ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:104/1040)

Babka czekoladowa 277

Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki :)   Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem(...)niej przygotowane ciasto (fot.3) . Wyrównać (fot.4) . Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, do momentu "suchego patyczka". Przygotować polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę z masłem i z mlekiem w kąpieli wodnej - a następnie oblać nią ciasto. Smacznego :)   Źródło: kwestiasmaku

Świat Ciasta
Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa 130

Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%. Chłopcy wreszcie czuli się

Wiem co jem
Murzynek z nutą piernikową 192

odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika. Dzisiaj przepis na murzynka z nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z  TEJ strony. Naprawdę polecam  :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3 jajka 1 – 1,5 szklanki cukru

Na słodko lub wytrawnie
Śliwki w czekoladzie 148

jest skierowana do wielbicieli mocno czekoladowych wypieków i ze względu na dodatek dość sporej ilości alkoholu, dla osób pełnoletnich :) Śliwki moczone w alkoholu i zanurzone w gorzkiej czekoladzie z ciastem czekoladowym daje istne wybuchowe połączenie ;) W kolejce do zrobienia czekają pierniczki ;) Do poczytania w następnym wpisie :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 - 50 minut(...)wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę  kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało

Różne smaki w kuchni
Ciasto czekoladowe 115

Ciasto czekoladowe powstało zupełnie przez przypadek. Dość pózno. I dość szybko. Polecam to ciasto. Znika z prędkością światła! Wykorzystałam ciasto...gotowe.W proszku.  Dodałam tylko jaja, wodę i... Do dekoracji kokos, polewę czekoladową oraz powidła śliwkowe do piernika od KULINARNEJ MANIUSI  Pod linkiem macie przepis na to cudo ! do zrobienia polewy wykorzystałam kakao naturalne od  SKWORCU Polewa jest

Z Kuchni Do Kuchni
Sękate - czekoladowe ciasto z pijaną wiśnią 185

Dziś bardzo proste, bardzo pyszne i bardzo szybkie ciasto. Idealne gdy zaskoczą Was niezapowiedziani goście. Czekoladowe, puszyste, a do tego z jabłkami, bakaliami i pijaną wiśnią z nalewki (oczywiście możecie je pominąć jeśli nie macie w swoich zapasach, lub ciasto będą jadły maluchy albo użyć wiśni z kompotu)   Składniki: 4 szkl. mąki 4 jaja 1 1/2 szkl. oleju

Cynamonowe szczęście
Poprawiające nastrój ciastka na patyku, czyli cake pops 120

już od patrzenia podniesie na duchu. No bo w końcu musi być lepiej! Oto mój polepszacz, zainspirowany królową Cake pops Bakerellą .  Składniki na ok. 20 szt. 400g czekoladowego ciasta (gotowego, upieczonego) 100g mascarpone 100g kremu czekoladowego (np. nutella) 250g białej czekolady odrobina żółtego barwnika do czekolady lub żółte candy melts* 1 łyżka oleju kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby

Pełny talerz
Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji 747

miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki  - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę z białek. alej ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie żółtka z dodatkiem wody. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz(...)polewą czekoladową.  Blacha: prostokątna ok. 25x35cm Warstwy (od dołu): 1. ciasto kakaowe 2. połowa masy kawowej 3. Ptasie Mleczko i galaretka 4. połowa masy kawowej 5. ciasto bakaliowe 6. polewa czekoladowa  Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast s. Anastazji" z moimi małymi zmianami

Mania Wypiekania
ciasto marchewkowe z polewą z gorzkiej czekolady 159

moich ulubionych wypieków. Dodatek marchewki, do  ciasta  sprawia, że staje się ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Jeżeli zaś dodatkowo, przyozdobimy wierzch ciasta gorzką, czekoladową polewą, to oprócz wybornego smaku uzyska ono wyrafinowaną formę. Ciasto z dodatkiem marchewki, nie tylko jest zdrowe, lecz o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość. Co prawda u mnie w domu(...)drzwiczki , zostawiając ciasto w piekarniku jeszcze przez pięć minut Ciasto wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze ciepłym układamy kawałki czekolady. Po kilku minutach ( kiedy czekolada zostanie ogrzana przez ciasto), nożem rozkładamy czekoladową masę po wierzchu ciasta. Następnie ciasto studzimy i podajemy

Miód i pieprz
TORT BIEDRONKA 133

Tort urodzinowy dla Kacperka był moim kolejnym słodkim testerem. Testowałam w nim prawie wszystko, oprócz kremu czekoladowego. Ciasto Red Velvet wyszło mi bardzo dobrze, jednak mus ananasowy wymagał dopracowania. Konsystencję miał dobrą, ale w smaku był trochę niewyraźny ;). Mus robiłam na zwykłej śmietance, ale wydaje mi się, że równie pyszny będzie na śmietance kokosowej…o ile nie lepszy(...)smaku, dlatego polecam do niego jasny biszkopt lub waniliowe ciasto. P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni: Dzień 1: Pieczemy ciasto i rozpuszczamy czekolady w śmietance. Dzień 2: Robimy krem czekoladowy, mus ananasowy i składamy tort. Dzień 2 lub 3: Robimy kolorowe kremy z białą czekoladą (dzień wcześniej rozpuszczamy czekolady w śmietance). Tynkujemy i dekorujemy tort. Składniki

Słodki Pomysł
BROWNIE Z RUMEM 132

Nigdy jeszcze nie robiłam brownie ani też nie jadłam. To moje pierwsze :), ale nie ostatnie, bo w domu bardzo lubią czekoladowe, mocno czekoladowe ciasta. Ciasto jest wilgotne i ciężkie a takie jest najlepsze. Brownie przypomina mi fondant. Smakuje tak samo. Nawet te same składniki, tylko to jest duża wersja. Ten przepis uznaje za najlepszy i już innego nie będę próbować(...)długo, aż masa będzie płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 min. Sprawdzamy patyczkiem, patyczek może być lekko brudny, ale wierzch powinien być spieczony

Kuchnia Paulettes
Tort Szwarcwaldzki 168

Dzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu(...)poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę (ja użyłam gotowej polewy czekoladowej i efekt końcowy nie do końca mi się podoba… ) Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Do tego tortu piekłam ciasto w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły

Ciastkozercy
Ferrero Rocher – ciasto bez pieczenia! 1884

Ferrero Rocher – ciasto bez pieczenia! Trzy warstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, w smaku bardzo przypominające znane pralinki Ferrero Rocher. A w dodatku nie wymagające pieczenia i wybornie smaczne oraz efektownie wyglądające. Polecam! Składniki: Herbatniki kakaowe około 55 sztuk 1 puszka czekoladowej masy kajmakowej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 100g orzechów laskowych 2 wafelki(...)orzechowy *** *** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach *** *** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą lub kakao *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki ładnie zmiękły *** *** Po pokrojeniu ciasto możemy dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY

Blog z Apetytem
Brownie bezglutenowe. 174

Ciężkie, wilgotne, obłędnie czekoladowe ciasto. W miejscu mąki pojawiają się mielone orzechy. Podczas pieczenia wyrasta, a potem opada. To normalne, jednak następnym razem użyję większej blaszki, żeby aż tak nie poszybowało ;)  Pojawiła się za to przestrzeń na maliny ;) Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ;) Euro przeszło do historii. Zdaje się, że do końca nie stało(...)kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać kakao, masło mielone orzechy, żółtka i cukier. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę

zadanie-gotowanie
Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami 182

Wilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)koniec dodając cukier. Ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.   Gotową pianę dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać, aż całość się połączy. Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić. Do miski wlać wszystkie składniki na krem. Ubić na puszystą masę i wyłożyć

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania