Cranberry Noël to jedne z najlepszych ciasteczek jakie można upiec na Boże Narodzenie. Autorką oryginalnego przepisu jest Martha Stewart, jednak powstało już bardzo wiele modyfikacji (moja – niewielka – jest jedną z nich). Te wyborne maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny powycinałam w kształcie gwiazdek (oryginalnie z ciasta robi się wałek i kroi na plastry). Do ciastek w pierwowzorze przepisu dodaje
MyCookBook.plzaproszenie i koordynowanie wszystkiego!A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!Do kolejnego spotkania w styczniowej piekarnii!Chleb z suszonymi owocamiUwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml.4 bochenki /robiłam z połowy porcjiidealna temperatura ciasta 25 st.C4 prostokątne foremkiDzień 1moczenie2 cups(450 ml )suszonych moreli1 i 1/3 cups
UgotujmyTo.plskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350
Domowy Smak Jedzeniaroku. Historia z nim związana jest dosyć zabawna. Miałam termin porodu na 25 grudnia więc szukałam sposobu co by tu wcześniej zrobić w razie gdybym rzeczywiście urodziła w Boże Narodzenie. Instrukcja dla mojej mamy była taka: "W tej misce jest piernik. Jakbym zaczęła rodzić to przełóż go na blachę i upiecz ok. 20 grudnia :)". W końcu upiekłam(...)być też za ciepło, bo ciasto nam zjełczeje! Po tych 5-6 tygodniach podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą z nich i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut). Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć
Mania Wypiekaniaktórzy być może nie robią ciastek na święta, że warto zabawić się z dziećmi w dekorowanie klasycznych świątecznych ciasteczek. Przy okazji składamy Wszystkim spokojnych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Szkoda, że nie ma choć odrobiny śniegu, ale cóż jak ktoś kiedyś powiedział "taki mamy klimat" :) Pomyślcie nad ciasteczkami i może znajdziecie jeszcze chwilę czasu przed kolacją, aby upiec(...)łyżki mleka 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieramy na gładką masę dodając cukier, jaja i mleko. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami rożne wzory, układamy na suchą blachę i pieczemy w temperaturze 150 C do zrumienienia. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem
vegetaniesernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta(...)wiórek kokosowych 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń (po ok. 820 g) Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 24x36 cm, a następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód
MyCookBook.plZ okazji Mikołaja przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie z truskawkami – Mikołajowe brownie :) Dziś zamiast standardowej blachy na ciasto zdecydowałam się na malutkie foremki na babeczki
CiastkozercySmakowicie wspominam drożdżowy wieniec z białą kiełbasą ( przepis tutaj ) i postanowiłam przygotować coś podobnego - tzn. również kiełbasę w cieście. Wymarzyła mi się konfitura z czerwonej cebuli
Gotowanie i blogowanieUwielbiam pierogi w każdym wydaniu. Dziś, w cyklu świątecznym, zapraszam Cię na te z kapustą i grzybami Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1
Oka w rosole czyli KaFka gotujeUwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu
Chilli Czosnek i OliwaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Profiteroles to francuskie, malutkie ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub …
My Blueberry CornerŚwięta minęły bardzo szybko. Kolejne świąteczne dni przed nami. I choć na dzień dzisiejszy odczuwam lekki „ciasto-wstręt”, lekkie ciastami przejedzenie, tak mimo tego nie wyobrażam
Made By Mom And SonWitam serdecznie Podzielę się przepisem jak zrobić uszka z grzybami do barszczu oraz na przygotowanie ciasta na uszka z grzybami . Wiem że jest dużo przepisów na
Uwaga Babcia GotujeCo roku kupowałam przyprawę korzenną do pierników, w tym roku to był przypadek. Wieczorem zabrałam się za zagniatanie ciasta na pierniki alpejskie, patrzę do szafki, a
Blondynka GotujePaszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1
Bajeczna Kuchnia