ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:485/937)

Zazie Bistro - Chapeau bas 143

winie z czosnkiem - delikatne mięso ślimaków, masło i wino... znakomite połączenie, no i sałata oblana świetnym vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle na cieście francuskim z kaszanką i musem jabłkowym. Przyznaję, że cholernie trudno spotkać restaurację serwującą przegrzebki. A jak smakują? Jakby wyciągnąć aromat z najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć(...)mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości no i miła niespodzianka - pod lodami są jabłka obtoczone cynamonem. W oczekiwaniu na deser przechadzka po lokalu. Wchodząc do restauracji mamy niewielką salę

Right Behind The Kitchen
Kruche ciasteczka przekładane kremem 260

najpierw od przygotowania kruchych ciasteczek. Masło kroimy na kawałki. Do dużej miski wrzucamy cukier, mąkę i sól. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie do tego dodajemy pokrojone masło i jogurt. Wyrabiamy, aż do momentu powstania zwartek i gładkiej masy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki, którą dodajemy do masy. Składniki ponownie łączymy ze sobą. Z powstałego ciasta rolujemy wałek (średnica(...)odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto kroimy na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej plastry ciasta. Musimy pamiętać o zachowaniu odstępów między ciastkami. Pieczemy przez ok. 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanka, serek mascarpone muszą być zimne i wyjęte prosto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 263

Kruche kakaowe ciasteczka napakowane pysznymi dodatkami. Gorzka czekolada, różne orzechy, żurawina…czego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka

Mienta blog
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 296

ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta:  Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać

Mania Wypiekania
ciasto zemsta teściowej 490

lodówce. Następnie wyciągamy jedną część, rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia (ciasto jest bardzo kruche). składniki na bezę: 4 białka 180 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, białka będą lśniące. Pod koniec

Domowy Smak Jedzenia
Kruchy ze śliwkami 171

Bardzo dobre ciasto. Ogólnie to ciasto jest dobre do wielu dodatków owocowych, dlatego nie zaskoczyło mnie to, że ze śliwkami smakuje wręcz idealnie. Polecam wypróbować, zwłaszcza, że wysyp śliwek w tym roku jest niesamowity(...)TRUDNOŚĆ: średnie  CZAS: pow. 60 min  ILOŚĆ: 20 Kruchy ze śliwkami CIASTO 1 margaryna 1 szklanka cukru 2 i pół szklanki mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy DODATKOWO puder do posypania 60 dag śliwek odrobina bułki tartej   Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać

Gotuję Testuję
Sernik czekoladowo piernikowy 327

Dzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do

Oryginalny smak
Sernik obłędnie kokosowy ;) 2908

serowa, rozpływająca się w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;) Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru(...)część) budyń kokosowy ( albo śmietankowy) 1/4 szklanki mleka 2%  Piana kokosowa: 100g wiórek kokosowych+ odrobina do posypania wierzchu 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny.  Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem

Czerwona Porzeczka
Gryczane galette ze śliwkami 124

słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek

Food Square
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 299

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki

Oryginalny smak
Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii 232

inną miskę) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę na pizze smarujemy margaryną (dzięki temu mamy bardziej kruchy spód). Wykładamy ciasto i ugniatamy ta, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 5 minut. Następnie smarujemy ketchupem. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni

Słodkie okruszki
Pralinki pandy 248

czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce, rozkrusza się na kawałki) dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy masę.Z gotowej masy formujemy kulki

Ciastkozercy
Tarta z łososiem i szpinakiem 148

będę obrońcom tart na słono i przedstawię Wam jedną z moich ulubionych… z nadzieniem śmietanowym, ze świeżym szpinakiem i aromatycznym łososiem. Ciasto powinno być kruche i delikatne aby nie przyćmić kompozycji, która stanowi środek potrawy. A jeśli uda Wam się zachować kawałek na później, na zimno smakuje

kuron.com.pl
Rajskie jabłuszka. Deser. Jabłka w cieście z marcepanem i żurawiną 202

było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego !Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
2w1 czyli pizza pieróg 290

zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę, nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu do calzone sprawdza się wręcz rewelacyjnie :) Jeszcze jedną innowacją, było dla mnie użycie drożdży instant. Zawsze używałam świeżych, jednak tym razem zapomniałam o nich

Ratunku obiad