twarde z zewnątrz, a w środku delikatnie płynne, jeśli wyjmiemy je za wcześnie z piekarnika to będzie zbyt płynne, a gdy przetrzymamy je zbyt długo to wyjdzie nam pyszne czekoladowe ciasto bez lawy w środku. Po prostu trzeba próbować. Moja czekoladowa lawa wyszła idealna dopiero za trzecim razem. Robiąc je po raz pierwszy warto przygotować więcej ciasta, aby przetestować czas
PaleoLifePyszne, mocno czekoladowe ciasto, które dzięki cukinii jest cudownie wilgotne i mięciutkie nawet na trzeci dzień (specjalnie schowałam kawałek, gdy zobaczyłam że na drugi dzień jest jak świeżo upieczone - chciałam się przekonać, czy kolejnego dnia też takie będzie). Dodatek cukinii może wzbudzać mieszane uczucia, ale zapewniam, że nic a nic jej nie czuć! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (forma ok 22x33(...)wymieszać. 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok 50-55 minut w 160*C. Można polać polewą czekoladową - ja rozpuściłam pozostałe 40 g czekolady i polałam nią ciasto, a dodatkowo posypałam cukrem pudrem. Inspiracja: Moje Wypieki
Kto ugości moich gości?dodatkowych) , które znalazły się w cieście Skarby Jesieni. No cóż- korzystamy z darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach 😉 Grand Choco to czekoladowy biszkopt przekładany czekoladowo- orzechowym kremem z jabłkowo- cytrynową warstwą. Solidne nasączenie mocnym trunkiem sprawia, że ciacho jest wyraziste i nie ma mowy
Domowe ciastamoże to dobrze, ponieważ jestem uczulona na wiele składników, bez których nie da się ich upiec. Uwielbiam za to gorzką czekoladę i jest ona głównym składnikiem ciasta Tęczy, które smakuje jak czekoladowe marzenie. Jak gorzka czekolada w innym wymiarze. Ciasto jest stosunkowo łatwe w wykonaniu, najważniejszą częścią jest odpowiednie ubicie piany z białek i delikatne wymieszanie z masą. Można(...)jest pomysłem na deser mojego Evil Twin Rafiego. Na przygotowanie ciasta musimy przeznaczyć około 45 minut z pieczeniem. Podczas pieczenia cały dom pachnie jak Fabryka Czekolady Williego Wonki :) Enjoy! Ciasto czekoladowe Tęczy Składniki: 6 jajek 125 gr cukru trzcinowego szczypta soli 2 łyżki gorzkiego kakao 300 g czekolady gorzkiej 125 g masła 2 łyżki oleju Potrzebujemy 2 miski i garnek
Cytryna&Co.całość zaczęła tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, można wcześniej zmrozić owoce. Tężejącą galaretkę z owocami przelewamy na spód biszkoptu. Galaretka nie może być rzadka, bo wchłonie ją ciasto :) Mus czekoladowy Składniki: 400 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki wrzątku Przygotowanie: Kremówkę ubijamy(...)żelatynę, najlepiej przecierając ją przez sitko. Unikniemy wtedy grudek w musie czekoladowym. Masę przekładamy na zastygniętą galaretkę z wiśniami. Całość od razu przykrywamy drugą połową biszkoptu nasączonego amaretto i lekko dociskamy. Całość w tortownicy owijamy z wierzchu folią spożywczą (aby nie dostały się do ciasta inne zapachy z lodówki) i chłodzimy przez kilka godzin lub najlepiej przez
bistro mamałyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 500 g sera 1 budyń waniliowy 3 jajka 2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto: Masło rozpuścić w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać żółtka, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i dokładnie(...)puszystą masę. Dodać ser, budyń waniliowy i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto kakaowe. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Gdy ciasto wystygnie polać je polewą czekoladową i wstawić na kilka godzin do lodówki. A do ciasta oczywiście kawusia
My simple kitchenBardzo delikatne, wprost rozpływające się w ustach, baaardzo czekoladowe i suuuper, meeega smakowite. To tak po krótce. Ciasto, które zadowoli najbardziej wybredne podniebienia i nie myślę tu tylko o wielbicielach czekolady, choć dla nich to ciacho, to szczególna rozkosz dla podniebienia(...)choć za czekoladą nie przepadam, to to ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Mimo iż czekolada jest tutaj dominująca, to nawet mi to nie przeszkadza, ciasto jest niebywale lekkie, to taki delikatny mus czekoladowy. Tak naprawdę to sama czekolada z dodatkiem jajek, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, dzięki temu jest ono niebywale lekkie, to taka właśnie czekoladowa chmurka. Przepis
Smaczne ZdroweOstatnio słyszałam o przepisie na ciasto z wykorzystaniem Coca-Coli i bardzo mnie ciekawiło jak takie ciasto smakuje. Postanowiłam pokombinować i tak o to powstało mocno czekoladowe ciasto na bazie coli. Spróbujecie? Czekoladowa Cherry Coke Składniki: 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao, 2 szklanki wiśniowej C0ca(...)jajka, 1/4 szklanki mleka, 2 budynie czekoladowe, 1/4 szklanki cukru, 750 ml mleka, 250 g masła, dżem wiśniowy, tabliczka mlecznej czekolady . Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, 1,5 szklanki Coca-Coli i mleko łączymy i mieszamy za pomocą miksera na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
paapilotkaamiałabym założyć coś na długi rękaw np. w pracy robi mi się słabo i gorąco.. Żeby poprawić sobie zły nastrój upiekłam coś czekoladowego. Wybór padł na ciasto czekoladowo bananowe, gdyż wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające.. Wilgotne i mocno kakaowe a jednocześnie połączenie bananów
Na słodko lub wytrawnieZdrowe ciasto czekoladowe, przygotowane na mące pełnoziarnistej, z ciekawym dodatkiem ugotowanej i zmielonej kaszy gryczanej oraz mnóstwem bakalii. Muszę przyznać, że długo zbierałam się do zrobienia ciasta z wykorzystaniem kaszy. Nie znalazłam do tej pory przepisu, który w pełni by mi odpowiadał. Do czasu, aż odkryłam książkę mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego, którą stworzył dla sieci Lidl. Pośród pysznych(...)kalorycznych ciast znalazłam tę perełkę. Ciasto gryczane o obłędnym czekoladowym zapachu i bogatym wnętrzu. Idealne na deser dla osób dbających o linię :) Składniki : 180 g kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny
Chocolate Muffin BlogDzisiaj propozycja mocno czekoladowego ciasta :) Składniki: 120 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 18% 100 g cukru trzcinowego 300 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki do pieczenia 120 g miękkiego masła 120 g cukru 2 jajka, osobno białka i żółtka woda (175 ml) Polewa: 140 g czekolady gorzkiej 110 ml śmietany 18% Przełożenie(...)utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesianą mąkę na zmianę z wodą. Połączyć z masą czekoladową i pianą ubitą z białek. Do ciasta potrzebne są 2 okrągłe blaszki o średnicy 22 cm. Jeżeli nie dysponujemy dwoma blaszkami, dzielimy ciasto na pół i pieczemy 2 razy. Czas pieczenia
Moja Galeria SmakuZa oknem szaro, buro i ponuro. Do tego zimno i jakby coś pokapuje z nieba. W takie dni najlepiej zakopać się pod kocem z cieplutką herbatką
Ratunku obiadcórce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:) Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady(...)ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić
Smaczne ZdrowePomysł mamy – realizacja wspólna! Dziś mam dla Was kolejny przepis na wspaniały sernik – tym razem z serków homogenizowanych. Przełożony czekoladową masą budyniową i mięciutkim ciastem tworzy wspaniałe trio , które zachwyci nie tylko wielbicieli serników ! Miękki , puszysty , delikatny i niesamowicie łatwy! Taki sernik zniknie z talerzy błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka – 2 szklanki – proszek do pieczenia(...)MASA BUDYNIOWA: – mleko – 1 l – budyń czekoladowy – 3 szt MASA SEROWA: – margaryna – 125 g – serki homogenizowane – 600 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 3 szt – budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto. Wykładamy
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na ciasto, które u mnie w domu zniknęło w tempie ekspresowym, aż musiałam się upominać o pozostawienie kawałeczka do zdjęć. Zasadniczo bardzo proste - delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe i krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, ot wydawałoby się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy(...)ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęście