ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:220/1040)

Ciasto czekoladowo-kawowe 151

Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione. Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego  ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera   idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną

Wanilia i Kardamon
ŚMIETANOWE CIASTO Z MALINOWYM MUSEM 235

Lekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto.  Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym.  Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem.  Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru

Walijskie Pichcenie
Ciasto piernikowe w łaty 155

Ciasto piernikowe w łaty Dziś polecam Wam pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto piernikowe w łaty. U mnie oblane porcją mlecznej belgijskiej czekolady z czekoladowymi chrupkimi kuleczkami. Ciasto, to bardzo często przygotowuję na różne spotkania, przyjęcie i święta. Ostatnio piekłam kilka sztuk na przyjęcie dla znajomej. Takie ciasto można w prosty i szybki sposób przewieźć w dowolne miejsce(...)piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Przestudzone ciasto polewamy polewą, czekoladą lub lukrem. U mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada, a na wierzchu czekoladowe chrupiące kuleczki. Smacznego

Słodkie okruszki
Kawowo - czekoladowe muffinki 214

Lubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne!   Składniki:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  3/4 szklanki maślanki,  1/2 szklanki kakao,  3/4 szklanki gorącej kawy,  szklanka cukru(...)następnie dodać maślankę. Dodać olej oraz nasiona wanilii. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, ale takie właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe:   200g śmietanki 30%,  200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić

Z miłości do słodkości
Czekoladowa Szarlotka 132

Ciasto zasłużenie przeze mnie nazwane czekoladową szarlotką. W cieście czekolada, w nadzieniu jabłkowym czekolada… Pięknie wygląda, idealnie smakuje, bardzo podzielne. Puszysty, wilgotny spód z wyczuwalnym smakiem czekolady, kawy, migdałów. Soczyste nadzienie jabłkowe w którym nie brakuje również czekolady i rodzynek. Wspaniała kruszonka. Tyle dobroci w jednym cieście. Ja się w nim zakochałam i z czystym sumieniem polecam(...)ogniu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 8 minut. Jabłka powinny lekko zmięknąć ale nie rozgotować się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy i wylewamy na ciasto. Kruszonka: 225 g mąki 150 g cukru kryształu 90 g zmielonych migdałów 180 g masła 1,5 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy

Made By Mom And Son
Fabryka czekolady w Rzymie 198

kartę z napojami – słodycze wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu(...)już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta – każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz elementem wystroju. Podobnie niektóre nieużywane już maszyny

Ciastkozercy
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 133

wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę(...)esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową. Całość posypuję płatkami czekoladowymi oraz dekoruję różyczkami. Chłodzę w lodówce minimum 3 godziny, aby masa stężała

JejKuchnia
Tort z kremem z nutelli 113

Składniki: 9 jaj 9 łyżek mąki pszennej 9 łyżek mąki ziemniaczanej 18 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło margaryna 200g masła czekoladowego odrobina soku z  cytryny 4  łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego ulubiona herbata ( u mnie Sir William's-exotic fruits) masa cukrowa  barwniki dodatki Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek i schłodzić(...)wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy

Wielki apetyt
Rolada truflowa z rodzynkami 176

rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać(...)ubijanie nie trwa długo, krem szybko gęstnieje ). Do gotowego kremu wmieszać rodzynki. Roladę rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć krem truflowy, rozsmarować na całej powierzchni. Zwinąć z powrotem w roladę. Włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać Śmietanę kremówkę umieścić w małym garnuszku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć

Opowieści z piekarnika
Brownie pomarańczowe 89

jest  to mój ulubiony przepis na brownie- sprawdzony i zawsze się udaje. Ciasto można upiec też bez skórki pomarańczowej, będzie wówczas wersją klasyczną. SKŁADNIKI: 400

Z Marcepanem
Ciasto czekoladowo-migdałowe (Torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle) 120

Ciasto czekoladowo-migdałowe to słodycz, która po prostu rozpuszcza si ę  w ustach i nie można poprzestać na zjedzeniu tylko jednego kawałka. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczy gorzka czekolada, jaja, cukier, masło i migdały w płatkach, aby wyczarować przepyszne ciasto z zewnątrz

La grande e la piccola cuoca
Figowiec 188

ciasta, ale wierzę, że przyda się na sylwestra lub jakąś inną okoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto bananowe z czekoladą i malinami 186

Nieco podobne do babki, troszkę do słodkiego pieczywa... A w rzeczywistości pyszne ciasto z bananami, malinami i czekoladą. W zasadzie nadaje się zarówno na deser jak

Z miłości do słodkości
Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową 167

masy czekoladowej, po każdym wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką.  Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie łącząc ją z masą. Masę wyłożyłam do tortownicy. Wiśnie obtoczyłam w mące i powciskałam je w ciasto, część wiśni wcisnąłem głęboko, część płytko. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około  40 minut . Po 35 minutach zaczęłam

Blondynka Gotuje
Ciasto bez cukru, masła i mąki pszennej, czyli bardzo zdrowy sernik z żurawiną w polewie daktylowo-kakaowej 148

żeby nie było w nim masła i mąki? To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy (oprócz tych pochodzących z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Gdy użyjemy(...)piekarnika – tym razem ustaw go na 160 stopni Celsjusza i piecz wszystko przez 60 minut. Gdy ciasto przestygnie, polej je polewą z daktylami. Przepis na polewę czekoladową poniżej. Składniki CIASTO 1 kg serka homogenizowanego 0% tłuszczu lub sera chudego zmielonego (wtedy dodaj dodatkową łyżkę miodu) 145 g banana – czyli 1 duży banan 100 g płatków owsianych górskich

Eat me! Fit me!