ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1919/2544)

Łaciate – ciasto 67

papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy 16 g * 1/2 szklanki mleka * 20 dkg masła Zanim przystąpiłam do robienia masy serowej, przekroiłam przestudzone ciasto na trzy kawałki(...)jeszcze kilka chwil do momentu aż masa zgęstniała. Zostało tylko przełożyć szybko ciasto gorącą masą. Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta. I znów wyłożyłam masę, która pozostała i przykryłam ciastem. Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie

Pieprzyć z Fantazją
Łaciate - ciasto 2143

papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy 16 g * 1/2 szklanki mleka * 20 dkg masła Zanim przystąpiłam do robienia masy serowej, przekroiłam przestudzone ciasto na trzy kawałki(...)jeszcze kilka chwil do momentu aż masa zgęstniała. Zostało tylko przełożyć szybko ciasto gorącą masą. Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta. I znów wyłożyłam masę, która pozostała i przykryłam ciastem. Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie

Pieprzyć z Fantazją
Gofry jaglane 134

czym Wam się kojarzą gofry? Mi przede wszystkim z latem, morzem i wakacyjnym luzem. Nie wyobrażam sobie pobytu nad Bałtykiem bez pysznego, ociekającego bitą śmietaną, najeżonego słodkimi owocami i zalanego polewą czekoladową gofra. Smak lata :) Ale ten słodki przysmak może być rownież zdrową przekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki(...)mąki jaglanej* 2 jajka 250 ml mleka (może być krowie lub roślinne) 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa 1 łyżka oleju roślinnego lub roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią *można użyc gotowej mąki lub zrobić własną mieląc w blenderze kielichowym surową, wcześniej podprażoną na suchej patelni kaszę jaglaną

Zawsze głodna!
Limonkowy sernik z herbatą matcha – Deser na upały 154

mnie winogrona) Instructions Spód: Herbatniki zmiksować blenderem na mąkę, dodać wiórki kokosowe oraz masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy (wcześniej spód formy wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać i ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. Masa serowa: Mleczko kokosowe podgrzać, a następnie dodać herbatę matcha (ilość zależy od naszych upodobań(...)niż zalecana i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej całą noc, aby dobrze stężał. RADA: Galaretkę można pominąć i sernik podać z samymi owocami. Wtedy ciasto dekorujemy przed samym podaniem. Bez galaretki będzie zdrowiej i mniej kalorycznie. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie ostrym nożem od jej brzegów. Artykuł Limonkowy sernik z herbatą matcha – Deser

Fitsweet.me
Chleb bananowy (banana bread) 105

Popularny amerykański wypiek, bardziej przypomina słodkie ciasto z bananami niż chlebek. Jest wyśmienity i wiedziałam, że dobrze robię przygotowując go na wspólny babski dzień. Szybki, bez miksera, jak ja to nazywam z tych słodkich wypieków, kiedy dziecko za ścianą śpi Istnieje wiele różnych wersji (jak z większością wypieków) chleba bananowego, często wykorzystywanymi dodatkami są orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon(...)Dodaję jajko, roztopione i ostudzone masło, przesianą mąkę z sodą oraz bakalie. Mieszam łyżką. Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie nacinam wzdłuż na środku. Ciasto z bananami wstawiam do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu suchego patyczka

Zasmakuj Kuchni
ciasto bananowe z czekoladą 124

czekolady. Czekolada została mi jeszcze ze świąt (tak tak nadmiar czekolady nadal w użytkowaniu). Dlatego gdy zobaczyłam, że banany zaczynają już za bardzo dojrzewać pozwoliłam im na to. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, tylko zawsze wychodzi mi lekki zakalec... Robiłam już drugi raz, myśląc że będzie lepiej. Nie jest, więc już wklejam co mam. Co prawda przepyszne więc uwaga(...)ponownie wymieszaj - TM czas 40 s/obr 4-5 dodaj pozostałe składniki bez czekolady i dokładnie wymieszaj - TM czas 40 s/obr 5 czekoladę pokrój lub połam na mniejsze kawałki i dodaj do masy - wymieszaj czas 10 s/ poz łyżka 🥄 masę przelej do formy kwadratowa 25#25 piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45-50 min (do suchego

Gotowanie z pasją
Sernik z brzoskwiniami, bez cukru 108

Świetny, prosty w wykonaniu sernik, w którym nie znajdziecie ani odrobiny dodanego cukru. A za to całą moc zdrowej, naturalnej słodyczy :) Całą słodycz sernik zawdzięcza tylko

HealthyCreations
ciasto łaciate 431

dodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni....tak w mojej ulubionej temperaturze :D Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek(...)ciasto gorącą masą. Zanim przystąpiłam do robienia masy serowej, przekroiłam przestudzone ciasto na trzy kawałki. Często w takiej operacji prócz noża pomocna jest mi zwykła nić :D Taki stary sposób mojej mamy na przekrawanie biszkoptów :D Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta

Pieprzyć z Fantazją
Chlebek nadziewany szpinakowym pesto 130

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym szpinakiem w postaci pesto z aromatyczny czosnkiem, chrupiącymi orzeszkami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki. Składniki: 250g mąki kukurydzianej 240g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 jajka 100ml wody 100ml mleka 80g masła 1 łyżeczka soli morskiej masło do wysmarowania keksówki Pesto szpinakowe: 130g liści(...)rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2.  Pesto szpinakowe: Szpinak, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę, sok z limonki i zmiksować, doprawić solą i pieprzem. 3.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około

Szalona Kuchnia Eweliny
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE - BEZ DROŻDŻY, PUSZYSTE I LEKKIE 705

Super puszyste, lekkie racuchy z jabłkami na kefirze i to w dodatku bez drożdży! Któż by ich nie pokochał od razu? Ja robię je często, bo nie wymagają wiele czasu, są łatwe w przygotowaniu, a składniki są zawsze dostępne w domu. Do tego każdy domownik je uwielbia, a w szczególności dzieci J  Sprawdzą się jako nietypowe śniadanie, lekki(...)można użyć mleka) 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średnie jabłka (najlepiej lekko kwaśne) Płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) DODATKOWO: cukier puder do oprószenia cynamon miód/ syrop klonowy/ ulubione owoce Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Białka oddzielić od żółtek

Calzonella.com
Sernik z brzoskwiniami 192

świątecznym stole.   Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak   powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki, ciasto: 1 kostka masła 250g 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia

W garach u Gosi
Buła z parówką na drugie śniadanie 182

formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zlepienie zapiecze się pod wpływem ciężaru bułki i nadzienie nie będzie wypadać . Bułki należy układać w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę na dwa razy na dużej blasze z wyposażenia piekarnika(...)przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min do napuszenia. Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek

Grunt to przepis!
domowe drożdżówki z serem i truskawkami 144

łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, umytych, osuszonych, bez szypułek i pokrojonych na połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży(...)drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze, spłaszczamy denkiem szklanki. W każdej

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z rabarbarem 205

kleksy w pewnych odległościach od siebie. Następnie drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką) robimy esy-floresy na cieście. Czynność kilkukrotnie powtarzamy zapełniając cały wierzch kleksami i wzorami rabarbarowymi. (Uważajmy jednak żeby nie dodać zbyt dużo rabarbaru - nie więcej niż te 500 g) Tak przygotowany sernik pieczemy w kąpieli wodnej (instrukcja poniżej) przez 1 godzinę w 150 stopniach z termoobiegiem. Po godzinie nastawiamy(...)blachę z wodą. Wszystko to wstawiamy do piekarnika i pieczemy według instrukcji. Podczas pieczenia należy kontrolować ilość wody w blaszce i ewentualnie ją dolewać.  Sernik wbrew pozorom jest prosty i naprawdę bardzo smaczny :) Można jeść równie dobrze z dodatkową porcją frużeliny rabarbarowej, ale i bez niej. Jest delikatny, wilgotny i orzeźwiający (jak wszystkie rabarbarowe cudeńka). Gorąco polecam

Jedzeniomania
Tort z małych pączków z dziurką 165

moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki. Do tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)pieczenia i gałkę,wymieszać. Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią

Mama Gotuje
Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 189

hlebek samo zdrowie z chrupiącą skórką z każdej strony :), zachowujący świeżość i wilgoć przez kilka dni, bez dodatku pszenicy. Zestaw zmielonych ziaren (gryka, len, dynia, słonecznik, jagła) wzbogaca każdą kromkę o dużą porcję witamin i cennych minerałów. Pestki dyni : fosfor, magnez, cynk i mangan i dużo witaminy B3. Gryka - źródło łatwo przyswajalnego białka, fosforu, magnezu, miedzi, cynku(...)wyrobienia wystarczy tylko łyżka. Czas przygotowania:   15 minut + wyrastanie + 60 minut pieczenie   Porcje: foremka 30x15 cm Składniki:     Zaczyn:     250 g  mąki żytniej razowej,     200 ml letniej wody,     250 g zakwasu.         Ciasto:  (10-12 godzin później):     Zaczyn,     220 g mąki

SzczyptaSmaQ
Zbożowe batoniki 226

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i

Moja Delicja
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 606

kwaśnej śmietany , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 1 płaska łyżeczka amoniaku , 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty), 20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i odstawić(...)prostokątnej blaszki. Ja użyłam nieco mniejszej, kwadratowej, stąd moje ciasto wyszło grubsze niż oryginał. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.  Ciasto wysmarować powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Składniki kremu budyniowego: 20 dkg masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 364

obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków Ciasto jest mocno czekoladowe. Z jednej strony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła(...)ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki smarujemy masłem. Łyżkę konfitury pomarańczowej rozpuszczamy w garnku, na małej mocy palinka. Wykładamy połowę masy, następnie rozpuszczoną konfiturę i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Tort Pavlova 408

rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób " Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza: 7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu(...)dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą. Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić. Sos owocowy: 200g świeżych malin, 2 płaskie łyżki cukru, 1/4 szkl. wody

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste muffiny z jabłkami 74

Ku chwale spontaniczności - znów! Rozmawiałam z Gosią w kuchni, kiedy zadzwonił do mnie telefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko

Gary Bez dna
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 161

też wiedziałam. 3.    Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.    Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5.    Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych(...)miałam pojęcia) 7.    Nie pozostaje nam nic innego jak zastąpic mąkę pszenną zdrowszą mąką ryżową) A z drugiej strony musi być w tym trochę prawdy. Nie bez przyczyny mąka ryżowa jest istotnym składnikiem   kuchni japońskiej i innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze

Mia Cucina Sofieta