części, formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeżeli ciasto za bardzo się klei – dosypujemy więcej mąki. Każdy placek wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i pieczemy przez 1-2 minuty z każdej strony, tak by nie były ani za miękkie, ani za kruche. Tak przygotowane tortille smarujemy ricottą, posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem, jeśli ich używamy, kładziemy plastry
Be Fit Be Strongzapach ale po upieczeniu znika, ciasteczka wykonane z tej mąki są niezwykle kruche. Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki teff 1 szklanka masła orzechowego 1/2 szklanki syropu klonowego 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki łączymy razem za pomocą miksera. Ja swoje ciasto włożyłam na 10 minut do zamrażarki aby ciasto było bardziej zwarte i łatwiej
Delusional TrineWitajcie kochani :-) Od poniedziałku kuszę Was przepisem na pyszne naleśniki z serkiem mascarpone, borówką amerykańską i maliną. Pyszne wyszły, na pewno posmakują dorosłym i dzieciom. Mój
kruche babeczkiTaka zdrowa propozycja na Święta. Pyszne kulki z daktylami, prażonymi płatkami owsianymi, obtoczone w kokosie. Szybkie i zdrowe. Możecie jeszcze do nich dirzucić co tam lubicie
kruche babeczkiskładniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą), lekko spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Uwaga są bardzo kruche trzeba chwileczkę poczekać zanim przeniesie się je z blachy. Tym razem użyłam tahini
Państwo Wojtczuk gotująCiastka te są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają chłodzenia w lodówce przed pieczeniem, kruche a co najważniejsze szybko znikają z talerzyka :) Składniki: * 400 g mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 3 jajka * 150 g masła * dżem truskawkowy Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm. Przy brzegu wysmarować
Zrób to smacznieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Puszysty, delikatny i mięciutki sernik z nutką cytryny. Lekko orzeźwiający z dużą ilością sera, bez kruchego spodu, czyli taki
Marta Gotujeupamiętnienia tego święta, ale również świetna promocja aktywności fizycznej. Pomyślałam, że kruche ciasteczka w barwach narodowych sprawdzą się w tym dniu doskonale! Zresztą na mecze polskiej reprezentacji również ;). Pomysł podpatrzony u Pani Dorotki z Moje Wypieki . Serdecznie polecam wypróbować! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 150 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szkl cukru pudru
Nastoletnie Wypiekaniemnie najlepszy przepis na krówkę! :) Kruchy miodowy spód przykryty kremem budyniowym, do którego nie dodajemy tylko masła (jak to często bywa). Dodajemy również ubitą kremówkę, która nadaje kremowi lekkości. Na kremie warstwa masy krówkowej obsypanej posiekanymi orzeszkami. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję! Zapewniam... Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto miodowe
Nastoletnie Wypiekaniektóra sięga XVII wieku. Na pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha tarta ze szpinakiem. Ser idealnie się w niej sprawdził smakowo i kolorystycznie. W ogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami- pomidorami, ogórkami kiszonymi czy marynowaną papryką. *foremka 21 cm: Składniki: na ciasto: 200 g mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobaw, sklei się). Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha. Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką. Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C. Smacznego! ciacha są lekko słodkie, kruche, rozpływają się w ustach a do telko delikatnie wilgotne
greenscarfTartę zrobiłam z myślą o tym, by odmienić swoje codzienne menu. Jest smaczna i sycąca. Składniki: Na blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła
Kuchnia w czekoladzieTakie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio
Kuchnia w czekoladzieMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i dodać jajko śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieść na jednolite
Monia miesza i gotujePyszne, mięciutkie, z kruchą skórką pałki z kurczaka, to idealny posiłek na codzienny obiad lub kolację. My z rodziną takie pałeczki uwielbiamy podane z domowym
Kuchnia Łukasza