parą ;)Pierniczki już upieczone (przepis na nie i zdjęcia już wkrótce), ogromne zakupy zrobione, podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki(...)składniki: mleko, olej, jajko i miód mieszamy w osobnej misce, a następnie przelewamy je do suchych składników. Mieszamy łyżką. Mogą pozostać grudki, to w niczym nie przeszkadza ;)Gotowe ciasto przekładamy do papierowych papilotek, na 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ja posypałam cukrem pudrem;)Wyśmienite!!I ten korzenny zapach roznoszący się po całym domu..Połączony
Lawendowe Niebozagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą kulę. Kulę podziel na pół. Jedną połówkę schowaj do lodówki zawiniętą w folię aluminiową. Z drugiej części zacznij robić ciasteczka. Blat podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek o dowolnych kształtach. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wtedy wykrój środek za pomocą np kieliszka lub mniejszej foremki. Powtórz czyności(...)robić kolejną porcję na nowym arkuszu. Ciasteczka na choinkę: jeśli chcesz wieszać ciasteczka na choince zrób w nich dziurkę za pomocą wykałaczki lub słomki do napojów. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 242 strony pomysłów
nietylkopasta.plzrobienia, a przy tym pyszne. Takie powinny być idealne świąteczne ciasteczka. Że pyszne, to sprawa oczywista. Ale i życzenie, by przepis nie był zbyt skomplikowany nie powinno dziwić. Przed Bożym Narodzeniem większość z nas nie narzeka na brak zajęć. Dlatego w tym okresie będę serwować Wam przepisy, które nie zniechęcą spragnionych słodyczy nadmierną trudnością czy doborem zbyt wyszukanych składników(...)dodaniu każdego. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach wypełniamy dżemem
Smakowity Blog KulinarnyPIERNICZKI GRZYBKI – Dzisiaj zapraszam na pyszne, aromatyczne pierniczki grzybki, to takie jesienne ciasteczka. Pachną cudownie i fantastycznie wyglądają. W przygotowaniu nie są trudne. Zawierają dużo korzennych
Mała Cukierenka