może oprzeć się małym, kruchym cudeńkom przełożonym mocno czekoladowym kremem z dodatkiem kawy? Niestety nikogo takiego nie znam:) Tym razem zapraszam na mini makaroniki przygotowane klasyczną metodą francuską. Choć makaroniki przygotowane tym sposobem nie są najłatwiejsze w przygotowaniu to warto poświęcić czas na ich pieczenie. Wysiłek i serce włożone w ich przygotowanie zostaną w stu procentach wynagrodzone efektem końcowym:) Mają(...)krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika
Magiczna kuchnia DariiW końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co
Be Fit Be StrongDziś proponuję Wam prosty i aromatyczny deser z malinami, które uwielbiam. Przygotowanie 30 min Chłodzenie 2 h Dla 4-6 osób ● 400 g malin
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaczekolady nie tyka, w sklepie tylko na warzywa spoglada, a potem lokalne, najlokalniejsze, tuż pod nosem i zaraz za zakrętem Tesco promocję robi. I co? 12 ogromnych, wielkanocnych, hiper-czekoladowych jajek laduje w szafce... Niby dzieci zjedza, ale w międzyczasie pokusa jest? Jest! Innym razem zajrzeliśmy do McDonald'a. Po pływaniu. Dziecki kalorii straciły wiadra całe i poprosili o lody(...)cukier i sól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj jajka i wymieszaj całość na jedolitą masę. Nakryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej solidną warstwę oleju. Nakładaj racuchy łyżką umoczoną
Lejdi of the houseJeśli poszukujecie przepisu na deser bez pieczenia, a do tego szybki i pyszny! Zapraszam w takim razie do siebie, zapraszam nawet na kawę i degustację
Życie zaczyna się w kuchni"Wena czasem przychodzi sama z siebie. Na przykład dziś, oglądając jakieś obrazki, wpadł mi do głowy pomysł na te babeczki. Może nie odkryłam Ameryki, ale uważam
Słodkie PrzyjemnościPisałam to i powtarzałam już wielokrotnie - niezwykła siła wspólnego stołu otwiera serca, sprawia, że po paru minutach czujemy się jak starzy, dobrzy znajomi. Łączy nas nie tylko wielka misa ciasta, garnek pełen konfitur i łzy spływające nad krojoną cebulą. Jest coś więcej, to nieopisane i nienazwane coś, co pozwala na parę godzin zapomnieć, odetchnąć, poczuć i doświadczyć pasji. Uwielbiam(...)doczekała choinki i została zjedzona znacznie wcześniej :), a później z sukcesem odtworzona. To dla mnie podwójny powód do radości. Co robiłyśmy? 1. Dropsy żurawinowe i syrop żurawinowy / Granolę czekoladową* 2. Konfiturę z pomarańczy, cebuli i chili - do serów 3. Syrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo
KUCHARNIAsernik robiłam dwa dni z rzędu, bo tak wszystkim zasmakował. Po schłodzeniu jest jeszcze smaczniejszy. Bardzo kremowy, mleczno-czekoladowy. Mniam! Składniki Spód 200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie (np. Holenderskie lub Digestive) 50 g masła Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego(...)grudki, należy je przesiać). Energicznie mieszać do powstania gładkiej polewy i odstawić całość do ostudzenia na kolejne 20 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją na ostudzonym cieście i udekorować kawałkami Milky Way’a. źródło: klik - dziękuję, sernik pycha
Słodkie inspiracjeZapraszam do sporządzenia domowych lodów, w tym wypadku waniliowych i oczywiście bezglutenowych. W obiegowej opinii panuje fałszywe przekonanie, że prawdziwych lodów nie da się w domu
Kawa z mlekiemMuffinki to babeczki idealne na każdą okazję. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, nie trzeba nawet posiadać miksera 😉 Nie mogą się nie udać. Przygotowując muffinki
Kuchnia MagdaLenydyskretną, orzechową nutą. Przyznam, że wolałabym popping w wersji niezmielonej, ale taki jednolity "budyń" równie dobrze smakuje. Warto dodać do niej wyrazistych dodatków, np. prażonych orzechów, cytrusów czy sosu czekoladowego. * Allos Hofgemüse Torstens Tomate Lauch To pasta z pora i pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw. W smaku zaskakująco świeża(...)pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001. * De Rit miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany syrop cukru trzcinowego*, miód* (27%), mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze
Poranek na słodkomiksujemy ok. 10 minut. Następnie do gęstej masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy przez 25-30minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopty kroimy na dwa blaty. Uwaga! Jeśli zależy nam na dużym torcie (takim jak na zdjęciu(...)masy mascarpone. Kładziemy drugi blat biszkoptu, ponownie nasączamy i rozsmarowujemy na nim 1/2 masy z białą czekoladą, następnie nakładamy galaretkę truskawkową i ponownie wkładamy tort do lodówki. Rozsmarowujemy masę czekoladową i kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie boki tortu obsypujemy płatkami migdałów, a górę dekorujemy świeżymi
Kuchnia Pani WiosnyBabeczki, muffinki… Bardzo lubię takie małe wypieki. Proste ciasto, kilka dodatków, a efekt wspaniały. Dziś dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na nakrapiane babeczki (jajeczka). Abyście mogli zobaczyć te cudowne kropeczki nie dodawałam polewy ani lukru. Moje nakrapiane babeczki przygotowałam w specjalnych foremkach w kształcie małych jajek, które możecie nabyć w sklepie PapilArt .Babeczki upiekłam w formie powitalno(...)jajko klasy L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) mała garść rodzynek królowej Helio* 2 łyżki płatków czekoladowych** opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio * po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek ** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe Przygotowanie Rodzynki siekamy, następnie obtaczamy w mące (około
Słodkie okruszkiPiekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)Warstwy Leona : Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwona galaretka - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy- polewa czekoladowa - wiórki kokosowe. Smacznego
Różne smaki w kuchniPiekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)Warstwy Leona : Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwona galaretka - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy- polewa czekoladowa - wiórki kokosowe Smacznego
Słodkości i nie tylko