Piernik w wielu domach jest nieodłącznym elementem świąt. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na piernik świąteczny (i nie tylko!). Jest to przepis podstawowy, który
kurkanielotka.plWitajcie:) W tym roku na świątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i
IzabelawkuchniDzisiaj będzie świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z
PatiGotujeRolada biszkoptowa z kremem już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów
Pink EnvelopeTen przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i
PatiGotujePrzekładaniec stworzony po to, by osłodzić każde święta również zbliżającą się małymi krokami Wielkanoc. Oczywiście stanie na wysokości zadania również podczas rodzinnych przyjęć czy też jako
Nastoletnie WypiekanieGdy jakiś czas temu pierwszy raz w Costa Coffee spróbowałam torcika makowego, który poleciła mi Pani ekspedientka, oj zakochałam się w nim od razu! Przepadłam i
SMYKWKUCHNIRolada biszkoptowa z kremem już od dłuższego czasu jest na mojej liście do zrobienia. Długo się za nią zabierałam, bo tak samo jak w przypadku tortów
Pink EnvelopeŚwięta Wielkiej Nocy są wyjątkowe. Co rok przygotowujemy się do nich duchowo, ale również zastanawiamy co przygotować na świąteczny stół, aby było smacznie, a może też
Kolorowy PrzepisownikJak wiecie dość często piekę i staram się piec albo coś nowego albo dodając jakiś składnik zrobić nową odsłonę wypieku. I tak jest i tym razem
Ewa w kuchniStrucla makowa- najlepsza przyjaciółka naszej rodziny podczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę makową z dodatkiem skórki pomarańczowej, która była dość mocno
Kuchenne aromatyBazując na makowcu japońskim, bezglutenowym, który zamieszczałam już w ubiegłym roku, stworzyłam jego wersję de luxe- na kruchym spodzie, z kruszonką. Połączenie wilgotnego maku
Smaczne ZdroweBardzo lubię miód i często dodaję go do różnych potraw - mięs, deserów czy codziennej herbaty. Miód stanowi świetną alternatywę dla cukru, gdyż dodany w niedużej ilości
Smakołyki BerenikiPrzepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem tego
Passion of Cookingwięta za pasem. Ja też szykuję dla Was świąteczne przepisy. Dla tych, którym Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z makiem i bakaliami mam przepis na szybki torcik makowy bez pieczenia. Torcik ma 24cm średnicy, ale ma bardzo kremowy smak, także raczej tylko łakomczuchy są w stanie pożreć 1-2 kawałki, więc myślę, że można go pokroić na małe kawałki, żeby(...)starczył dla wszystkich gości przy świątecznym stole. Dla kogo: dla lubiących kremowe, rozpływające się w ustach ciasta dla fanów maku dla nie mających czasu na świąteczne wypieki Składniki: 250g sera mascarpone 50g cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów
Mania WypiekaniaSłodkie wypieki towarzyszą mi od dzieciństwa. Mama jest specjalistką w tej dziedzinie i choć teraz już zdecydowanie mniej piecze (bo i jeść nie ma komu i
Kuchnia w czekoladzieTym wpisem rozpoczynam cykl świątecznych wypieków,w miarę wcześnie, aby każdy znalazł coś dla siebie. Wilgotny keks z suszonymi figami to propozycja na świąteczny deser. Łatwy
Wanilia i KardamonKusił mnie ten makowiec chyba ze dwa lata... aż w końcu się za niego zabrałam i okazało się, że nie jest taki trudny jak mogłoby
Kulinarne InspiracjeŚwięta zbliżają się wielkimi krokami więc coraz częściej zastanawiacie się pewnie co przygotować aby zadowolić podniebienia rodziny. Keks z dodatkiem rumu i dużej ilości bakalii znajdzie
Smakołyki AsiŚwięta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go
Z Majeczką w kuchniJak już wspominałam we wcześniejszym poście chodzą za mną smaki i zapachy iście świąteczne. Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą. Tym razem postawiłam na
Made By Mom And SonCiasto z pozoru wyglądu na dość skomplikowane, natomiast gdy dokładnie zrozumie się z jakich warstw się składa to już takie złożone w przygotowaniu wcale nie jest
coolinarnastrefa.blogspot.comadwentu jest czas na ryby, dlatego postanowiłem publikować na blogu przepis z wykorzystaniem ryby (filetów, dzwonek, całych) każdy piątek, aż do Bożego Narodzenia! Mam nadzieję, że pierwszy, czyli dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Ryba w cieście naleśnikowym - przepis: Składniki: 2 filety z ryby np. soli, halibuta, szczupaka, mintaja (użyłem szczupaka) 3 łyżki mąki (do obtoczenia) 3 łyżki oleju
Kuchnia ŁukaszaDziś zapraszam Was na wyśmienity sernik kawowe amaretto . Pomysł na ten sernik powstał w przypływie chwili. W domu i wśród znajomych mam wielu wielbicieli kawy i
Słodkie okruszkiWspaniały, elegancki deser - idealny na świąteczny stół. Zachęcam, aby w te Święta poeksperymentować z wypiekami. Być może okaże się, że rodzinie smakuje nie tylko tradycyjny makowiec
Chocolate Muffin BlogZapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to już
Apetyczna babeczkaBuchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż
Kuchenne aromatyNiedługo zacznie się gorączka przygotowani do świat, a co za tym idzie planujemy jakie dnia podamy naszym gościom. Jakimi słodkościami zachwycimy przybyszów, których będziemy mieli pod
kgwjanczewoWielowarstwowy tort korzenny to pyszny i efektownie wyglądający przekładaniec, idealny do przygotowania na nadchodzące święta. Osiem mocno korzennych placków przełożonych jest masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi
Smakołyki BerenikiEnglish Version Połączenie czekolady z mięta jest jedną z moich ulubionych kombinacji smakowych. Pierwszy raz skosztowałam jej będąc małą dziewczynką: przyjaciel mojego taty przywiózł nam z
Przepisy AleksandryChciałam upiec coś wyjątkowego, ale nie miałam żadnego pomysłu... Postanowiłam zrobić dokładny przegląd szafek. Znalazłam domowe powidła śliwkowe od mamy:) i trochę pierniczków. Zabrałam się więc
Z miłości do słodkości