Masa makowa do strucli wg Aleex 254Przygotowania do świąt wkroczyły na ostatnią prostą. W mojej kuchni już rozbrzmiewają kolędy, przełożone masą czekoladowo-śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła(...)prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines
W mojej kuchni
Krem z białymi michałkami 788Krem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego(...)Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm . Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki
Słodki Pomysł
Czekoladowe salami - czekolada w świątecznej odsłonie 168spotkania przy stole bez słodkiego akcentu. I chociaż na Wigilijnych stołach królują serniki, makowce i ciasta z bakaliami, to warto mieć w repertuarze coś dla takich miłośników czekolady, jak ja ;) Oto bardzo odświętna wersja słodkości o portugalsko-włoskich korzeniach, jaką jest czekoladowe salami pełne chrupiących ciastek. Przygotowywana z czekolady, masła, likieru Amaretto, jajek (które pominęłam w mojej
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Omlet orkiszowy z owocami 142mieszamy całość łyżką. Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto. Na rozlane ciasto układamy owoce, przykrywamy całość pokrywką i smażymy na małym ogniu przez około 7 minut. SMACZNEGO! Mam dla Ciebie dużo innych propozycji na omlet, sprawdź także: omlet czekoladowy , bananowo-owsiany, jagodowy . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie
Natka Pietruszki
Sernik brownie. 154Sernik pyszny, aż strach! Ciężko zatrzymać się na jednym kawałku. Połączenie brownie z sernikiem i czekoladowa polewa. Mniam! Co nam trzeba? Spód brownie tabliczka gorzkiej czekolady
Latosiowydom
ROLADA SPECULOOS Z MANDARYNKAMI 222Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w
Smaczne Zdrowe
Proziaki w wersji mini 440dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki
Moniki Smakołyki
Zebra z borówką 271keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy na środek na zmianę 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C i pieczemy ok. 60 minut na najniższej półce. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową. Smacznego
Różne smaki w kuchni
Zebra z borówką 260keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy na środek na zmianę 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C i pieczemy ok. 60 minut na najniższej półce. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika, możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową. Smacznego
Różne smaki w kuchni
SZAMPAŃSKA WUZETKA 193To już ostatni mój przepis w tym roku... Aby zakończyć rok 2017 postanowiłam upiec imprezowe ciasto - szampańską wuzetkę🍸 Tradycyjna wuzetka z przepisu mojej babci wzbogacona przeze
Kuchnia MagdaLeny
BABECZKI BROWNIES Z MALINAMI 156jakiś czas mieszamy aby masa się nie przypaliła, gotową odstawiamy do przestudzenia do przestudzonej masy maślano czekoladowej dodajemy pozostałe składniki czyli , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, jajka oraz ekstrakt waniliowy, całość miksujemy do połączenia składników, na koniec dodajemy maliny, delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości pieczemy około 18-20 minut w temperaturze
Słodkie zapomnienie
Muffinki fasolowe do Aromatu 224silikonowych foremek na muffinki lub papierowych ale takie muszą być umieszczone w specjalnej formie, ponieważ ciasto jest dość rzadkie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Muffinki polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z wodą, miodem i kakao
Życie zaczyna się w kuchni
cake pops 171zamrażalnika lub na całą noc do lodówki wyjąć ciasto i odmierzać jednakowe porcje ciasta - tworząc małe kulki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej każdą kulkę obtoczyć w czekoladzie i nabić na patyczek - u nas wykałaczka następnie udekorować posypką lub pozostawić tylko czekoladowe odstawić na deskę (wyłożyłam papierem) patyczkiem do góry i ponownie włożyć do lodówki przechowywać w lodówce
Gotowanie z pasją
Popapraniec 262odcedzić na sitku, przesmarować cieniutko dżemem, wyłożyć połowę masy, powkładać w masę wiśnie, przykryć kolejnym blatem ciasta. Przesmarować cienko dżemem, położyć resztę masy, rozrzucić resztę wiśni, położyć gdzieniegdzie dżem, posypać rodzynkami, płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi. Na koniec zrobić esy floresy z polewy czekoladowej (rozpuszczona czekolada - najlepiej gorzka, z łyżką masła i 3-4 łyżkami wody lub mleka). Smacznego
kgwjanczewo
Czekoladowe brownie / Chocolate Brownies 206czekoladę deserową, wlać miód. Następnie należy utrzeć jaja z esencją i dolać do nich masę czekoladową, całość dobrze wymieszać. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżka lub szpatułką. Całość przelać do dobrze wysmarowanej masłem blaszki, inaczej ciasto przywrze do naczynia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut, aż wierzch
Delusional Trine