Jeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego
Proste Potrawypowodu przepis ukazuje się tuż przed świętami, bo cóż to za święta bez ciasteczek. Ciasteczka zawsze muszą być , a przecież aromat korzenny nie musi być zarezerwowany wyłącznie dla Świąt Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc też może być . A tym bardziej, że przepis jest prosty , tani i szybki . W ferworze prac przedświątecznych nie zajmie nam dużo czasu, a przeniesie ogrom przyjemności(...)gotowych herbatników Wykonanie: 1. Zaczynamy od wymieszania w misce wszystkich suchych składników. 2. Następnie dodajemy miękkie masło w kawałkach, jajko i śmietanę. Mieszamy wszystko w misce. 3. Następnie przerzucamy ciasto na omączony blat i zagniatamy. Zagniata się w miarę wdzięcznie. Można delikatnie podsypywać mąką, ale nie za dużo. 4. Następnie formujemy z ciasta wałek, obsypujemy trochę mąką i wkładamy
Kawa z mlekiemnajpierw przepis, a potem już trochę ciekawych historii co się zmieniło za ten rok :D Jak impreza urodzinowa bez tortu, a jako urodziny są dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, to musi w tym torcie być trochę smaku świąt. Dziś prezentuję tort, w którym są połączone moje ulubione składniki - tort piernikowy z solonym karmelem. Jak można zauważyć(...)śnieżne dni. No i trzeci mój ulubieniec, który wystąpił w tym torcie, to ser. Prosty, zwyczajny twaróg na sernik, który dodałem do kremu. Tort smakował naprawdę pysznie! Wilgotne blaty ciasta korzennego, krem serowy i dodatek solonego karmelu - prawdziwa uczta dla podniebienia :) Tort piernikowy z solonym karmelem - przepis: Solony karmel (Przepis TU ): 200 g cukru (szklanka) 70 g masła
Kuchnia ŁukaszaWigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych
Smakołyki Asijest dosyć stary. Postanowiłam na Święta przygotować to ciasto, bo wydawało mi się bardzo smaczne i takie też się okazało. Na wierzchu polałam je czekoladową polewą Ganache, na którą przepis znajdziecie na moim blogu (klik) i drobno posiekanymi orzechami włoskimi które nieodzownie kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 300 g mąki 100 g niesłodzonego kakao
Delusional Trineskładniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów
Domowy Smak Jedzeniamigdałami i cynamonem. Idealne ciasteczka nie tylko na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: (na około 25 sztuk) 50g zmielonych migdałów 100g maki tortowej 40g cukru pudru 90g masła szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do obtoczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować
Pyry na Gazskładniki: 150 g maki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao
Domowy Smak Jedzeniapoczątkowo w całej frankofonii, a obecnie, za sprawą Marthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie i pełne karminowych kulek żurawiny, które jak nic innego kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Moja wersja cranberry noël nieco odbiega od oryginału, a to za sprawą zielonych pistacji, które idealnie się wkomponowały zarówno wizualnie, jak i smakowo. Do takiej interpretacji tych słynnych(...)utrzyj w misie miksera. Dodaj cukier puder, sól i mleko, a następnie dalej ucieraj, aż masa będzie biała. Wsyp mąkę, żurawinę i pistacje. Dobrze wszystko wymieszaj, lecz nie zagniataj ciasta zbyt długo. Podziel je na dwie części i z każdej uformuj wałeczek o średnicy około 4 cm. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki
Food SquareSeromak – czyli świetne połączenie delikatnego i kruchego sernika o smaku pomarańczowym z pyszną masą makową z dużą ilością bakalii takich jak: suszone morele, daktyle, żurawina
AleTorciknajpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przepis tutaj: Karp smażony 4. Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami 5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche paszteciki z kapustą i grzybami *** Drożdżowe paszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ 6. Pierogi *** Pieczone pierogi
Blog z Apetytemwąski kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując e ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na barszcz czerwony wigilijny . SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych
nietylkopasta.plpół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną przekładać kremem. Ciasteczka. Stwierdziłam, że będą dobrym pomysłem na początek świątecznego miesiąca. Powoli to właśnie one i inne wypieki poprzedzające Boże Narodzenie będą gościć w nadchodzącym czasie na blogu
My simple kitchenpierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas. W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach ze szpinakiem, więc może zmienimy nieco tradycję, przygotowując je w ten uroczysty wieczór. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej luksusowejok. 1/2 szklanki bardzo
Czerwień i błękitŚwietne danie mięsne, karkówka w roli głównej, duszone mięsko, zachwyca swoim aromatem i kruchością, dla smakoszy mięs w sosie, wprost idealne, no i dodatek w postaci
kgwjanczewo