Uwierzycie, że w calutkim cieście nie ma ani grama mąki? Ja na początku nie mogłam i sprawdzałam trzy razy czy czegoś nie pomyliłam :) Ciasto jest genialne... ciężkie, sycące i bardzo czekoladowe. Konsystencją przypomina brownie, ale zapewniam Was, że jest 100 razy lepsze i bardziej wilgotne :) W przepisie znajdziecie aż 300 g czekolady... dużo, ale raz na jakiś czas można zaszaleć(...)całe jajka i 4 żółtka (białka zachować). Dodać kakao i zmiksować. o masy jajecznej wlać sos czekoladowy i zmiksować do połączenia. Pozostałe białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie (w trzech partiach) do masy. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec 35 minut w 180*C. Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru
Chocolate Muffin Blogmasę z budyniem. Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem. Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi(...)polewa z forum cincin======= POLEWA CZEKOLADOWA Z ŻELATYNĄ: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi ) 6 dkg masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej
w mojej kuchnipieczenia, 1/2 puszki masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO , Dekoracja: orzechy włoskie HELIO, rodzynki, wiórki kokosowe, jajka czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto(...)wystające na brzegi podwijam w stronę środka i lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Na przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową . Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi , rodzynkami oraz czekoladowymi jajkami. Do przygotowania mazurka wykorzystałam masę orzechową oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Produkty HELIO to składniki idealne do przygotowywania domowych wypieków
Tradycyjna kuchnia Kasimasy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki. Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min. Notes Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową. Artykuł Makowiec japoński, makowiec z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumasy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki. Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min. Notes Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową. Artykuł Makowiec japoński, makowiec z jabłkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D Składniki: 1 szklanka mleka 250 g margaryny 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wykonanie: Mleko
Kulinarna (nie)codziennośćrodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie ze sobą wymieszać. Gdy masa będzie za sucha można dodać(...)uznania. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Gotowe naleśniki przekładamy farszem serowym i podajemy z gorącym sosem czekoladowym. Naleśniki dodaję do akcji
My simple kitchenChurros, to pyszne hiszpańskie ciasteczka, z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. W wersji oryginalnej - podawane na śniadanie, z sosem czekoladowym. U mnie - churros z masą migdałową. Składniki na ciasto: - 410g mąki pszennej - 200g masła - 4 jaja - 500 ml wody - 1 płaska łyżeczka proszku - 2 łyżki cukru - szczypta soli - olej do smażenia Składniki na masę migdałową: - 200g mielonych
mojewypiekiinietylkocukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku 1 duża łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 opakowanie (80 g) ryżu chrupiącego Sante o smaku czekoladowym polewa czekoladowa wg. dowolnego przepisu 1/2 szklanki syropu z wody i cukru do nasączenia ciasta Jajka(...)jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 masy wymieszanej z 3/4 opakowania ryżu chrupiącego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy, obsypać pozostałym ryżem i udekorować polewą czekoladową.Schłodzić
Praktyczna plprzy pomocy miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka, ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki. Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmarować masłem, oprószyć lekko mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować czekoladowe wiórki do przybranie: każdą czekoladę rozpuścić(...)oddzielnym naczyniu w kąpieli wodnej. Rozsmarować cienką warstwą na szklanej płytce lub półmisku, odstawić do zastygnięcia. Zastygłą czekoladę zeskrobać nożem lub łopatką tworząc czekoladowe wiórki. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Ciasto: połączyć suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą
SzczyptaSmaQzdolności do dekoracji ciast i czasem wstyd pokazać co tam mi się uda zrobić,ale co tam..Wieczorem upiekłam biszkopty, przełożyłam masą , a rano jeszcze przed wyjściem do pracy chciałam dokończyć swoje dzieło hihi..ale niestety zaspałam i na ile czas mi pozwolił tak na szybko zrobiłam krem czekoladowy [ taki gotowy-ekspresowy z torebki -tylko mleko i masło i zmiksować(...)razem z cukrem. Na końcu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, dodać pokrojone galaretki.Wymieszać .Tą masą przełożyć przekrojone i nasączone biszkopty.Odstawić do zastygnięcia.Boki i wierzch ciasta dowolnie udekorować, u mnie to krem czekoladowy do tortów.Ponownie odstawić do schłodzenia
Moje domowe kucharzenieNajszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via Gustowody 50 g masła 45 ml śmietany kremówki 36% gruboziarnista sól ganache czekoladowy: 3/4 szklanki śmietany kremówki 36% 170 g gorzkiej czekolady dodatkowo 250g suszonych fig 300g orzechów laskowych (całych) Sposób przygotowania: kruchy spód: Masło posiekać z mąką nożem lub przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta(...)masie karmelowej. Czekoladowy ganache: Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache nanieść ozdobnym esem floresem na wierzch ciasta (do tego celu świetnie sprawdza się trzepaczka). Czas przygotowania: 100' Poziom trudności: średni Ilość porcji: 24 Kaloryczność: 350 kcal/porcja
Pyry na Gazutrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec
W Mojej Kuchni Lubięcukru pudru 200g masła extra 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 szklanka mleka 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 500ml śmietany 36% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka 600g gęstego dżemu porzeczkowego wiórki czekoladowe kolorowe perełki Wykonanie: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)drugim blatem makowym, posmarować 1/3 dżemu, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, wyłożyć resztę masy serowej, posmarować resztą dżemu porzeczkowego. Wierzch i boki ciasta obsmarować bitą śmietaną, udekorować wiórkami czekoladowymi i kolorowymi perełkami
Szalona Kuchnia Eweliny