ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:819/1040)

beza z kremem czekoladowym 181

muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki.  Składniki: na bezę: 6 białek 300 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) dodatkowo: łyżka gorzkiego kakao pomarańcza Białka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych obrotach(...)zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przygotowanie Domowych Pączków 203

łatwiej ) . Uformowanego pączka układam na lekko podsypanym mąką blacie lub deseczce , nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut . Jeżeli pączki nadziewam przed smażeniem to : Biorę kawałek ciasta , formuję palcami placuszek na środek nakładam łyżeczkę nadzienia i brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam. Pączki układam łączeniem(...)gęsta to możemy dodać do niej 2 – 3 łyżki przegotowanej wody ( w zależności ile mamy marmolady ) i dokładnie wymieszać . Dekoracja pączków : Pączki możemy oprószyć cukrem pudrem , pomalować polewą czekoladową lub lukrem , tym razem dekorowałam lukrem i cukrem pudrem . Do miseczki wlewam wodę , dodaję stopniowo cukier puder i mieszam rózgą . Na koniec dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Lukier

Uwaga Babcia Gotuje
Brownie z masłem orzechowym 202

Uwielbiam czekoladę i mimo, iż ostatnio staram się trochę ograniczyć słodycze, to do niedzielnej kawy upiekłam to przepyszne brownie. Ma wspaniałą wilgotną konsystencję i cudownie pachnie

Smakołyki Asi
Tort makowy 136

wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.   Przygotuj krem:    Na początek kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody- góra 1/4 szkl., aby napar był aromatyczny(...)zostawiając krem na jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym. Boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać czekoladę wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 3 min. wymieszać

Kubki smaku
Przepis #189 Ryżowe ciasto kokosowe - bez mąki 180

przygotowania pysznego rozgrzewającego deseru. W połączeniu z wiórkami kokosowymi jest na prawdę pyszny:) Do dzisiejszego ciasta potrzeba zaledwie kilka składników, które połączone ze sobą dają nam niezwykle smaczny deser. Ciasto jest bez mąki, mleka oraz dodatku białego cukru. Proste i szybkie do zrobienia - nawet w przypadku niespodziewanych gości.  Wartości odżywcze na całość: 1448 kcal(...)dodajemy ubite białka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.  Deser ryżowy można podawać z domowym sosem owocowym lub czekoladowym. Najlepiej smakuje na ciepło. *najlepiej użyć słodzidła, które ma jasny kolor i nie zmieni koloru masy - dobrze się sprawdzi miód, ksylitol lub erytrytol.  Smacznego

Health-Fit-Life
Nie wymagająco, ale z sercem 186

kupiłam miód i piję ciepłe mleko w jego zacnym towarzystwie, czuję wszystkie kości w moim ciele, a szczególnie dają mi się we znaki te w okolicach kręgosłupa. Zamiast więc czekoladowego szaleństwa jest kanapa, kołdra i ciepłe skarpetki. Kubek z gorącą herbatą, a obok, w ramach pocieszenia, panna cotta. W kształcie serca i z czerwonym sosem, żeby choć trochę walentynkowo się(...)czerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie serca z różowym lukrem upiekłam , to śmiać mi się chce. Bo, jeśli przygotowujesz się do tego dnia, to znaczy, że go obchodzisz i nie pozostajesz obojętnym na jego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta Rafaello 427

idę na dietę dopiero od wtorku :-))). Ponieważ miałam wiórki koksowe na których córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego(...)mascarpone i cukier puder, ubijamy na wolnych obrotach do uzyskania gęstego kremu.  Do czekolady dodajemy małymi partiami mascarpone, mieszając dokładnie. Następnie masę czekoladową dodajemy w 2-3 porcjach do ubitej śmietany, miksując krótko do połączenia się składników, na koniec dodajemy wiórki. Przekładamy do formy wyłożonej wafelkami. Posypujemy wiórkami i kakao

Kulinarne przygody Gatity
Porzeczkowy tort z glazurą 213

tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy. Spód z ciastek: Ciastka kruszę(...)grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem.. Delikatnie mieszam. Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam

wesoła kuchnia
Chatka z piernika 202

wkładamy do lodówki na około 20 min.  5. Po 20 min dzielimy masę na parę części i kolejno rozwałkowujemy na około 4 mm - 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść na papier do pieczenia i zacząć przy pomocy szablonu wycinać części. Części lepiej wycinać już na blaszce, gdyż zapobiegnie to deformacji kształtów poprzez przenoszenie. Pamiętajcie również wyciąć drzwi na przedniej ścianie(...)naszej podstawy. Dopiero jak jedna ściana zastygnie doklejać kolejne. Można sobie pomóc podpierając elementy kartonikami lub czymś innym.  Dodatkowo dach możemy posypać wiórkami kokosowymi, dróżkę wykonać z posypki czekoladowej. Do podstawy możemy przykleić choinki i inne... wszystko zależne od naszej wyobraźni.  Moja chatka bardzo skromna, nie wydawałam za dużo pieniążków na dekoracje, choć w sklepie kusiły, jednak

Mój pomysł na
brownie pancakes 198

czekoladowe pancakes (placki) a la brownie podane z malinami i wiórkami kokosowymi Powroty bywają trudne. W ubiegły czwartek po raz pierwszy przekroczyłam próg mojego liceum. Nowa szkoła, nowe znajomości, nowi nauczyciele. Same nowości. Entuzjazm i strach. Jako pierwszak w małej szkole, która ma dość sporą liczbę uczniów, przez cały tydzień chodzę na drugą zmianę, co powoduje, że mój śniadaniowiec(...)rozpuszczenia składników - tak, aby nie były gorące. Mąkę, jajko, cukier wanilinowy i masło z czekoladą wymieszać dokładnie w miseczce. Rozgrzać patelnie nieprzywierającą i smażyć pancakes (jeden placek - jedna łyżka ciasta) z dwóch stron około 1-2 minut na średniej mocy kuchenki. Swoje pancakes podałam ze świeżymi malinami i wiórkami kokosowymi. smacznego. znowu oswajam  się z aparatem

tost z dżemem
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 230

Czekoladowe makaroniki to moja kolejna próba z tymi ślicznymi słodyczami. Kolor i smak zawdzięczają niewielkiej ilości kakao do tego krem z Nutellą.. pycha! temu nie da się oprzeć ;) Gotowe makaroniki dobrze jest schłodzić przed podaniem, tak naprawdę mogą poleżeć nawet całą noc w lodówce – wtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru(...)urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Gotowe makaroniki można wyciskać bezpośrednio

Ciastkozercy
Ciastka z kawałkami czekolady 240

Julio Cort ázar       Gdy jeszcze kupowałam paczkowane, sklepowe ciastka z kawałkami czekolady, często irytowałam się, gdy na jedno ciastko przypadały tylko dwa lub trzy czekoladowe kawałki. Chciałam więc sama je upiec i wypchać taką ilością czekolady, jaka mi się zamarzy. Wiele razy próbowałam, ale nie wychodziły mi chrupiące, na czym też mi strasznie zależało. Wiedziałam(...)oddzielamy od powstałej zawiesiny , dodajemy ją do mleka i oleju, mieszamy. Suche składniki zalewamy mokrymi. Szybko i niedokładnie mieszamy. Wrzucamy kawałki czekolady i ponownie mieszamy, tym razem dokładniej. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blaszce. Duże, małe, grube, cienkie - jakie tylko chcemy. Ciastka pieczemy w 180 stopniach C przez około 10-20 minut. Zajadamy. Polecam ze szklanką mleka owsianego

Weganizm infantylny
Mazurek różany 164

różany: 120ml śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka różanego cukru pudru 125g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru różanego Dodatkowo: Świeże owoce lub kwiaty do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy, zagniatamy, a następnie owijamy folią i chłodzimy w zamrażarce przez 45 minut. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 4-5mm, wycinamy kształt jajka, a z reszty formujemy(...)pudrem i serkiem mascarpone. Wylewamy na zastygłą żelkę. Robimy kleksy z pozostawionej różanej śmietanki i wykałaczką nadajemy nieregularne kształty. Schłodzonego mazurka dekorujemy żywymi kwiatami, owocami, cukrem różanym i np. czekoladowymi jajkami

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczna nalewka śliwkowa 146

Grudzień kiedy mamy Święta Bożego Narodzenia oraz Sylwester to doskonały czas aby podzielić się z Wami przepisem na domowe alkohole. W tamtym roku zaproponowałam Wam likier piernikowy z czekoladową nutą – przepis TUTAJ . Dziś przyszła pora na bardziej wytrawną propozycję, a mianowicie nalewkę ze śliwek. Dla mnie są one nieodzownym elementem Bożego Narodzenia i wprost nie wyobrażam sobie Świat(...)powstały z zasypanych śliwek oraz płyn z zalania mieszamy razem i odstawiamy na 3-4 dni, najlepiej w chłodne miejsce. Śliwki można znów zasypać cukrem i wykorzystać np. do ciasta. Smacznego

Życie ze smakiem