miętowym kremem (na bazie świeżej mięty,śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe motywy- to właśnie składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie tutaj . Taki torcik,to idelane połączenie świeżości ze słodyczą czekolady. Jeżeli tylko macie ochotę sami się o tym przekonać-to Zapraszamy(...)ozdobienia góry tortu SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3 gałązki świeżej mięty 3/4 szk. cukru pudru zielony barwnik spożywczy Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu
Domowe TortyIntensywnie czekoladowe, niesamowicie wilgotne, ciężkie i rozpływające się w ustach, z wyraźnym aromatem bananów ... oto moje dzisiejsze brownie bananowe... dla wszystkich wielbicieli brownie... w każdej jego odmianie... 😉😋 Nie dodałam tu masła ani mąki, a mimo to konsystencja ciasta jest naprawdę świetna. Robi się je ekspresowo, nie trzeba używać miksera, wystarczy widelec i rózga kuchenna albo po prostu łyżka. Najpierw należy(...)rozpuścić czekoladę i rozgnieść banany, połączyć wszystko razem, a na koniec dodać pozostałe składniki. A potem pozostaje już tylko czekać i wdychać cudny czekoladowo - bananowy zapach roznoszący się po całej kuchni... 😍💖 P. S. Większość moich brownie robię w przeważającej części z mlecznej czekolady, tak też było w tym przypadku. Użyłam 150 g mlecznej czekolady
Słodko-Słony Świat Ilonyukochanego kardamonu ;) Brownie to ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. I nie trzeba się martwić o zakalec...bo on tam być powinien ;) Nie należy więc piec za długo, gdyż ciasto za bardzo się wysuszy i straci swoją "zakalcowatość", a to przecież charakterystyczna cecha tego wypieku :) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, posiekanej 25 g kakao 130 g mąki pszennej(...)pokojowej ) wbić do naczynia, dodać cukier i lekko roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać przesiane kakao i wymieszać. Dodać sos czekoladowy i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, następnie wymieszać z mąką i kardamonem, również tylko do połączenia. Na koniec dodać daktyle i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 175°C. Patyczek włożony w środek
Opowieści z piekarnikaszklanki margaryna-1 kostka cukier waniliowy-2 opakowania mleko w proszku-2 szklanki polewa czekoladowa-1 opakowanie pakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. MASA(...)ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt Masa mleczna Biszkopt Polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiJeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy laskowe(...)minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z kremem czekoladowym (np. Nutellą) i voilà – nadzienie gotowe :) Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką (nie powinno się za bardzo kleić, bo ma dość dużo tłuszczu) i rozwałkowujemy na kółko o grubości około
CiastkozercyGalaretka, dżem z ch illi Danuta Amerykańskie rurki orzechowe Małgosia Zapiekane gruszki Aga Pasta z awokado , wędzonego łos osia i koperku Marta Czekoladowe ciasto z cukinią Diana Wegańskie ciastka owsiane Joanna Potrawka z kury i czterech warzyw Monika Makaron z pesto z liści rzodkiewki Małgorzata(...)Muffiny jajeczne z pomidorkami i kaban osami Bożena Placki z ja błkiem i cynamonem Diana Zupa szczawiowa Magdalena Czekoladowy pudding ryżowy Marzena Szybkie ciasto na zimno z pieczo nymi śliwkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie MartyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto prince polo to pyszny przekładaniec czekoladowo – orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak chrzciny, komunie czy święta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam Ciasto prince polo Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 120 Składniki Biszkopt: : -6 jajek -1 szklanka
Marta GotujeMurzynek to jedno z popularniejszych ciast czekoladowych . Zazwyczaj polane polewą czekoladową . Ale oczywiście ja zawsze muszę coś zmienić , coś dodać ... ważne ,ze wychodzi smacznie i ciekawie . :) Składniki : forma 25x40 cm Ciasto: 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g(...)grubości ) i pokruszyć go . Pozostały w formie spód nasączyć nalewką , posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyc całą masę serową. Górą posypać pokruszonym ciastem i polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaMocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny pomysł na niedzielny deser. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym elegancki i pięknie się prezentujący czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Czekoladowo Malinowy - Składniki: Ciasto(...)kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty
Słodka Stronakawy najlepsze ciasto z nutą kawy :) Pysznie czekoladowe z małym owocowym akcentem. Z niewielką ilością cukru i bezglutenowe, polecam :) 180 g mąki gryczanej 40 g cukru dark muskovado 3 łyżki surowego kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko kilka malin (poza sezonem mrożonych) 50 g czekolady kawowej W jednej misce mieszamy składniki płynne(...)drugiej suche. Łączymy je se sobą. Czekoladę drobno siekamy i również dodajemy do ciasta. Przelewamy je do formy o średnicy ok. 21 cm. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogbloga. Niestety niebawem będę miała tego czasu jeszcze mniej, ale postaram się od czasu do czasu podrzucić Wam jakiś pyszny przepis:) Na przykład taki jak dzisiejsze ciasto... Wilgotny kakaowy biszkopt, puszysty mus czekoladowy i śmietanka z dodatkiem świeżych malin. Czegóż chcieć więcej :) ? Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku(...)temp. 160st. Ostudzić. Poncz: 50ml wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto. Mus czekoladowy: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 4 żółtka, 400ml śmietanki 30%, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 70ml wrzątku. Czekolady
Z miłości do słodkościTort "Nutella" - nazwa, której nie trzeba zbyt długo opisywać. Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem na bazie śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący - czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Nutella - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka
Słodka Stronaciasto piernikowe, które po kilku dniach od upieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam polewą czekoladową. Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł(...)piernika Słoik powideł Polewa czekoladowa orzechy do posypania Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach
Jadło i czytadłoinne ciasta, które można zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Tym razem upiekłam więc czekoladowe ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- małym i dużym. Składniki (tortownica(...)wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa odstawiamy ją do wystygnięcia. Dokładamy surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną, dokładamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek. Wykładamy na ciasto skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Pobite gary Barbary