ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:648/937)

Sałatka z burakiem cukrowym 150

jako składnik sałatek.  Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na Mazowszu bardzo popularne było ciasto buraczak - rodzaj drożdżowego placka, którego jednym ze składników były buraki cukrowe. Sałatka z burakiem cukrowym to wyśmienita przekąska i ciekawe urozmaicenie naszych posiłków.  Naturalna słodycz buraka cukrowego w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym smakiem nasion granatu i  koziego sera oraz oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 126

cebulką z koperkiem i słonecznikiem http://www.kuchniokracja.hanami.pl/ Roladki z kruchej szynki http://szczypta.com/ Rolada z indyka https://mydishesandsweets.wordpress.com/ Pierożki drożdżowe z kapustą https://yummycookingwithilka.blogspot.com/ Pasztet z fasoli http://www.zchatynakoncuwsi.pl/ Tatar ze śledzia http://www.kuchniadoroty.pl/ Śledzie po kaszubsku http://nietylkopasta.pl/ Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe

Kuchnia Bazylii
Wegańskie kruche ciasteczka 126

Kruche ciasteczka, do wykonania których użyłam oleju kokosowego zamiast masła. Dla mnie idealne, choć w ocenie gości – zbyt suche. Suchość spowodowała mąka kokosowa. Rzeczywiście jest dość ciężka, a jej dodatek do ciasta sprawia, że się kruszy, sypie podczas krojenia. Dodatek do ciastek natomiast, że są bardziej suche. Zatem jeśli nie chcecie ryzykować, pomińcie mąkę kokosową i dodajcie trochę więcej

Kucharzyca
Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami 150

kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają tydzień, u mnie wytrzymały godzinę   Artykuł Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Orzechowe księżyce 161

cukrem waniliowym. Ja ciasteczka przechowuję w szklanym słoju. W pierwszy dzień są bardzo kruche i delikatne, co nie znaczy, że kruszą się w rękach Co do dni kolejnych nie mogę się niestety wypowiadać, bo ciasteczka ich nie doczekały. Do wypieku zdecydowanie polecam cukier puder. Ciasto z użyciem orzechów jest dość delikatne i jeśli użyjemy cukru tradycyjnego w kryształkach, to będzie

Mieszam w Garnku
Grecka tarta Dionizosa! 215

podania. Bo pamiętajcie nie jemy też oczami ;-) Na lunch z bliskimi przygotowałam cudowną, kruchą i kolorową tartę grecką, którą nazwałam Tartą Dionizosa - greckiego boga urodzaju. Nie ma co zwlekać!  Zerknij na listę składników i razem na chwilę przenieśmy się smakiem ku Grecji! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g Mąki Szymanowskiej typ 450 - 2 żółtka - 1 białko - 2 łyżki mleka

SMYKWKUCHNI
Kakaowo-korzenne ciastka z powidłami 119

Dzisiaj mam dla Was takie skromne, ale jakże pyszne kruche ciasteczka kakaowo-korzenne przełożone powidłami. Bardzo często je robię, są proste i szybkie w przygotowaniu. Smakują każdemu, szczególnie, gdy podane są w towarzystwie gorącej kawy czy herbaty. Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g masła 330 g mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki kakao 100 g cukru pudru 1 kopiasta łyżeczka

Nastoletnie Wypiekanie
" Witrażyki " kruche ciasteczka z okienkiem 109

chociaż na chwile ;) ozdobą naszej choinki czy stroika świątecznego w naszym domu. Składniki na kruche ciastka : 1 kostki margaryny 0,5 kg mąki tortowej 1 całe jajko 2 żółtka 3 łyżki śmietany kwaśnej 1 paczka twardych landrynek papier do pieczenia 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na 30 min. 2. Następnie wycinać foremka ciastka

Gotowanie...to proste !
Bezowy placek z czerwonymi porzeczkami 120

Kruchy, częściowo migdałowy spód, wewnątrz którego znajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki

MyCookBook.pl
Diablotki z prażoną cebulką 151

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi są paluszki. Jeśli mogę coś Wam doradzić - to od razu róbcie

Di gotuje
Tarta z białą czekoladą i granatem 176

minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ostudzoną, roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na kruchy spód. Posypać pestkami granatu i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką. Pyszne słodko - kwaśne. 278

Smakowite ciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 167

serniki, już chyba to gdzieś pisałam. Ale lubię też nowe wariacje na temat tego ciasta. Dlatego też postanowiłam stworzyć nową, zdrowszą "fit" wersję sernika dla sportowców, ale i dla bezglutenowców. Sernik ten nie posiada dodatku jakiejkolwiek mąki. Dziwne? - Tak może się wydawać. Jak więc zrobić kruchy spód i jak utrzymać masę serową w całości? Mnie się udało. Sernik jest malutki

Eat Shrimps
Halloween Ciasteczka dynie 202

dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej.Przepis na ciasteczkaPrzepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników)Przepis na masę cukrowąCiasto przygotowujemy według przepisu.Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie

Ciastkozercy
Ciasteczka świąteczne - 3 przepisy na bożonarodzeniowe ciasteczka z Włoch, Grecji i Hiszpanii 271

Hiszpanii Przygotowałam dla Was 3 bardzo różne przepisy na świąteczne ciasteczka: melomakarona  - greckie ciasteczka maczane w słodkim syropie i posypane orzechami włoskimi montecados - hiszpańskie ciasteczka migdałowe, delikatne i kruche sassanelli - włoskie ciasteczka rodem z Apulii, z aromatem cynamonu, goździków i czerwonego wina. Zerknijcie do przepisów, aby przeczytać więcej na ich temat. Takie ciasteczka, zapakowane w ładne pudełko czy metalową(...)posyp posypką z orzechów włoskich. Zostaw do ostygnięcia.  Montecados - świąteczne ciasteczka z Hiszpanii w wersji z oliwą Montecados to migdałowe ciasteczka przygotowywane w Hiszpanii na Boże Narodzenie. Są bardzo kruche i delikatne. Tradycyjnie robi się je z mąki zmieszanej z migdałami, cukrem, cynamonem oraz smalcem. Ich nazwa pochodzi do słowa manteca , które nawiązuje właśnie do tłuszczu z czarnej świni iberyjskiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami 215

bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek.  Pulchne, lekkie i smaczniutkie.  Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-) Składniki na ok 12 babeczek: 4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 150 g cukru 150 g mąki bezglutenowej 40 ml oleju - nie z lodówki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże, kruche jabłko(...)ubitych jajek. Dalej ubijać na najniższych obrotach. Do formy na babeczki włożyć papierowe foremki. Można je przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta. Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać do foremek  maksymalnie  do 2/3 wysokości. Następnie do ciasta wciskać plasterki jabłek - najlepiej, tak aby stały , wtedy nie opadną na dno dosyć rzadkiego ciasta biszkoptowego

Ze smakiem bez glutenu
SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU 99

się na naszym stole. To troszkę paradoksalne, ponieważ jako dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie niebywale przykry obowiązek. Nadal nie pojmuję, jak mogłam tak sądzić! Tym bardziej, kiedy przede mną stoi taki cudowny sernik dyniowy bez spodu . Zwykle też jadamy serniki na spodzie - kruchym bądź z herbatników. Tym razem postawiłam na łatwość, choć także kierowała mną(...)gładko. Dolewam olej i mleko, wsypuję proszek budyniowy i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie delikatnie, za pomocą szpatułki, łączę pianę z białek z masą sernikową. Przelewam surowe ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiam do piekarnika. Piekę 50-60 minut, aż wierzch będzie mocno rumiany, brązowy, ale nie przypalony.  * Jeśli taka ilość cukru okaże się dla Ciebie

W kuchni Karmel-itki
Sernik z ricotty z bekonem karmelizowanym w whisky i syropie klonowym 110

boczek, ale też od czasu do czasu nie wzgardzą dobrym ciastem pod warunkiem, że będzie można pokroić je siekierą. A tak na serio to kawał odjazdowego męskiego ciacha, chociaż znam również panie, które piszczą na jego widok (serio!). A więc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód na bazie masła orzechowego (bezglutenowy(...)masła 1 żółtko 30 ml mleka * PRZYGOTOWANIE Orzechowy spód Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj masło orzechowe oraz tradycyjne, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Kolejno wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Food Square
Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe 109

reszty reniferowej paczki. A jeżeli chcecie zostać pomocnikiem Mikołaja, zapakujcie ciasteczka w ładne pudełko, puszeczkę lub słoik i obdarujcie bliskich. Samodzielnie wykonane ciasteczka sprawią, że poczują się wyjątkowo. Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego w pudrze (można zmiksować zwykły na puder) 2 żółtka(...)czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią. 6) Gotowe, wystudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Artykuł Kruche ciasteczka migdałowo-cynamonowe pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 535

łyżeczki drożdży instant2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szklanki mleka 250 g masła2 jajkaDodatkowo:1-2 łyżki kwaśnej śmietanymak lub sezamNapiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień(...)zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do rondelka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie letnie – wbić dwa jajka

Świat Domowej Kuchni
Czeskie rogaliki orzechowe 240

Bardzo kruche rogaliki wręcz rozsypują się w buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie.  Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić(...)godzinę do lodówki. Z ciasta odrywać po kawałku, uformować wałek grubości około 1 cm i pokroić w 4 cm kawałki. Z każdego kawałka uformować rogalik. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 15-18 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce i ostrożnie zdejmować bo rogaliki są bardzo kruche. Roztopić w kąpieli wodnej

Ala piecze i gotuje