tyle, aby czekolada się dobrze rozpuściła. Zdjąć z ognia i wytudzić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnożółtą masę. Następnie, nie przerywając mieszania, powoli wlewać masę czekoladową. Dokładnie wymieszać i przelać spowrotem do garnka. Ponownie umieścić na małym ogniu i lekko podgrzać, aby ewentualne kryształki cukru do końca się rozpuściły. Masę należy trzymać na ogniu maksymalnie(...)Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy, gdy lody są już gotowe
My simple kitchenmąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę około 10 centymetrow paski. Pieczemy 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika). Eklerki mają się w tym czasie(...)budyń jest wystarczająco gęsty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Wystudzony krem nakładamy przy pomocy rękawa cukierniczego na jedną połówkę eklerki i przykrywamy drugą. Krok 3: Polewa czekoladowa Potrzebujemy: - 50 g groszków czekoladowych lub pokruszonej czekolady Czekoladę rozpuszczamy z mikrofali lub w kąpieli wodnej, a następnie dekorujemy nią eklerki. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniNa naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy Pandassztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30- 40 min. w 180 st.C. składniki na placek kokosowy: 80 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)całość przekładamy do garnka z masłem i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 min. Jeszcze ciepłą masą przekładamy placki. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniamieszamy całość szpatułką. Wylewamy na blaszkę o wym. 24 x 36 cm wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stop przez 25-30 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy. Masa Serowa: 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub jak w moim przypadku wiaderkowy - polecam Piątnice 5 jajek 150 gr masła 3/4 szkl cukru pudru lub 1 szkl(...)serową. 6. Na miejsca z serem układamy pozostałe paski i zalewamy reszta masy. Gotowy sernik pieczemy w 180 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 50-60 min. Polewa Czekoladowa: 200 gr deserowej czekolady 50 gr masła Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko studzimy ja i polewamy sernik. Możemy go obsypać wiórkami kokosowymi
Gotowanie...to proste !Francji 6. stycznia obchodzi się zamiast Dnia Dziecka, Dzień Rodziny. Najważniejszym punktem dnia jest uroczysta kolacja podczas której cała rodzina nie może doczekać się podania ciasta z wróżbami. W Japonii z kolei dziewczynki i chłopcy świętują osobno. Dzień Dziewczynek przypada na 3. marca, a Chłopców na 5 maja. Wtedy to małe kobietki przygotowują okolicznościowe wystawy lalek w strojach tradycyjnych(...)także ryby z pobliskiej rzeczki. I ja się wmieszam w tłum licznych gości, Aby ci życzyć dużo miłości” Róża. Zdjęcie: Kate’s Kitchen Staropolski przepis na zupę czekoladową (Kuchnia polska. Niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich… Toruń 1901) Bierze się do tej zupy czyste mleko lub z wino z wodą. Na litr zupy 1/8 lub nieco
Kate's Kitchenreszty. Niemal wszyscy znają uczucie dojmującego ssania w żołądku, które każe natychmiast kupić batonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju(...)odstawieniem cukru z swojej diety odstawiłam leki na nadciśnienie - lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze (max 40 stopni) by nie stracił
Szkrab Je Samgalaretka stężała. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy w formie kółek na matę sylikonową, posypujemy ekspandowaną quinoą i odstawiamy w chłodne miejsce, można dodatkowo zrobić kilka czekoladowych kleksów lub "gałązek" do przystrojenia deseru. Rabarbar kroimy w plasterki i dusimy z niewielką ilością wody i cukrem kokosowym, aż się rozpadnie, dolewamy mleko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia(...)polania monoporcji. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w 150 ml gorącej wody z dodatkiem wody różanej, odstawiamy do schłodzenia. Wyjmujemy deser z zamrażarki i układamy na kratce do studzenia ciasta, jeśli jej nie mamy trzeba podłożyć coś innego (ja ułożyłam je na zakrętkach od butelek). Każdą porcję oprszamy odrobiną pudru z liofilizowanych żurawin, a następnie za pomocą łyżki oblewamy ostudzoną galaretką
Quinoa Raz!Zakochanych - najlepszy tort czekoladowy ever! Mocno kakaowy biszkopt na bazie tylko 3 składników, genialny krem czekoladowy z nutą pomarańczy i whisky, rozpływający się w ustach. Całość smakuje jak pyszne, czekoladowe trufle. Musicie spróbować :) Miłej niedzieli! Składniki Biszkopt 10 dużych jajek 300 g cukru pudru 100 g gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce(...)Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego! źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracjeskładniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 banany, dojrzałe 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 60 g masła, roztopionego 1 jajko 100 g cukru
Domowy Smak JedzeniaNajlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz(...)zaraz Przepis na paschę miodową z czekoladą Zaczynamy od przygotowania miodowej dekoracji z roztopionej czekolady wg przepisu Joanny Niedobeckiej. Po przeczytaniu “Domowych wypieków” (przeczytaj recenzję) zrobiłam jej miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję po kawałku do dekorowaniu różnych deserów. Wystarczy roztopić
Ugotowane pozamiataneresztę włożyłam do lodówki), rozwałkowałam na grubość około 3 mm. Foremką wykroiłam „serduszka” (można wykroić np. od szklanki), na każdym położyłam niewielką ilość powideł śliwkowych. Przykryłam drugim wykrojonym ciastem, docisnęłam palcami dookoła, żeby się skleiły i żeby powidła nie wyciekły. Na tak przygotowane placuszki przyłożyłam mniejszą foremkę, docisnęłam i wykroiłam moje pierniczkowe serduszka. W ten sposób powstały moje pierniczki(...)lukrować pierniczki. Wystarczy, żeby pierniczek nadziać od spodu na widelec i zanurzyć go w lukrze i odłożyć na kratkę, żeby lukier wysechł. Część pierników zanurzyłam w polewie czekoladowe, część w lukrze, a resztę pozostawiłam bez polewy. Które wybieracie? Zrobicie takie pierniczki na święta? Zróbcie. Koniecznie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u KrysiTak się spodobały jajeczka na Święta Wielkanocne, że żyć mi nie dają więc upiekłam znowu. Tym razem udekorowałam je posypkami kolorowymi i białą czekoladą. Oto mój
Różowa kuchniaTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki
Kuchnia Łukaszaskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy(...)masę serową wykładamy na warstwę makową. Całość pieczemy w 170-180 st.C przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem. składniki na lukier: ok. 1 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą
Domowy Smak Jedzenia