godziny. W międzyczasie przygotujemy kruche ciasteczka na podstawy serniczków. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkować na placek o grubości około(...)ciasteczek o średnicy 6 cm (czyli takiej samej, jak średnica otworów w foremce silikonowej). Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ponakłuwać widelcem, żeby ciasteczka nie wybrzuszyły się podczas pieczenia. Piec w temp. 170ºC przez około 20 minut (nie muszą być rumiane). Po upieczeniu odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki
Świat Ciastaprawie jak wiedeńskiej kawiarni. Coś szczególnego na Wielkanoc. Nie przepadam za biszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą. A do budyniowej masy dodać dowolny aromat, jeśli lubicie(...)pieczenia i przesiać do utartej masy jajecznej, żeby nie powstały grudki. Dodać kakao i mielone orzechy. 3. Białko i 4 łyżki wody ubić na pianę. Ostrożnie dodać do ciasta. 4. Prostokątną foremkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na papier w formie i ostrożnie wyrównać powierzchnię. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze
dolcevitainmykitchenlepszych jakie jadłam. Na miękkim, dość wysokim cieście, bardzo chrupka kruszonka z krupczatki. Pod kruszonką jabłkowe, cynamonowe kawałeczki. Sobotnie, spokojne śniadanie i poczęstunek zabrany w gości do kawki w południe. To tyle w kwestii okoliczności degustacji, bo to ciasto z kategorii zjadanych od początku do końca foremki, bez pozostawiania kawałeczka "na potem". Składniki: 380 gram(...)odrobiną cukru waniliowego. By zrobić kruszonkę - wsypujemy do miseczki wszystkie sypkie składniki, dodajemy miękkie masło i opuszkami palców robimy zacierki. Gdy ciasto w piekarniku wyrośnie, zagniatamy je krótko i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie długa, 30 cm, płytka keksowka. W ciasto wciskamy kosteczki jabłkowe, posypujemy kruszonką i ponownie wkładamy do 50 stopni
Kronika Piekarnikaciasto włożyłam od razu po wyrobieniu do lodówki. Po trzech godzinach ładnie wyrosło. Ciasto można przetrzymać nawet całą noc w lodówce i też będzie znakomite:) Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 11 części i wałkujemy placki o średnicy około 18cm. Można zrobić większe placki, ale wydaje mi się, że taka porcja w sam raz dla jednej osoby. Chociaż muszę przyznać(...)wyłożonej papierem w rozsądnej odległości, posypujemy delikatnie mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10minut. Temperatura piekarnika 190-200st. Pieczenie 20-25 minut do ładnego zrumienienia. Na jednej blasze nie zmieszczą się wszystkie pierogi, więc trzeba piec 2 razy. Farsz 2 duże cebule, 1 mała cukinia, 4 mięsiste i jędrne pomidory, około szklanki suszonych pomidorów z oleju, 100g
Leśny ZakątekKiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi i świetnie nadaje do zamrażania. Na pół godziny wcześniej wystarczy wyjąć porcję(...)Powinno podwoić objętość w międzyczasie wydrylować wiśnie wyjąć ciasto i kilkakrotnie zagnieść, następnie rozwałkować do rozmiarów blaszki. Wyłożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do piecznia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając je do środka, rozsypać kruszonkę, przykryć ściereczką kuchenna i odstawić do ponownego wyrośnięcia wyrośnięte ciasto piec w 200`C przez około 25-30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko musi mieć trochę białka i tłuszczu. Zastąpiłam ocet jabłkowy (no co wy macie do octu, nie rozumiem). Banana dodaję aby użyć możliwie najmniej cukru (następna wersja będzie bez banana i cukru, ale dajcie mi chwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku(...)łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!) charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych bywa. Gruszkę i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż całość do formy lekko wysmarowanej olejem. Piecz około godziny (50-60) w temp. 170-180 C, ale sprawdź
greenscarfdodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj smaruje się masłem. Można je lukrować, lub dodawać do środka suszone owoce albo inne dodatki. Mini bułęczki a’la Scones z masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek, które mieszczą się na 1 blaszce. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)bułeczek. Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2,5 cm i wykrawamy kółka kieliszkiem do wina, jak bułeczkę zassie i usłyszymy świst powietrza to znaczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama
Ze smakiem i z pasjąPyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre . Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie(...)opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie: Marcepan rozkruszamy. Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto. Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką. Wycinamy dowolne kształty ciastek. Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu
Ze smakiem i z pasjąjest nieduże sprawia, że będę mogła przygotować parę innych słodkości bez obaw, że czegoś będzie za dużo. Mam nadzieję, że takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady(...)Orzechy mieszamy z czekoladą oraz mąką i dodajemy wraz z Amaretto do ubitych żółtek. Mieszamy. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Ciasto delikatnie mieszamy. Foremkę o wymiarach 10x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam 40 minut, ale to z racji mojego piekarnika). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy
Przysmaki Karolkizabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru(...)miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam
W kuchni Karmel-itkiświątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na pierniczki i będzie co prawda z małym opóźnieniem, ale będzie. Jak wiemy święta bez pierników to jak Wielkanoc bez babki więc muszą być. O to szybciutki przepis na pierniczki dla spóźnialskich i zapracowanych (mój ulubiony). Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com. Po małych modyfikacjach przepis jest genialny. Pierniczki(...)składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki) 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu jak i później jeśli przetrwają
Delicious Titbits"Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i
Słodkie PrzyjemnościPogoda ostatnio nie rozpieszcza, nie łatwo jest wypatrzyć trochę słońca czy temperatury w okolicach 20 stopni, przynajmniej w moich okolicach. Żeby umilić i osłodzić sobie oczekiwanie
Healthy food explorerTo pyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę
Słodki sentymentTo pyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę
Słodki sentymentOd kiedy pojawiły się wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis
Quinoa Raz!Mini torciki o smaku cappuccino polecają się na deser :) Na specjalne okazje, jak i bez okazji. W czwartek blog będzie obchodził piąte urodziny, ale gdy
Mienta blogJuż nie mam siły komentować tego, co dzieje się za oknem. Znów mam się powtarzać, jak jest zimno, szaro i nieprzyjemnie? Oczywiście, że nie. Nawet nie
Be Fit Be StrongPizza na spodzie z kalafiora to pomysł na lekki, weekendowy obiad. Nie ukrywam, że przygotowanie kalafiorowego spodu jest czasochłonne, jednak pizza w smaku jest bardzo dobra
UgotowaćPaszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 40g masła - 1/3 szklanki mleka - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2
Kuchnia co dniaKalafior pieczony w chrupiącej panierce to propozycja na aromatyczny dodatek do obiadu lub nawet na pyszne niezależne danie. U nas znajdziesz dokładny sprawdzony przepis na pieczonego
Kuchnia Na WypasieMiksujemy do połączenia składników. Przelewamy ciasto do tortownicy. Na górę układamy gruszki mniej więcej w tej samej odległości od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 50 minut . Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Po upieczeniu ciasto studzimy, a następnie przekrajamy(...)Składanie ciasta . Do foremki przekładamy dolny blat ciasta piernikowego i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu jogurtowego i wyrównujemy powierzchnię. Wylewamy tężejący mus gruszkowy. Wstawiamy do lodówki, aby mus mocno stężał (aby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na 5-8 minut) Na stężały mus wykładamy resztę kremu jogurtowego i wyrównujemy powierzchnię. Górny blat piernika bez gruszek ( patrz film
Rita creativedrożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko kl M 35 g masła roztopionego 1/3 szkl cukru esencja waniliowa nadzienie z twarogu: 200 g twarogu 1 żółtko 1 łyżka roztopionego masła 2 czubate łyżki budyniu w proszku bez cukru esencja waniliowa 40 g cukru jabłka duszone: 2 małe jabłka 1 łyżka(...)odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. 3. Jabłka obieramy ze skórki wydrążamy środek i kroimy je w ósemki, skrapiamy sokiem
Gotowanie...to proste !Ciasto Madagaskar z Tapioki i bananów Ciasto Madagaskar, czyli Malagasy Cake. Kolejna podróż kulinarna, bez wątpienia będzie smacznie i egzotycznie, ponieważ odwiedzimy największą afrykańską wyspę i czwartą na świecie, czyli Madagaskar. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kuchni Madagaskaru to mieszanka kultur, od Azji południowo-wschodniej po Afrykę, od Indii po Europe. Istotnie kuchnia Madagaskaru odzwierciedla wiele kultur ludzi, którzy(...)wyspie ok. setnego roku n.e. Na początek fantastyczne Ciasto Madagaskar. Istotnie był to pomysł mojego kolegi Huberta, który rzucił hasło… Ty sobie na Madagaskar jedź… Dlatego sobie pojechałem na Madagaskar. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 45 minut 🇲🇬 – Madagaskar Co potrzebujesz by zrobić Malagasy Ciasto 3 szklanki mleka 2-3 laski wanilii
RafalCookzagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Szczypiorek drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około(...)mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem. 5. Wyrośnięte ciasto wstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyjest wegańskie, dlatego jeżeli chcesz możesz zastąpić ser, którego użyłam w przepisie roślinnym odpowiednikiem, aby powstał przepis w 100% bez dodatku produktów odzwierzęcych. Lekko chrupiące ciasto, idealnie rozpuszczony ser, zatem taka kompozycja jest po prostu skazana na sukces 😂 Ciasto: 250 g mąki orkiszowej (Edena) 8 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 150 ml ciepłej(...)przygotuj ciasto. Do miski przełóż wszystkie składniki i dobrze ze sobą połącz, wyrabiając ciasto przez około 10 minut. Następnie uformuj kulę, przełóż ją do miski, gdzie spód obsyp lekko mąką, aby ciasto się nie przykleiło i odstaw w ciepłe miejsce dodatkowo przykrywając wierzch miski ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 45 minut. Kiedy ciasto rośnie przygotuj
Zdrowie na języku :Pparmezan i świeże zioła do wykończenia. Sposób przygotowania: Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól jajka i oliwę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche - możemy dodać troszkę wody. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy pożądaną wielkość i ilość prostokątów, dostosowaną do naczynia, w którym będziemy zapiekać lazanię. Cebulę, marchew i seler kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę(...)Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy sos, wyłączamy go gdy nabierze odpowiedniej dla nas gęstości (ok. 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, Tabasco oraz świeżymi
DominikaDolciSkładniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto. Do miski wsypać mąkę graham, szczyptę soli, oliwę oraz rozczyn. Wymieszać i dodać przesianą mąkę orkiszową oraz stopniowo wodę. Urabiać ciasto ok 10 minut, jeśli trzeba dodać więcej wody lub podsypać bardziej mąką. Gotowe ciasto odstawić przykryte ściereczką na ok 40 minut. Sos pomidorowy. Wszystkie składniki(...)jakiś czas mieszając. Ostudzić. Całość. Blaszkę wysmarować oliwą i posypać mąką. Ciasto rozwałkować wg uznania, boki zostawić delikatnie grubsze. W cieście zrobić widelcem dziurki, przesmarować delikatnie oliwą i rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy, omijając grubsze boki. Ułożyć Mozarellę, przekrojone na pół pomidorki oraz szynkę parmeńską. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok 12 minut. Gotową pizzę posypać suszonym oregano
TrufelkowoKokosanki to lekkie, wręcz jakby piankowe ciasteczka z ubitych na sztywno białek i wiórków kokosowych, idealne do kawy. Jeśli zamkniemy je w szczelnym pojemniku możemy cieszyć
Zasmakuj Kuchnimalaksera - ciasteczka włóżcie do woreczka i uderzając wałkiem pokruszcie na drobno, dodajcie rozpuszczone masło. Tortownice (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - dno- Ciasteczka wsypać do tortownicy i równomiernie rozłożyć ugniatając lekko. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec około 6-10 minut. Masa serowa 600 gram zmielonego kilkakrotnie twarogu ( użyłam sera typu quark dostępnego(...)łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam budyniu waniliowego) Wszystkie skladniki oprócz jaj włożyłam do miski i szybko wymieszałam rózgą kuchenną, dodałam rozbełtane widelcem jajka i przelałam masę na podpieczony spód. Piekłam 40 minut w temperaturze 160 stopni. Masa serowa musi być ścięta i sprężysta przy dotyku - szczególnie na środku. wystudzić Mus z mango 600 gram puree z mango (może
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDla Was kobietki! Wszystkiego najlepszego w dniu naszego Święta :) Przepis wymyślony pod wpływem chwili, natchniona dopiero co zakupionymi migdałami stworzyłam POTWORA...Ciasteczkowego Potwora :) Ciasto
Czarnawisienkanawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki są na słodko w kształcie bułeczek, odrywanych..mniam...pyszne, polecam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam z połowy porcji i wg mnie ciasto było troszkę za luźne i dodałam troszkę więcej mąki(...)ostudzone masło, cukier, sól i zagnieść lśniące i gładkie ciasto, następnie dodać białka i dalej zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć nadzienie, a następnie zlepić formując kulę. Przygotowane bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką
Moje domowe kucharzenietyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe akcenty, łącząc z różnymi spodami by wreszcie uraczyć podniebienia gości. Składniki na tortownicę o śr 25 cm Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie(...)śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód 5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 130 i pieczemy ok 65 min 6. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, bez przykrycia, dopiero wtedy nabierze gładkiej konsystencji 7. crème brûlée - sernik posypujemy obficie brązowym cukrem i opalamy palnikiem kuchennym aż cukier się skarmelizuje
Słodki KompromisDzisiaj kolejny pomysł na tartę. Czasami tak jest, że jak przyjdzie nam do głowy jakiś smak, to potem kombinujemy jak go nieco zmodyfikować, ale jednak podstawa
Kuchnia w bieguktóra mnie interesuje najbardziej - ciasta i dekoracje. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się zdobyć dyplom cukiernika, a któregoś dnia może nawet otworzyć moją malutką kawiarenkę... Ach, te marzenia! Póki co, wróćmy na ziemię. Klasyczny tort Othello, czyli ciasto, które można dostać w każdej duńskiej cukierni i w większości piekarni. Biszkopt, kruche ciasto, warstwa dżemu malinowego, odrobina bitej śmietany(...)akurat tutaj panuje duża dowolność. W cukierni, w której byłam na praktykach, do dekoracji używałam ananasów z puszki, a ciasto kruche było zastąpione pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Bitej śmietany w środku nie było w ogóle. To moje pierwsze ciasto, które przygotowałam w szkole. Dostałam za nie 10 (najwyższa ocena to 12), bo środek nie był na środku... Cóż, następnym razem się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru(...)Powstałą masę serową podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kawę z kakao, a do drugiej kawę, trzecia zostaw białą. Blaszkę (31 x 22) wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki. Na herabtniki najpierw wyłóż masę białą, potem kawową a na koniec kakaową. Pieczemy w 160 stopniach około 70 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Ten kawowo
Z Kuchni Do Kuchnitradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego(...)Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, kardamon, jajko, masło z mlekiem i rozczyn. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto na bułeczki podzielić na 10 części. Uformować z każdej kulkę i układać
pink envelope