maliny w ciastach, więc najpewniej całe zapasy znajdą się w słodkich wypiekach. Podsuwam Wam przy okazji kilka sprawdzonych przepisów na ciasta malinowe-klik . Kostka malinowo-czekoladowa /inspiracja Moje wypieki Ciasto czekoladowe 130 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady 60 g kakao 2 duże jajka 185 g drobnego(...)śmietany 18% Mus malinowy 650 g malin 3 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej 470 g śmietany kremówki 200 g świeżych malin (jako dodatek do musu) Dodatkowo galaretka malinowa Ciasto czekoladowe: mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Dodać kakao i wymieszać rózgą
Pieguskowa Kuchniamaliny w ciastach, więc najpewniej całe zapasy znajdą się w słodkich wypiekach. Podsuwam Wam przy okazji kilka sprawdzonych przepisów na ciasta malinowe-klik . Kostka malinowo-czekoladowa /inspiracja Moje wypieki Ciasto czekoladowe 130 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady 60 g kakao 2 duże jajka 185 g drobnego(...)śmietany 18% Mus malinowy 650 g malin 3 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej 470 g śmietany kremówki 200 g świeżych malin (jako dodatek do musu) Dodatkowo galaretka malinowa Ciasto czekoladowe: mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Dodać kakao i wymieszać rózgą
Pieguskowa KuchniaWilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą to endorfinowa bomba. Intensywna gorzka czekolada podrasowana kakao, trochę brązowego cukru dla złamania wytrawności, a do tego wszystkiego pomarańczowa nuta podkręcająca smak. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, długo zachowuje wilgotność. Są także opinie, że drugiego dnia jest jeszcze lepsze, jeszcze bardziej wilgotne i pełne kawałków czekolady, która zaraz po upieczeniu jest roztopiona. To wilgotne ciasto(...)zagotować. Mieszając gotować kilka minut, aż syrop zgęstnieje. Jeszcze ciepłe ciasto polać przygotowanym syropem (jego część wsiąknie w ciasto), a następnie, gdy bardziej ostygnie – posypać startą czekoladą. Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą można podawać na ciepło z lodami i miętą; następnego dnia jest równie obłędne (niektórzy mówią, że jeszcze lepsze). Post Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą pojawił
Pociąg Do Kuchnicake Przepis na ten tort znalazłam na jednym z popularnych blogów o pieczeniu. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała Naked cake z nutellą i truskawkami Składniki: Ucierane ciasto czekoladowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki) 1 łyżka miękkiego masła 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladowy biszkopt(...)serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) Dodatkowo: około 500 g truskawek Do przygotowania ciast użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe i biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki 2 godziny wcześniej. Najpierw pieczemy ciasto czekoladowe. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy
PatiGotujeCiasto czekoladowe zawsze będzie moją słabością. Nie wiem, czy wszyscy tak mamy, czy może ja szczególnie jestem podatny na połączenie wilgoci, słodyczy i kakao. Całe szczęście jest dużo zdrowszych alternatyw do pełnych glutenu i cukru chemicznych wypieków. Oto brownie dyniowe – ciasto czekoladowe paleo . Dynia jest fantastycznym warzywem, można ją w niezliczony sposób wykorzystać w naszej kuchni, a z jednej(...)odmiany można nawet uzyskać przepyszny makaron! Zobacz więcej: Spaghetti z dyni makaronowej . Brownie z dyni – czekoladowe ciasto paleo – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis ) jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) kakao surowe albo karob – 1 szklanka gorzka czekolada – tabliczka (100 g) miód – ½ szklanki mąka kokosowa – ⅓ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana – ⅓ szklanki
PaleoSMAKBłyskawiczne i proste ciasto czekoladowe, a przy tym wytrawne, mocno czekoladowe, coś pośredniego między murzynkiem a brownie. U nas kolejny raz :). Doskonałe na każdą okazję - spotkanie, imieniny, walentynkowa kolacja we dwoje. Z "Kwestii Smaku". Przepis na ciasto czekoladowe. Ciasto: 100 g czekolady deserowej 80 g masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady deserowej 50 g masła Jak zrobić ciasto czekoladowe? Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając i mieszając, rozpuścić. Dodać mleko, wymieszać (do uzyskania jednolitej masy). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić
Rodzinka w kuchnipołączenie, które musi dobrze smakować. Ciasto ładnie się prezentuje i nie jest trudne do przygotowania. Nie sposób mu się oprzeć To mój faworyt wśród kawowych ciast. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Do nasączenia: 1/4 szklanki wrzątku 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wódki cukier do smaku Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień. Dodać kawę rozpuszczalną i połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko
Oryginalny smakbyłoby wypić południową kawkę w towarzystwie dobrego ciacha. A że kawę pijemy punktualnie o 12 to nie miałam zbyt dużo czasu Dobrze, że ktoś kiedyś wymyślił brownie, ponieważ szybszego ciasta czekoladowego chyba nie ma. Brownie z tego przepisu już kiedyś piekłam jako brownie z wiśniami i wówczas wyszło mi idealnie. Tym razem piekłam w innym piekarniku i niestety czas był(...)odrobinę za długi. Zamiast mazistego brownie, wyszło mi po prostu czekoladowe ciasto. Nie było dokładnie tak jak chciałam, ale też wyszło bardzo smacznie Brownie ma to do siebie, że nie można go zepsuć. Wierzch pokryty jest glazurą malinową, do której wykorzystałam dżem malinowy. Całe ciacho jest przygotowane „na szybko”. No może oprócz ubijania bitej śmietany. Brownie z malinową
RelaxtimeDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Moje ciasto wzbogaciłam o kawałki ananasa, co nadało mu dodatkowej wilgoci i niepowtarzalnego charakteru. Spróbujcie. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem – przepis brał udział w konkursie (lokowanie produktu) Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem(...)minut. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy na 5 minut przy uchylonych drzwiczkach - zapobiega, to nadmiernemu pękaniu ciasta. Wystudzone i wyciągnięte z keksówki ciasto polewamy odstawioną wcześniej masą czekoladową (3/4 szklanki). Gdy polewa zacznie zastygać (powinna być jeszcze delikatnie lepka, aby swobodnie "przyczepić" dekorację) ciasto dowolnie zdobimy przy użyciu zbożowych kuleczek w różowej posypce. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiPrzyśniło mi się, że kupiłam figi. Zdałam sobie z tego sprawę w momencie, gdy przeglądałam plik ze zdjęciami do przepisów; w oko wpadło mi to z ciastem czekoladowym i dorodną figą na wierzchu, i nagle przypomniałam sobie swój sen. Nie pamiętam szczegółów; tylko to, że stałam w kuchni, a na blacie obok deski do krojenia i noża leżały soczyście fioletowe(...)czym prędzej zabrałam się za pieczenie. Miałam jednak ochotę jakoś je urozmaicić; przygotowałam więc krem budyniowy w dodatkiem masy krówkowej, a dodatkowo przełożyłam je karmelizowanymi figami. Efekt jest oszałamiający! Ciasto czekoladowe jest dość ciężkie i obłędnie wyraziste w smaku, wilgotne i mięsiste - wprost idealne na styczniowe, szare dni. Krem budyniowy z bitą śmietaną zamiast masła jest lekki i delikatny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoddzielnych, wcześniej natłuszczonych misek i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość, mniej więcej 60 minut (w zależności od temperatury). Każdy kawałek podziel na pół. Rozwałkuj ciasto czekoladowe do uzyskania formy prostokąta o długości nieco mniejszej niż długość foremki, i o szerokości około dwóch foremek. Rozwałkuj białe ciasto do uzyskania formy prostokąta o długosci równej długości foremki(...)upieczeniu ładnie wyglądało. Ciasto może wyrosnąć ponad dwukrotnie, ponadto podczas pieczenia też troszeczkę rośnie, aczkolwiek niewiele. Zroś delikatnie wodą białe ciasto z jednej strony i połóż na niej centralnie ciasto czekoladowe. Zroś delikatnie ciasto czekoladowe, następnie złóż ciasto w 1/4 z jednego brzegu do środka, to samo powtórz z przeciwległego brzegu. Złóż jeszcze raz na pół i przełóż do foremki
Grahamka, weka i kajzerkaCiasto czekoladowe z dynią mega pyszne! Cisto czekoladowe z dynią, a zaczęło się od tego, że przed domem leżała dynia a za mną chodziło coś .. coś pysznego. Tylko pomysłu mi było brak, brak na to co mogę zrobić. Poszłam po dynię i część z tej dyni wykorzystałam do pieczonej dyni na ostro. A potem zaczęłam szukać pomysłu(...)pijam, dodałam też esencję waniliową a usunęłam ekstrakt migdałowy. Nie dałam też polewy. Jakie wyszło ciasto? -Przepyszne wilgotne no po prostu w ciągu chwili powstało coś znakomitego :) Ciasto czekoladowe z dynią 1 1/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru 1 jajko 85 g masła lub margaryny, roztopionej
Kuchnia na wzgórzułez. Dumna, przyniosłam do domu pudełeczko, i od razu zabrałam się za szukanie odpowiedniego przepisu, który moje skarby uhonoruje odpowiednio. Na stronie Java cupcake trafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie(...)polewą i udekorowałam koralami porzeczek. Dumna jak paw, podziwiałam swoje dzieło (choć nad oblewaniem zdecydowanie muszę popracować). I, muszę przyznać, smak również mnie urzekł. Ciężkie, niemal w stylu brownie ciasto czekoladowe doskonale kontrastuje z lekkim, kwaskowatym kremem, w którym czerwone kuleczki niemal eksplodują smakiem po rozgryzieniu. Polewa i dekoracja to taka kropka nad i - dzięki temu ciasto naprawdę pięknie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam smak czekolady, zresztą chyba jak każda kobieta Dlatego moje wypieki bardzo często są z jej dodatkiem. Zapraszam Was na proste i szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami. Połączenie smaków idealne. Takie ciasto smakuje wspaniale w towarzystwie kawy lub herbaty i ciekawych rozmów ze znajomymi. Spróbujcie tego pysznego ciasta czekoladowego z bananami i orzechami. Szybkie ciasto czekoladowe(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia. Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z czekoladowym ciastem. Następnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z czekoladowo-bananowym ciastem. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszki