polewą niż ta! :) Odpowiednio gęsta, schłodzona szybko zastyga tworząc miękką lecz nie rozpływającą się i gładką powierzchnię. Jeżeli użyjemy jej ciepłej i zaraz po przygotowaniu, to można potraktować jako czekoladowy sos np. do naleśników czy deserów. I najważniejsze- podczas przygotowywania tej polewy należy dokładnie trzymać się kolejności dodawania składników, inaczej polewa może się nie udać!!! * woda- 3 łyżki * cukier(...)cukier całkowicie się rozpuści należy dodać, w małych kawałkach, masło i również rozpuścić. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i energicznie oraz dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą. Ostudzić i polać ciasto. Smacznego! :) Polewa na zdjęciu wygląda tak, jakby składniki się nie rozmieszały, ale jak najbardziej wszystko jest ok, to tylko najzwyklejsze pęcherzyki powietrza
Kraina Miodem Płynącaokazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest pyszny, lekki, kremowy, ale najważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie dzieci :). Ilość porcji: 3 Składniki: Na ciemną warstwę: 250-300g ciemnych herbatników z kremem ½ banana 1/5 szklanki mleka(...)łyżka serka mascarpone Na jasną warstwę 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cukru waniliowego 60-70g serka mascarpone Dodatkowo: Kakao, czekoladowa posypka, żelki w kształcie robaków W wysokim naczyniu umieszczamy pokruszone ciastka, banan, mleko oraz serek. Wszystkie składniki blenderujemy na ciemny krem. W drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy
Kolizje SmakówGofry w wersji mocno czekoladowej, najlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem i kakao lub polane sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda. Składniki na 7 porcji: 50 g kakao 2 łyżeczki cynamonu 250 g masła 300 g drobnego cukru trzcinowego 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej dodatkowo: cukier(...)jajka ubić. Rozgrzać gofrownicę. Do dużej miski przesiać kakao, dodać cynamon i stopione masło. Wymieszać. Dodać cukier, jajka oraz mąkę i wymieszać. Wlać mleko oraz wanilię i ubić ciasto. Niewielką ilość ciasta wlewać do gofrownicy i piec do czasu, aż gofry będą chrupkie i będą łatwo odchodziły od gofrownicy. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i kakao. Natychmiast podawać
wyzwania kuchennełyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru(...)mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała
Maślane ciasteczkomoże tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? W PDF Wielkanoc z EAT ME FIT ME : ) znajdziesz również przepis na kokosowe gniazdka z kokosowym kremem i czekoladowymi jajeczkami, czyli pomysł na szybki, bezglutenowy deser A jeśli masz trochę czasu i lubisz zaskakiwać gości, to wykorzystaj skorupki od jajek (w trakcie przedświątecznego gotowania trochę ich się produkuje) i zrób(...)dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło
Eat me! Fit me!Dziś chcemy Wam zaprezentować ciacho bez pieczenia, bardzo smaczne bo orzechowo- kokosowe a do tego szybkie w przygotowaniu. Jeśli jesteście zainteresowani koniecznie musicie zakupić najnowszy numer
Candy PandasSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweWiem, że Dzień Matki już minął, ale mimo wcześniejszych chęci, nie mogłam dodać tego przepisu wcześniej, bo sama robiłam torcik dopiero w środę po południu. Ale
Anioszek w kuchniPyszny i szybki pudding z kaszy manny w sam raz na deser. Taka słodycz w środku dnia doda energii a także poprawi humor. Składniki: 1 Warstwa
Smaczne PotrawyKtóż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam
Kuchenne aromatyEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok
Kuchnia EllieJesień czuję wyraźnie w powietrzu, poranki bywają już szare i ponure a w duszy zaczyna grać melancholia. W sezonie jabłkowym co weekend piekę szarlotkę. Jedną i
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam Lambadę bo jest ekspresowa, pyszna i efektowna. Polecam nawet całkiem początkującym. Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta. Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku
Praktyczna plPolska, gola!!Polska, gola!! Poważnie, właśnie oglądam mecz. A jednocześnie zerkam nadomowników. Tu chipsy, tam krakersy, ten zażera się paluszkami,tamten znowu wcina popcorn.A ja? Jako
W kuchni Karmel-itki