Dzisiaj coś dla fanów miętowych smaków… Ciasto na białkach, puszyste, wilgotne o delikatnej nucie mięty, oblane polewą czekoladową. Ja swoje ciasto dodatkowo wzbogaciłam barwnikiem- tylko dla kolorystycznego podkreślenia smaku mięty- który oczywiście można pominąć, ale czyż ciasto w tym kolorze nie wygląda uroczo?! :) Jeżeli więc nie wiecie jak spożytkować białka, a macie chęć na odrobinę słodyczy, to zachęcam do tego
Kraina Miodem PłynącaBardzo wilgotny, mocno korzenny piernik przekładany domowymi powidłami śliwkowymi. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Świąteczny piernik przekładany powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorciktakim kremie w połączeniu z czekoladową masa makową z moimi ulubionymi bakaliami... Pycha. :) Puszysty sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej posypany okruszkami makowca czekoladowego na podstawie przepisu na sernik krakowski . Miałam go zrobić na cieście kruchym, które zrobiłam z tego przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować(...)Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić pyszne jabłka prażone dowiesz się tu . Strucle również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo, ale świetnie do tych ciast pasowała. Ozdobiłam posiekanymi w malakserze orzechami włoskimi. Robiłam ciasto z mniejszej liczby składników, ale zbyt cienko rozwałkowałam je, więc strucle wyszły całkiem długie
Anioszek w kuchnisernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu na sernik(...)gorącej wody 300 g jogurtu typu greckiego Wykonanie : 1. Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami i dodajemy likier czekoladowy. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę wyrównując i dociskając do brzegów. 2. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki. Odcinamy piętki i układamy dookoła
vaniliowoczekoladowaFASOLOWE BROWNIE CZEKOLADOWE Jedno z najbardziej wilgotnych ciast jakie jadłam. Niesamowicie kremowe, ciężkie i mokre. Ciasto jest bez mąki, a cały sekret tkwi w fasolce, która zawiera dużo skrobi. Nie zawiera również cukru. Słodzikiem są banany i daktyle, więc są to naturalne cukry. Niczego nie brakuje w smaku, a fasola jest nie wyczuwalna. Gdyby ktoś zapytał mnie czym jest zastąpiona
Kuchnia PaulettesTort czekoladowy z kremem malinowym Tort czekoladowy z kremem malinowym to moja kolejna propozycja na pyszny, lekki tort z wykorzystaniem bitej śmietany i malin. Takie torty u mnie są najchętniej jedzone - co zrobić? Trzeba je robić Puszysty biszkopt o kakaowym smaku i krem malinowy o konsystencji przypominającej mus, a całość udekorowana startą czekoladą i świeżymi malinami Pyszny, lekki tort, który(...)jedną małą. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć dużą część kremu, nakryć drugim blatem biszkoptu i ponownie wyłożyć dużą część kremu, nakryć trzecim krążkiem ciasta. Całość przesmarować pozostałą częścią kremu. Czekoladę zetrzeć na tarce, oprószyć tort czekoladowy z kremem malinowym i udekorować świeżymi malinami. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin - optymalnie na całą noc Artykuł Tort czekoladowy z kremem malinowym
WSZYSTKO SMACZNEDzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże(...)czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się schłodziła i zesztywniała. Przygotowanie musu czekoladowego Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy
W kuchennej krainieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne to mało powiedziane, ciasto jest genialne, mięsiste, wilgotne, mega czekoladowe, a co najważniejsze zachowuje swoją świeżość przez parę dni, idealne na każdą okazję i nie bójcie się nie czuć w nim smaku buraków :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy (21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 45 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170°C gotowe ciasto studzimy , polewamy polewą czekoladową i jeżeli chcecie to można posypać wierzch orzechami. Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/buraczane-ciasto-czekoladowe
Słodkie zapomnieniekawałka ciasta sam, co tylko potwierdza fakt, że jest pyszne, bo Piotruś jest bardzo wybredny. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 400 g puree z dyni 250 g jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa czekoladowa(...)wlać śmietankę, dodać cukier trzcinowy i połamaną czekoladę. Mieszając zagotować masę, wyłączyć palnik, po czym dodać żelatynę i dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podawać w temperaturze pokojowej
Passions hobbies lifenieco wiosennej, mam dla Was przepis na klasyczne babeczki czekoladowe. Ale żeby nie było nudno, proponuję dodać im nieco kunsztu i jeszcze więcej słodyczy i udekorować kremem orzechowo-czekoladowym. Składniki na ciasto: ( na 12 dużych lub 24 małe babeczki ) 150 g czekolady gorzkiej 90 g masła jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej wlać przestygniętą czekoladę - dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Składniki dobrze połączyć. W formie na muffinki ustawić papilotki. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do wysokości 3/4. Piec w 180 stopniach C odpowiednio: małe muffinki - 13-15 minut, duże 20-23 minuty. Upieczone pozostawić do ostygnięcia. Przygotować
kolorowotorcikowoPolewa czekoladowa – babcina polewa do ciast Co jest tzw. przysłowiową kropką nad „i” każdego ciasta? Oczywiście polewa Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną, prostą polewę czekoladową jak za dawnych lat. Taką polewę przygotowywała często moja babcia. Prosta i pyszna, do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Błyszcząca, miękka, dobrze pokrywająca ciasto. Ja przeważnie polewam nią murzynka
Słodkie okruszkiWiśnie: galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie (mrożonych nie rozmrażać ale dodać tuż przed wykładaniem na ciasto, bo galaretka ekspresowo stężeje). Krem czekoladowy: czekoladę połamać i wrzucić do miski. Wlać 2-3 łyżki kremówki, ustawić miskę nad garnkiem z wrzątkiem (ale tak, żeby nie była zamoczona) i mieszając rozpuścić. Pozostałą kremówkę(...)wrzątku, przestudzić i dodać do śmietany. Na paterze położyć jeden blat ciasta. Zapiąć wokół niego rant. Na ciasto wyłożyć połowę wiśni i kremu śmietankowego. Położyć ciasto a na nie połowę kremu czekoladowego. Kolejne warstwy przygotować tak samo. Czekoladę połamać, zalać kremówką i rozpuścić nad parą. Polać tort, posypać orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, polewa czekoladowa, rurki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy
słodki bratekciast). w drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. dokłanie wymieszać. dodać zmiksowaną masę buraczaną, chipsy czekoladowe i skórkę pomarańczową. wymieszać szpatułką do połączenia składników. ciasto przełożyć do formy, wygładzić i piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być jeszcze wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przyda(...)folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia. gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. po ok. 30 minutach wyjąć ostrożnie z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia. kiedy ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić w misce. śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia (ma być bardzo gorąca, nie może się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. dodać olej i ekstrakt
w mojej kuchniduecie - a powiedziałabym nawet w kwartecie , bo ta sama nuta smakowa pojawia się zarówno w cieście jak i w jego uzupełnieniu ( banany i czekoladowa bita śmietana) Samo ciasto jest przepyszne - banany nadają mu slodkości i wilgoci , czekolada odrobinę goryczy i niezwykły aromat. W czasie pieczenia zapach w domu powalający. Przepis na samo ciasto zaczerpnęłam ze strony
Malinowa Kawiarenka