ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:351/1040)

BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI 132

Zmęczona słońcem i bieganiną po sklepach, wracając do domu obiecałam sobie: dzisiaj nic więcej nie robię. Obietnicy oczywiście nie dotrzymałam, bo jak sobie odmówić małej słodkości. Szybko zagniotłam ciasto, równie szybko je schłodziłam, w 15 minut upiekłam i wypełniłam. I oto mogę się tymi maleństwami z Wami podzielić :) SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego(...)budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki

Kuchnia w opałach
Orzeszki z nadzieniem czekoladowym 314

razem skorzystałam z przepisu na orzeszki z internetu [ mój sprawdzony przepis gdzieś się zawieruszył]..upieczone orzeszki przełożyłam kremem czekoladowym  , ale zrobionym z mniejszej ilości serka ..dodałam też okruchy z upieczonych orzeszków..Robiąc takie orzechy z początku trudno dopasować ilość ciasta..Orzeszki jak będą za małe - wtedy masa będzie uciekać..a jak będą ciut większe - obcinamy nożykiem delikatnie niepotrzebną "obwódkę(...)masła  2 łyżki kwaśnej śmietany  1 żółtko  2 jajka  1/2 łyżeczki sody  szczypta soli  Dodatkowo krem czekoladowy  + okruchy z orzeszków Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem

Moje domowe kucharzenie
Serrnik z musem czekoladowym 696

składniki mieszamy w jednej misce. Mus również nie sprawia żadnych problemów. Przygotowujemy go tylko z dwóch składników. Polecam przepis za jego prostotę i oczywiście za smak. Sernik z musem czekoladowym (zmodyfikowany przepis Sernika Białego ze strony Kwestia Smaku) Tortownica: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (użyłam sera z wiaderka(...)mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie   1. Sernik

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka czekoladowa 192

Mocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;)  Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu czekamy aż babka wystygnie i polewamy polewą, ozdabiamy wedle uznania :) Polewa czekoladowa: Do garnka wlewamy mleko. Cukier wsypujemy, rozpuszczamy i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i czekamy aż się

Różne smaki w kuchni
Babka czekoladowa 187

Mocno czekoladowa, mięciutka i nie jest bardzo słodka :) Do ciasta można dodać jakiegoś likieru, ale ja żadnego nie miałam ;) Polecam na święta, ale nie tylko ;)  Foremka na babkę Temp. pieczenia : 170st C Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 4 jajka 2/3 szkl. kakao 1i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)temp. 170 st.C. Foremkę do babki nacieramy masłem, obsypujemy mąką z kakao. Do foremki wlewamy ciasto i pieczemy ok. 1 godziny. Ja piekłam na najniższej półce w piekarniku. Po upieczeniu czekamy aż babka wystygnie i polewamy polewą, ozdabiamy wedle uznania :) Polewa czekoladowa: Do garnka wlewamy mleko. Cukier wsypujemy, rozpuszczamy i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i czekamy aż się

Różne smaki w kuchni
Przepisy na Tłusty Czwartek 168

pączków z dodatkiem gotowanych ziemniaków nadzianych konfiturą śliwkową, przepis tutaj:  https://ugotowac.blogspot.com/2018/01/paczki-z-ziemniakami.html 2.  chocolate con churros czyli małych przekąsek przygotowanych z ciasta parzonego i podanych z domowym sosem czekoladowym, przepis tutaj:  https://ugotowac.blogspot.com/2016/02/churros-z-sosem-czekoladowym.html 3. twarogowych mini pączków, przepis tutaj:  http://ugotowac.blogspot.com/2015/10/twarogowe-paczusie.html 4. racuchów przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego nadzianych kawałkami jabłek, przepis tutaj

Ugotować
Tort piwno-rumowy 230

Cześć dziś mam dla Was tort piwno-rumowy. Zdecydowanie nie jest dla dzieci. Tort miałam okazje upiec na święto urodzin mojego taty. Ciasto jest wilgotne a dzięki ciemnemu piwu czekoladowe blaty mają wyjątkowy smak. Przeplatający się z nimi krem serkowo - rumowy jest idealny dla każdego mężczyzny, ale nie tylko. Ciasto zwięczony jest kulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem

Panda i jej świat
Ciasto królewiec 723

można zamienić na waniliowy tylko 1-2 łyżki) 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki ziemniaczanej POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady gorzkiej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO MIODOWE - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, miód oraz jajko, składniki wymieszać(...)formą zawinąć np. w reklamówkę foliową - ciasto pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie formę z ciastem przenieść do lodówki, tam przechowywać przez co najmniej 24 godziny, aby blaty miodowe skruszały, a biszkopt zmiękł POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - w rondelku podgrzać śmietankę niemal do zawrzenia, od razu dodać czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty

Smakołyki Bereniki
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 261

opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Całkowicie ostudzony kroimy na trzy blaty i wyrównujemy krawędzie. (Ja zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego(...)dość gęsto 1/2 malin szerszym końcem do dołu. Na owoce wykładamy 1/3 kremu czekoladowego tak, by wypełnił przestrzenie pomiędzy owocami. (Ja używam do tego szprycy, by zachować ładne ułożenie malin i dokładnie wypełnić przestrzenie między nimi.) Na kremie układamy środkowy blat ciasta i lekko dociskamy. Rozsmarowujemy na nim resztę konfitury, układamy pozostałe maliny i wykładamy kolejną porcję kremu. Przykrywamy ostatnim

Ratunku obiad
Słonecznikowiec bez pieczenia 189

ziarna słonecznika sprawiają, że możemy przekupić nawet najbardziej wybrednego łasucha. Ciasto jest niezwykle delikatne i miękkie- po schłodzeniu świetnie się kroi i przypomina w smaku czekoladowy serniczek z nutą orzechową( dzięki prażonemu słonecznikowi). Ciasto na blaszkę 22x 25 cm . Do zrobienia w mniej niż 60 minut. Składniki podstawowe: 70 sztuk okrągłych biszkoptów Składniki na masę: 3 jaja 2 łyżki mąki

Domowe ciasta
Ciasto z dżemem. 207

tanie, szybkie i proste ciasto pachnące dżemem i cynamonem. Do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Dodam, że ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Pysznie smakuje z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Polecam upiec :) Smacznego życzę :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 4-5 łyżek dżemu

Izabelawkuchni
Tort Kornelki 183

całym słoiczkiem powideł śliwkowych a na nie 1/3 masy budyniowej. Kolejna warstwa to ciasto różowe, masa oraz brzoskwinie a na wierzch ciasto piegowate. Wierzch dekorujemy resztą masy bądź polewą czekoladową. Zdobienia na torcie zrobiłam z kolorowych draży oraz pianek.       Źródło inspiracji: tort: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji z małymi zmianami, dekoracja podpatrzona w internecie

Zainspirowana w kuchni
Kostka wiśniowa 361

www.mgotuje.pl Kostka wiśniowa to przekładane ciasto kakaowymi blatami z kremem z wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Całość udekorowana jest czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Post Kostka wiśniowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Mini eklerki z kremem waniliowym 162

150g mleka - 20g masła - 3 żółtka - 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm.   Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem do garnka masło i wlałem mleko(...)gotowe Spostrzeżenia: 1. Czas dopieczenia ciasta (czyli te drugie 30 min.) trzeba uzależnić od posiadanego piekarnika – mnie wystarczyło 20 min. 2. Polewa czekoladowa musi być dość gęsta gdyż inaczej będzie spływać a także wsiąkać w ciasto 3. Warto zrobić więcej bo strasznie szybko znikają

Kuchenne Wariacje
Muffinki z czekoladą 168

olej) i mleko lub wodę. Łączę zawartość obu misek i za pomocą trzepaczki mieszam, dopóki składniki się nie połączą. Dodaję posiekaną czekoladę lub kropelki (tzw. groszek) czekoladowe i delikatnie mieszam. Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut. Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce. Jak przygotować muffinki z czekoladą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata