Tym razem proponuję Wam oryginalny deser z owocem mango i kokosem, z nutą limonki. Przygotowanie : 1 godz10 Chłodzenie : 3 godz. Porcja dla 4 osób
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagłębokim oleju, to jesteś w błędzie. Rewelacyjne, chrupiące frytki można zrobić bez kąpieli w tłuszczu, piekąc je piekarniku. Wcześniej tylko trzeba je obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu (tu znajdziesz przepis na chrupiące frytki z piekarnika ). Metoda ta nie sprawdzi się w przypadku słodkich ziemniaków. Pieczone frytki z batata wrzucone po prostu do piekarnika są pyszne, ale miękkie(...)sprawi, że po upieczeniu będą z zewnątrz twarde i chrupiące, a w środku miękkie. Batatowe frytki pieczemy w wysokiej temperaturze – 245 stopni., przez pół godziny. W połowie pieczenia trzeba je odwrócić. Przed wstawieniem do piekarnika frytki delikatnie smarujemy olejem. W połowie pieczenia powtarzamy procedurę. Przepis pochodzi z strony Ethanchlebowski.com Składniki: 2 duże bataty Łyżka octu 2 łyżki
Niedzielny kucharzciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej się kleiło. Następnie trzeba sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, połóżcie wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto(...)mąk, dodać sól, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak przez około 3 minut na wysokich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folia spożywczą i odstawić na około 1 i 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie złożyć ciasto dwa razy**. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto, a następnie złożyć
SprawdzonaKuchnia.plokoło 20 minut. Następnie w każdej z kulek zrobić palcem dziurkę i powiększyć ją. Ania opisuje to dość obrazowo: ciastem zakręcić dookoła palca tak, jakby to było hula hop. Ciasto ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na około 40 minut. W większym garnku zagotować wodę - około 1,5 - 2 litry . Dodać 1 łyżkę miodu (melasy, golden sirup lub syropu klonowego(...)Bajgle powinny swobodnie pływać i nie dotykać dna. Przy pomocy cedzakowej łyżki delikatnie wyjmować bajgle na czystą ściereczkę. Obgotowane smarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ulubionymi ziarenkami. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut. Bajgle powinny nabrać złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Składniki hummusu: 1 puszka
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać jeszcze nieco wody. Na koniec dolać olej. Ciasto wyrabiać na dobrze oproszonej mąką stolnicy lub na blacie stołu. Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski natłuszczonej olejem lub wysypanej mąką. Odstawić na około godzinę lub do czasu aż podwoi objętość w ciepłe miejsce. Po tym czasie blachę posmarować cienką warstwą oleju. Ciasto odgazować(...)plastry mała puszka kukurydzy około 1/3 brokuła ( różyczek) opcjonalnie pomidor pokrojony w plastry Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Kolejno kładziemy ser żółty, kiełbasę, brokuł, kukurydzę i pomidora. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenie jest zależny od mocy piekarnika, u mnie jest dość słaba dlatego u mnie pieczenie może trwać
Niebieski kubek z kawatłuszczu średnia porcja 873 kcal | 20 g białka | 119 g węglowodanów | 35 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. SKŁADNIKI SUCHE (1 min) Do sporej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Mieszamy. 2. SKŁADNIKI MOKRE (3 min) Do mniejszej miski wlewamy mleko i dodajemy rozpuszczone masło (wystarczy podgrzać je chwilę w mikrofalówce lub garnuszku), mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek(...)trzepaczką lub mikserem ubijamy je na sztywno. 4. CIASTO (2 min) Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy trzepaczką do połączenia składników (mogą Wam pozostać małe grudki mąki – ciasta nie trzeba długo mieszać). Konsystencja powinna być podobna jak w gęstej śmietanie. Następnie łyżką lub łopatką, bardzo delikatnie mieszając, łączymy ciasto z ubitą pianą z białek. 5. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW
Nerds Kitchen"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i
Słodkie Przyjemnościnatomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę do środka(...)płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki płatki owsiane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z soczewicy z batatami i kozim serem to przepyszny pomysł na pożywną kolację lub lunchbox do pracy. Ta prosta sałatka ma pełno smaku i tekstur
Na-talerzu.plJak tylko natknęłam się na ten przepis , wiedziałam, że jest to idealne ciasto dla mnie, przynajmniej w tym momencie. Jest to bowiem niezastąpione ciasto
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 cukinie (w sumie o wadze 800 g) 200 g groszku 200 g fety 200 ml mleka 1 szalotka 2
La grande e la piccola cuocaWreszcie pojawiają się tutaj ciasteczka, które wzbudziły duże zainteresowanie na naszym Instagramie . Doszłyśmy do wniosku, że warto je również zamieścić na blogu. Jeśli ich jeszcze
Candy PandasCo powiecie na pyszne połączenie czekolady i orzechów laskowych, zamknięte pod postacią brownie? Brownie orzechowe to właśnie dwa powyższe elementy, wzbogacone o typowe składniki w tego
Smakołyki BerenikiDziś przepis dla wielbicieli żółtych serów, do których również si ę zaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej m ą ki z tapioki
La grande e la piccola cuocaobrotowy, a kij posiada podstawę automatycznie składającą się do wyciskania. Naprawdę sprzątanie może być przyjemnością, szczególnie wtedy gdy jest się posiadaczem takiego sprzętu. Mop jest niezwykle lekki, poręczny i bez problemu dociera do trudno dostępnych miejsc. W kuchni mam glazurę to też używam go do mycia ścian. Tu macie filmik o tym sprzęcie - klik . 2. Wkład do mopa(...)dobrze. Dbając o środowisko plusem jest, aby produkty powstawały z recyklingu, dzięki czemu zużyta folia jeszcze nam posłuży. 7. Papier do pieczenia GOSIA Papier do pieczenia zużywam w ilościach hurtowych nie tylko do pieczenia ciast, ale często też przyrządzam pieczone frytki z warzyw . Bardzo ważne, żeby nie przywierał do blaszki oraz potrawy. Papier Gosia jest biodegradowalny
Di gotujegłębokim oleju, to jesteś w błędzie. Rewelacyjne, chrupiące frytki można zrobić bez kąpieli w tłuszczu, piekąc je piekarniku. Wcześniej tylko trzeba je obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu (tu znajdziesz przepis na chrupiące frytki z piekarnika ). Metoda ta nie sprawdzi się w przypadku słodkich ziemniaków. Pieczone frytki z batata wrzucone po prostu do piekarnika są pyszne, ale miękkie(...)sprawi, że po upieczeniu będą z zewnątrz twarde i chrupiące, a w środku miękkie. Batatowe frytki pieczemy w wysokiej temperaturze – 245 stopni., przez pół godziny. W połowie pieczenia trzeba je odwrócić. Przed wstawieniem do piekarnika frytki delikatnie smarujemy olejem. W połowie pieczenia powtarzamy procedurę. Przepis pochodzi z strony Ethanchlebowski.com Składniki: 2 duże bataty Łyżka octu 2 łyżki
Niedzielny kucharzmrożonych białek również wyjdzie nam beza i makaroniki, ale ja proponuję wykorzystać je do gofrów. Rozmrożone białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem na gofry. Te gofry przygotuję trochę inaczej niż zwykle, ponieważ mąkę zaparzę gorącym mlekiem z masłem. Gofry będą pyszne i chrupiące, a jeżeli jeszcze do połowy ciasta dodamy czekoladę, a na koniec polejemy(...)MALINOWY 100 g malin 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykonanie CIASTO WANILIOWE Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i masło. Gorącą mieszaniną zalewamy mąkę, intensywnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z przestudzonym ciastem. CIASTO CZEKOLADOWE Czekoladę bardzo drobno siekamy. Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli
Tajemnice Smakualla carbonara (Keto, Paleo, LowCarb) Kwadraty dyniowe a’ la krówka (Keto, Paleo, LowCarb, Vegan) Ciasto dyniowo- pomarańczowe Paleo, Keto Paleo ciasto dyniowe z polewą “sernikową” (Keto, LowCarb) Czekoladki z dynią Keto & Paleo Keto paluchy czarownicy (Paleo, LowCarb) Brownie z dynią Ciasto czekoladowe w połączeniu z jogurtową polewą dyniową? Tak - to właśnie keto brownie z dynią! Iście(...)jesienny wypiek, który będzie idealnym kompanem popołudniowej kawy czy herbaty. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword brownie , ciasta z kremem , ciasto dyniowe , czekolada , Halloween Porcje 16 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Brownie 3 jajka 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej (u mnie Lindt 90%) 125 g rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego (albo mieszanki
Modern Cave GirlJednym z najpiękniejszych akcentów w domu były od zawsze dla mnie świeże kwiaty na stole... 🌷🌹🌼 Bukiet pięknych róż, tulipanów, bzu albo polnych kwiatów w wazonie działa na mnie niezwykle uspokajająco i potrafi umilić każdy dzień... Kiedy tworzyłam przepis na ten sernik wiedziałam, że lepszego połączenia nie mogłam sobie wymarzyć... Kwiaty i jedzenie = ❤ Znalazło się w nim wszystko co kocham... - cudowne(...)moje Pierogi z Klitorią". Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a układanie kwiatów to już czysta przyjemność... Myślę, że taki sernik zrobi
Słodko-Słony Świat Ilonyzapas najlepiej byłoby go zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku. Składniki: Ciasto półfrancuskie: 500 g mąki pszennej 200 g + 60 g masła 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g cukru 1 łyżeczki soli 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie ciasta: Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku i odstawić na 15 minut. Mąkę, sól(...)ciasto. Uformować z ciasta prostokąt o wymiarach ok. 10x15 cm, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Pozostałe masło owinąć folią spożywczą i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 10x15 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Na ciasto wyłożyć rozwałkowane masło, tak aby mniej więcej połowa ciasta była
zadanie-gotowanieKrem cytrynowy to jeden z moich ulubionych i zawsze chętnie go przygotowuję. Mój mąż uwielbia wszystko co cytrynowe. Często przygotowywałam bezę z kremówką i lemon curd, ale postanowiłam stworzyć odchudzoną wersję. Tak powstał cytrynowy sernik, przekładany biszkoptami i kremem cytrynowym. Smakuje bosko i zawsze ratuje głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego(...)pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy z serkami, pudrem, skórką cytrynową. Dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy po połączenia. W blaszce układamy warstwę biszkoptów, wlewamy połowę masy serowej, delikatnie rozsmarowujemy na niej połowę przygotowanego kremu cytrynowego. Układamy drugą warstwę biszkoptów, wlewamy masę serową i ponownie na nią krem cytrynowy. Dekorujemy posypką o smaku mango. Ciasto
Gotowanie i blogowaniezębem czasu (lub psa), kapciuszki. Laczki, papcie, kapcie - pod tymi słowami kryje się obietnica odpoczynku (przynajmniej dla stóp). Moja Mama do tej pory gani mnie za chodzenie po domu bez kapci, a obie Babcie mają pełne szuflady laczków wszelkiej maści dla mniej i bardziej spodziewanych gości. A jak sprawa ma się w Danii...? Otóż tutaj instytucja kapcia(...)się oprzeć... Ciastka migdałowe z palonym masłem Składniki: (na 24 sztuki) 150 ml białek (4-5 sztuk) 90 g mielonych migdałów 75 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli morskiej 150 g cukru 135 g masła Masło rozpuścić w garnuszku, a następnie podgrzewać, aż nabierze złoto-brązowego koloru i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Przestudzić. Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze