ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2138/2544)

Grøn Balance – ekologiczne kosmetyki i środki higieny 92

O produktach od Grøn Balance pisałam Wam już nie jeden raz przy okazji pysznych przepisów na ciasta czy obiad. Jednak oferta Grøn Balance , to nie tylko

Słodkie okruszki
Drożdżówki z wiśniami, maślaną kruszonką i lukrem 73

wyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć.   Wypełnione owocami po brzegi J Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny(...)dobrze wyrosło.   Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na matę lub stolnicę dość dobrze oprószoną mąką uformować gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.     Nadzienie:   Wydrylowane wiśnie wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać .   Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki  nadzienia posypać łyżeczką

Wanilia i Kardamon
Czekodżem śliwkowy 70

wykonania czekodżemu ze śliwek potrzebować będziemy przede wszystkim szerokiego garnka o grubym dnie, aby śliwki nie przywierały. Ja ostatnio użyłam wolnowaru :-), dzięki czemu śliwki ładnie zamieniły się w powidła bez mojego doglądania. Dodatkowo przyda się nóż do przekrawania śliwek, łyżka drewniana oraz mikser lub blender. Łączny czas gotowania 3,5 – 4 godziny. Możesz oczywiście rozłożyć(...)małym ogniu i co 5 minut mieszam. Śliwki puszczają dużo soku, a cukier się rozpuszcza. W szerokim garnku śliwki równomiernie się zagotowują, a grube dno zapobiega przypalaniu. Gotuję oczywiście bez przykrycia na małym ogniu przez 3 godziny od czasu zagotowania. Po pierwszej godzinie owoce ładnie się rozpadną. Cały czas kontroluję stan śliwek i mieszam powidła dużą, drewnianą łyżką

Ania gotuje
Bułki z prażoną cebulką / Fried Onion Buns 106

dokładnie wymieszać (powstanie coś w rodzaju cebuli w gęstym cieście). Na gorący tłuszcz wrzucać cebulkę partiami i smażyć do wyraźnego zrumienienia, rozdzielając sklejone kawałki cebuli na patelni (gotowa cebulka powinna być chrupiąca i mieć wyraźny złoty kolor - uwaga, by jej nie przypalić!). Odsączyć na ręczniku papierowym.  Przygotować ciasto na bułki: w misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże(...)olej lub oliwę (można dodać troszkę więcej mąki podczas wyrabiania, gdyby ciasto mocno się kleiło, ale najlepiej wyrabiać ciasto dłońmi co jakiś czas smarowanymi olejem).  Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 9 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Naciąć każdą

Lekcje w kuchni
Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna - Monika Śmigielska 123

Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić racji. Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy. I choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy rodem z kuchni arabskiej czy indyjskiej to z przyjemnością wypróbowałam kilka przepisów podanych przez(...)przeliczanie funtów i kwart na znane nam miary i wagi. "Kuchenny kredens" to przepięknie namalowany słowem, kulinarny obraz polskiej kuchni przedwojennej. Obraz budzący tęsknotę za sielskim, spokojnym życiem, bez wiecznego pośpiechu i zabiegania. Jednak ta książka  uświadamia nam zarazem, jak ważne są chwile spędzone wspólnie z najbliższymi przy stole na którym królują domowe potrawy, zamiast jedzenia rodem

Cztery Fajery
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 273

gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn(...)oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy

OstryKęs
ROLADA JABŁKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 319

pieczenia. Składniki na biszkopt: -4 jajka -1/2 szkl. ksylitolu -3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700) W misce ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę biszkopty(...)specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę z piekarnika i całość odwrócić. Z odwróconego ciasta zdjąć blachę z piekarnika , następnie papier i delikatnie przy pomocy ręcznika zawinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystygnięcia. Można polukrować ale wystarczy też tylko posypać zmielonym ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ - NAJLEPSZA 184

    Dzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać

Smaczne Zdrowe
Prosty chleb z kaszy gryczanej niepalonej (Vege & Gluten free) 143

Ostatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej

vaniliowoczekoladowa
Bezglutenowa tarta marcepanowa z marchewkowym musem 163

Tą tartę wymyśliłam jakiś czas temu na konkurs, ale pomyślałam, że świetnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Smak marcepana kojarzy mi się z tymi świętami

Quinoa Raz!
Makowiec przekładany 141

się na portalu.  Zdaję sobie sprawę, że grudniowy nastrój i atmosfera zbliżających się świat nie udziela się każdemu. Sama noszę w sercu smutne wspomnienia, najpierw wigilie bez taty, później bez mamy. Doceniam dziś bardzo to, co mam i to nie w wymiarze fizycznego posiadania, ale ludzi, z którymi przyszło mi dzielić dorosłe życie. I kiedy czasami jest(...)wiesz, że nie lubię! Albo: ale ciasto, noooo powiem ci, że takiego makowca jeszcze nie jadłem. I na jedne i na drugie słowa czekam, z pierwszych zawsze się uśmieję, czasami się wkurzę, te ostatnie sprawiają, że chce mi się jeszcze bardziej.    Zapraszam na makowca innego. Na struclę w kwadratowym wydaniu :) Ciasto krucho-drożdżowe: 380-400 g mąki

bistro mama
Rogale Świętomarcińskie 133

między nimi. Ciasto złóż do środka zaczynając od 1/3 części ciasta bez masła. Tak przygotowane ciasto ponownie włóż do lodówki na ok. 1h. Proces wałkowania i składania powtórz 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawiń w folię i włóż do lodówki, najlepiej(...)zmiel i dodaj je do przestudzonej masy makowej. Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie przełóż je do masy, dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj. CIASTO – ETAP 2: Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj na prostokąt (przed wałkowaniem wyjmij je z lodówki ok. 20 minut wcześniej). Następnie potnij

365 dni dookoła kuchni
Rogale Świętomarcińskie 188

między nimi. Ciasto złóż do środka zaczynając od 1/3 części ciasta bez masła. Tak przygotowane ciasto ponownie włóż do lodówki na ok. 1h. Proces wałkowania i składania powtórz 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawiń w folię i włóż do lodówki, najlepiej(...)zmiel i dodaj je do przestudzonej masy makowej. Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie przełóż je do masy, dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj. CIASTO – ETAP 2: Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj na prostokąt (przed wałkowaniem wyjmij je z lodówki ok. 20 minut wcześniej). Następnie potnij

365 dni dookoła kuchni
Drożdżowe ciasto owsiane z rabarbarem :) 225

Na początku trochę się obawiałam, że ciasto może mi nie wyjść, jednak mimo to i tak podjęłam się tego ryzyka, które finalnie bardzo, ale to bardzo

Zdrowie na języku :P
BISZKOPCIKI, BISZKOPTY BEZGLUTENOWE 237

   Biszkopty w wersji bezglutenowej. Do ich przygotowania użyłam mąk, które akurat miałam pod ręką (miałam resztę ryżowej więc dodałam kukurydzianej...), możecie pokombinować również z

Smaczne Zdrowe
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 172

chcielibyście wykorzystywać jak najmniej składników. Nie zawsze mało znaczy smacznie – dlatego przetestowaliśmy dużo przepisów, zanim wybraliśmy te właściwe. Dania z tego menu jedliśmy przez cały ubiegły tydzień. Wszystkie (bez wyjątku) bardzo nam smakowały (Agnieszka szczególnie zakochała się w domowych kebabach z kurczaka, znowu prawie nic nie zostało dla mnie), a ja za to pożarłem większość ratatouille. Oboje zachwyciliśmy(...)możliwy do osiągnięcia dzięki pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze w piekarniku rozgrzanym na maksa. Wiadomo, że przy tak intensywnym grzaniu zużywa się więcej energii, co kosztuje, dlatego szukaliśmy jakiegoś dania, które również wymaga wysokiej temperatury. Stanęło na kebabie, dokładniej na chlebkach do kebaba, które, tak samo jak pitty, trzeba piec krótko w mocno rozgrzanym piecu. Dania dobre do mrożenia

Niedzielny kucharz
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 148

łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól (ok. łyżeczki)- zagnieć ciasto. Farsz: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj przez 1h, a następnie ugotuj do miękkości. 2. Cebule pokrój w kostkę(...)pieprzem (odrobinę mocniej, farsz musi być wyrazisty). Całość: 1. Ziemniaczane ciasto podziel na 10-12 części. 2. Z każdej części uformuj placuszek i nakładaj 1-1,5 łyżeczki farszu na środek. 3. Sklej brzegi ciasta tak, żeby farsz nie wypadał. 4. Soczewiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniami do dołu, i piecz 20min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kokos,domowe mleko i wiórki kokosowe - wartości zdrowotne 189

Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki. Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy. Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu orzecha kokosowego  lub z wiórkow kokosowych.Namawiam Was,by choć raz spróbować(...)dziurki,bądź przy pomocy śrubokręta i młotka,bądź korkociąga. Wylać plyn do szklanki. Teraz orzech bez trudu można już przepołowić.Połozyć kokosa na desce,w połowie orzecha przyłozyć nóż i uderzyć młotkiem.Można uderzać w orzecha trzymając go w ręku,też pęknie bez trudu. Miąższ pokroić w orzechu nożem,najlepiej z piłka i podważając wyciągać po kawałku.Nożem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania