Dziś przychodzę do was z przepisem na pyszny piernik na piwie, który zdążycie przygotować w ostatniej chwili. U mnie tradycyjnie będzie staropolski ale jak ktoś
Cynamonowe szczęściePaszteciki wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z wielu świątecznych potraw. Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam produkty
Podróż w kulinariaKolorowe Mini Bezy – Dzisiaj długo wyczekiwany przepis na mini bezy :). Przepis jest bardzo prosty, bezy są śliczne, urocze i idealnie nadają się do ozdabiania tortów, babeczek
Mała CukierenkaPodejrzewam, że to ostatni mój wpis w tym roku. Miałam podzielić się tym przepisem jeszcze przed świętami albo zaraz po nich, ale czas tak szybko
Przysmaki KarolkiŚwięta dla mnie smakują piernikiem, czekoladą i pomarańczami. Był już piernik z kremem czekoladowym , a tym razem postanowiłam zrobić odwrotnie i połączyć czekoladowe ciasto z
Cynamonowe szczęścieWszyscy lubimy pierogi, wszak polska kuchnia z pierogów słynie. Każdy ma swój ulubiony farsz, bo lubimy je jeść, ale już lepić je niekoniecznie. Wystarczy jednak dobry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świąteczne cupcakes są po protu urocze. Ostatnio pokazywałam Wam babeczki-czapeczki Mikołaja ( klik ), dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza
Słodkie inspiracjeKolejny przepis z zeszytu mojej mamy – kruche rogaliki z kremem czekoladowym. Idealne na co dzień oraz na świąteczny stół. Czas
KuchniaWeDwoje.plTo już kolejny przepis na pierniki na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można
Kuchnia domowa AniTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w
Apetyczna babeczkaTe malutkie, rumowe kule są kwintesencją świątecznego smaku. Są delikatne, oprószone zmielonymi włoskimi orzechami, a w środku pełne są rumowych rodzynek. Po prostu pyszne! Pomysłowe i
Kuchnia Pani WiosnyPyszne wilgotne muffinki piernikowe wprowadzą Was w świąteczny nastrój. Polecam wszystkim fanom pierników i nie tylko. Dla kogo: dla fanów piernika dla chcących poczuć świąteczną
Mania WypiekaniaPiernik już dojrzewa (przepis - KLIK ). Przepisy na pierniczki - w trakcie wypróbowywania. Świąteczny klimat coraz bardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe zapachy rozchodzące się
chili & sugarNiby coś oczywistego, a jednak czasem ktoś potrzebuje inspiracji albo pewnego rodzaju natchnienia, dlatego przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo przydatną jesienno-zimową przyprawę korzenną
Słodkie PrzyjemnościNie jestem szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW końcu na blogu pojawia się pierwszy przepis świąteczny! Dziś startujemy ze świątecznymi piernikami :) ale zapewniam, że przepisów będzie więcej!Na początku powiem Wam tylko
Kitchens AlphabetJa wiem, że do Świąt jeszcze sporo czasu i nawet denerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać
Smaczna PyzaTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w
Apetyczna babeczkaubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki(...)błyszczący. 10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną. 11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , dla dzieci , kakao , lukier , miód , piernik , przyprawa
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBoże Narodzenie ps.r obię juz drugi raz z tego przepisu i najszybciej wypijana przez gości jest likier powstały po nalewce.to dla tego likieru nastawiam nalewkę . Porzeczek po zlaniu nalewki można nie wyrzucać, wsypać do nich 500 g cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok, wtedy staniemy się posiadaczami smacznego, słodkiego likieru idealnego np. do nasączania ciast
mojej kuchniBoże Narodzenie ps.r obię juz drugi raz z tego przepisu i najszybciej wypijana przez gości jest likier powstały po nalewce.to dla tego likieru nastawiam nalewkę . Porzeczek po zlaniu nalewki można nie wyrzucać, wsypać do nich 500 g cukru i odstawić w ciepłe miejsce, aż puszczą sok, wtedy staniemy się posiadaczami smacznego, słodkiego likieru idealnego np. do nasączania ciast
w mojej kuchniSkładam Wszystkim najlepsze życzenia poświąteczne. Mam nadzieję, że przez dłuższą przerwę na blogu nie straciłem wielu czytelników. Wracam, pozdrawiam i zamierzam dalej dzielić się przepisami :) Takie
Przepisy Mikołajaciasto dobrze wystudzić piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko na Boże Narodzenie
W Mojej Kuchni LubięBożego Narodzenia i karnawału. Składniki na ok. 50 sztuk: 400 g twarogu mielonego 500 g mąki tortowej 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 1 łyżka aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżka octu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia - ok. 3/4 L cukier puder do posypania ciastek mąka do podsypywania ciasta Przygotowanie
Alutka-GotujeWarto upiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia :)Robi się szybko, a są naprawdę smaczne.Składniki : 1/2 kg mąki 25 dag cukru 25 dag masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Masło utrzeć do białości, dodać stopniowo cukier, a potem jajka Potem dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną(...)proszkiem do pieczenia oraz cynamon -doskonale wyrabiamy na stolnicy Wyrobione ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość około 5 mm.( podsypujemy mąką, by nie przywierało) Z rozwałkowanego placka wycinamy ciasteczka dowolnego kształtu Pieczemy w temp. 180 stopni C do zarumienienia - około 10 -15 min ( nie smarujemy jajkiem) Po przestudzeniu przechowujemy w szczelnym naczyniu, jeśli oczywiście nikt nie znajdzie
Proste Potrawyskładniki: 1 główka kapusty białej ok. 230 g ryżu 50 g grzybów suszonych 150 g cebuli 50-70 g masła ok.500 ml bulionu sól i pieprz
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g owoców suszonych Helio kora cynamonu kilka goździków miód do smaku 1 pomarańcza opcjonalnie cytryna ok. 1500 ml wody wykonanie: Suszone owoce przelewamy na
Domowy Smak JedzeniaPierogi na kolację wigilijną muszą zawsze być zrobione, ze słodkiej kapusty i z kwaśnej, to moje ulubione. Do kapusty grzybów nie dodałam, bo dla dzieci
Moniki SmakołykiTort w soczyście zielonym kolorze, przełożony masą maślano czekoladową o smaku piernika, urzekający i wyglądem i kolorem, jak również prostotą wykonania oraz smakiem. Nie obawiajcie się
Kraina Miodem PłynącaŚwiąteczne lody z brownie piernikowym zrobione tylko z dwóch składników: z lodów waniliowych i czekoladowego brownie piernikowego z żurawiną . Banalne w przygotowaniu. Wystarczy tylko wymieszać gotowe
Moja DelicjaCo roku szukam nowych smacznych ciasteczek, oczywiście mam swoje ulubione co robię zawsze. Te ciastka są bardzo kruche. Wesołych Świąt Orzeszki pistacjowe utłuc tłuczkiem. Nie mają
Kuchnia PokoleńWeihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bożego Narodzenia. http://ambition.pl SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. słonecznika, ¾ szkl. płatków owsianych, 180 g masła, 2 łyżki masła orzechowego, 1/3 szkl. cukru, aromat waniliowy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem, masłem orzechowym, dodajemy mąkę, proszek, aromat, a na końcu płatki owsiane i słonecznik. Z ciasta
słodki bratekDziś trochę nietypowa propozycja ale jakże pyszna. Makowiec znalazłam u Olgi Smile i zapragnęłam go sobie zjeść. Upiekłam i powiem że jest pyszny a mogą go
Moje Małe CzarowanieKulebiak to specjał kuchni rosyjskiej, obecny i u nas np. na Lubelszczyźnie. W duecie z czerwonym barszczykiem ląduje na świątecznych stołach w wielu domach. To wielki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam świąteczne zapachy unoszące się po całym domu i… wycinanie z dziećmi pysznych, domowych korzennych pierniczków. Dzisiejszy przepis możecie przygotować dosłownie w ostatniej chwili, dlatego
Słodkie okruszkiDawno nie było u mnie pierogów..te co prawda też robiłam jakiś czas temu..tylko przepisu nie wstawiłam..przy okazji tychże pierogów robiłam chruściki z ciasta
Moje domowe kucharzenieW poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne pierogi z farszem makowym. Pierogi to doskonała propozycja na wigilijny stół. Zawsze podaję je polane masełkiem i posypane cukrem. W
Tradycyjna kuchnia KasiPamiętacie cookie monsters ? :) Dla fanów cake pops mam kolejną propozycję na przygotowanie tych słodkości. Tym razem z dodatkiem konfitury śliwkowej, która fantastycznie łączy się z czekoladowym
DefinicjaSmakuZ racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki
Tradycyjna KuchniaZawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów
Moniki Smakołyki