ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2027/2544)

Wegańskie brownie 148

 Wszyscy mają czasem ochotę na coś słodkiego. W moim przypadku największą ochotę na coś dobrego mam w sytuacjach stresowych. A że ostatnio w moim życiu

Z notatnika dietetyka
CHLEB ŻYTNIO- ORKISZOWY NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 209

   Kolejny z pysznych chlebów na zakwasie, prowadzonych metodą trójfazową. Tym razem dostosowałam do tego ulubiony chleb moich domowników. Coraz bardziej zaskakuje mnie ta metoda

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym 139

ciasta Do miski miksera  wsypać  składniki suche ( mąkę, sól, cukier ),  mleko  lekko podgrzać rozpuścić w nim  drożdże  dodać łyżkę mieszanki składników suchych dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby składniki się spieniły. Następnie  dodać  je do składników  suchych , wbić  jajko , wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie(...)Miskę z wyrobionym ciastem  przykryć  folią spożywczą,  odstawić  w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąka blat, ciasto  podzielić  na 8 równych części. Najlepiej użyć wagi (wagę całego ciasta podzielić na 8 porcji) z każdej uformować zgrabna  kulkę . Kuleczki ciasta  układać

SprawdzonaKuchnia.pl
Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy) 118

minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe(...)polewę czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin, aby masy zastygły. [caption id="attachment_9078" align="aligncenter" width="1200"] Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy)[/caption]   Zobacz inne przepisy na dietetyczne ciasta: Fit Sernik Na Jogurcie Lekki Sernik Z Chia Na Bananowym Spodzie Jagielnik Na Zimno Z Truskawkami Ciasto Z Masą Budyniową I Musem Truskawkowym Bez Mąki

e-PrzepisyKulinarne
Podsumowanie roku 2019 146

zawodu. Ja też wciąż się uczę, niejednokrotnie na własnych błędach, nie wiem wszystkiego i na wszystkim się nie znam. Mimo to kocham gotować i nie wyobrażam już sobie życia bez fotografowania i spisywania tego co zrobiłam, dlatego możecie spodziewać się kolejnej porcji pyszności. A jakie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem w minionym roku? Zapraszam na zestawienie najchętniej oglądanych(...)białej kapusty (jak w chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko z galaretką 11. Piernik z orzechowym kremem 12. Cytrynowiec Jak widzicie, wygrały ciasta, sałatki i przekąski imprezowe Dodam jeszcze, że wśród najchętniej oglądanych

Smaki Na Talerzu
Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą 181

Fala upałów to dla mnie totalne rozleniwienie. Wszystko dzieje się powoli, bez pośpiechu i nikt absolutnie nie ma o to pretensji, bo inaczej zwariowalibyśmy z gorąca i nadmiaru obowiązków. Każdy odpuszcza sobie tyle ile może, ale jeść coś trzeba, więc mam dla Was propozycję na pyszną tartę, która dla 4 osobowej rodziny posłuży jako obiad(...)łyżki oliwy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Ze składników na ciasto wyrabiamy słone ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę do tarty o średnicy około 24-26 cm. Foremkę należy wcześniej nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Patelnię rozgrzewamy razem z oliwą i wrzucamy na nią pokrojoną

MamaOskarka
Domowe puree z dyni 312

placków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu i zmiksowaniu można je przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć(...)poniżej. Ja wybieram pasteryzację “na sucho” przy użyciu piekarnika bo uważam, że jest to najszybszy i najprostszy sposób pasteryzacji, który pozwala na składowanie przetworów przez kilka miesięcy bez potrzeby trzymania ich w lodówce. Jeśli tak jak ja uwielbiasz potrawy z dyni to przygotowanie własnego puree w większej ilości jest świetnym rozwiązaniem. W poniższym przepisie opisana jest procedura

Book of spells
ZIELONY RAJ – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ 783

Wiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi(...)dodajemy żółtka oraz cukier. Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C. Studzimy. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie

Ostra na Słodko
Faworki angielskie 284

Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek(...)Następnie dodać śmietanę i mąkę. Zagnieść „wolne” ciasto ( twarde, gęste i ciężkie do wałkowania). W oryginalnym przepisie użyto więcej mąki, mi się nie udało tyle dodać – użyłam mniej. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę, aby odpoczęło pod przykryciem, a następnie podzielić na części i cienko wałkować. Ciasto oczekujące na wałkowanie musi być przykryte ściereczką, aby nie obsychało

królestwo garów
Piernik staropolski 160

Przepyszny piernik długo dojrzewający, w tym roku leżakował u mnie tylko 4 tygodnie, jakoś wypadło mi z głowy, że już pora nastawiania.Optymalny czas to ok. 6

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Białkowe pierogi - bez glutenu 354

składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę (najlepiej silikonową) wysypać odrobinę mąki ziemniaczanej, wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy(...)Nakładać farsz i delikatnie formować pierogi Pierogi te można przygotować w dwóch wersjach - gotowanej i pieczonej. Zdecydowanie polecam pieczone - są suuuuper:) Gotowanie - w dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy, wkładać pierogi, po wypłynięciu gotować 3-4 minuty i wyjąć Pieczenie - piekarnik nagrzać do 180 stopni, pierogi i blaszkę skropić oliwą. Piec 20 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Ciasteczka dyniowe 170

Październik to u mnie miesiąc pod hasłem dynia. Myślę, że już zdążyliście to zauważyć, w końcu praktycznie każdy przepis, którym się z Wami dzielę zawiera w

365 dni dookoła kuchni
Makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem brokułowym 280

Danie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się

Kuchnia Pełna Pasji
Kasztanowe eklerki z jaglanym kremem i orzechowym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego) 151

Czy czujecie jesienne klimaty? W górach już można raczyć się śniegiem więc pewnie chłodek i deszcz dał Wam się we znaki. Jednak są też piękne strony

Candy Pandas
Przepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej – bez cukru! 146

Przepis na kulki mocy z tahini i mąki kokosowej to przepis bez cukru – słodzikiem jest syrop z agawy, który możesz zamienić na syrop klonowy

Via Gusto
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 98

zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować

moj przepis na
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 112

Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne(...)kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 122

zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować

moj przepis na
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 102

Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne(...)kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia 122

Chlebek pizza to bardzo prosty do zrobienia, pyszny i aromatyczny wypiek na bazie suchych drożdży. Smakuje świetnie zarówno bez żadnych dodatków, jak i posmarowany masłem, z wędliną czy serkiem kanapkowym, albo jako baza do tostów. Jest to nic innego jak zwykły chleb pszenny z pysznymi dodatkami w środku. U mnie były to produkty, które miałam akurat pod ręką: kawałek(...)ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość mieszamy ręką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb przekładamy do keksówki

e-PrzepisyKulinarne
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 152

zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować

moj przepis na
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 178

Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne(...)kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Pizza bez pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą, dynią, czerwoną cebulą i rozmarynem 137

dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Składniki na 3 średniej wielkości pizze CIASTO 500 g mąki do pizzy(...)łyżki pestek z dyni Wykonanie CIASTO Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę (autoliza). Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie od odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem).  Wyrobione ciasto przykrywamy (szczelną pokrywką lub folia spożywczą

Tajemnice Smaku
Quiche z cukinią i pomidorami 149

feta 1 łyżeczka soli, listków świeżego tymianku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Następnie dodajemy do tego pokrojone na kawałki masło. Dodajemy do tego również jajko i całość zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cukinię dokładnie(...)połowę pomidorków z czosnkiem, fetę, połowę cukinii i doprawiamy solą, tymiankiem i bazylią. Delikatnie mieszamy wszystko. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut (temperatura 190 stopni). Zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Masę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piankowiec 154

Zastanawiałam się jaki wpis dzisiaj wrzucić i patrząc na pogodę, a raczej jej brak, za oknem postawiłam na coś słodkiego i kolorowego. Piankowiec idealnie wpisuję się

PatiGotuje
Chałka bez mleka i jajek. 173

jest wcale trudne. Jak na pierwszy raz, uważam, że jest super. Chałka zostaje u mnie na stałe, więc nie długo będę ekspertem od zaplatania :) Ta chałka jest bez jajek i mleka, teraz przyjdzie czas na chałkę tradycyjną. Wypróbuję i podzielę się z Wami przepisem. Będziemy sprawdzać która jest najlepsza. Podejrzewam, że zrobię jeszcze kilka kombinacji :) Składniki: 500 g. mąki(...)minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Uformować kulę, posypać mąką i nakryć ściereczką. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. delikatnie wyrobić, uformować wałek i podzielić na 5 części. Z każdej części uformować cienki wałeczek. Na końcach wałeczki powinny być cieńsze. Wszystkie wałki złączyć z jednej

Agusiowe smakołyki
Święta zero waste 166

dużo, – Nie zjeść za dużo, – Sprytnie wykorzystać to co zostanie. Zobaczcie jakie cuda można wyczarować z resztek pieczonego kurczaka. Zachęcamy Was, do podejęcia wyzwania Niedzielnego kucharza – tak jak my zróbcie sobie w tym roku #SwietaZeroWaste – bez marnowania i wyrzucania jedzenia. Możecie na tym tylko skorzystać – mniej wydacie, nie przytyjecie, po świętach będziecie nadal mieścić(...)Policz ile posiłków faktycznie będziesz jeść w domu , a ile w gościach (i przygotuj się na jeden dzień, a nie tydzień jedzenia. Może warto zrezygnować z ciast – skoro i tak na wynos wciśną Ci je babcia lub ciocia?) 4. W przedświątecznych tygodniach staraj się opróżnić zamrażalnik – zrobisz miejsce na przechowanie tego co zostanie ze świąt. 5. Przed zakupami

Niedzielny kucharz
BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY 184

pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić - odrywa się bez problemu, a znika w tempie ekspresowym 😉 Może jego wykonanie jest trochę czasochłonne, ale za to bardzo proste, a smak i zapach rekompensują poświęcony czas.  Idealny na śniadanie, jako dodatek do zup czy sałatek lub jako przekąska. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. W tym czasie możemy

Kuchnia MagdaLeny
Wegańskie drożdżówki z bananem. 175

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.  W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła

Poranek na słodko
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 222

zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, sól, masło zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości(...)minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować

moj przepis na
Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 505

Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (u mnie niskotłuszczowe z Lidla, 10% tłuszczu, im mniej tłuszczu tym lepiej, białka nie lubią tłuszczu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne(...)kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Domowa Pizza z Łososiem na Sosie Koperkowo - Śmietanowym 245

sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość(...)dodajemy śmietanę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Na środek pizzy wykładamy sos koperkowy. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki pokrojonego łososia.  Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia

Słodka Strona
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 124

niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche lub za luźne) można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody. Ale prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu(...)czasie uderzamy w ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do foremek, to już zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1 godzinę (może na 1,5 godziny) do wyrośnięcia. Znowu ładnie nam powinno wyrosnąć. Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut

Marder&Marder Manufacture
Babeczki jogurtowe 200

zajmuje niewiele czasu. A jeśli jeszcze dodam, że ciasto wyrobicie tylko przy użyciu łyżki (szpatułki), pod żadnym pozorem nie używając robota, to będzie dodatkowy atutem, aby Was skusić na babeczki jogurtowe.   Składniki: - 4 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 4 jajka - 1 szklanka mleka - 400 ml jogurtu(...)smaku (dałam rzepakowy) - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - skórka starta z cytryny - skórka starta z pomarańczy Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry – mieszamy. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko, jogurt, olej, wbijamy całe jajka – rózgą lub łyżką mieszamy składniki, które następnie wlewamy do przesianej mąki. Szpatułką łączymy wszystkie

mojewypiekiinietylko