ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1869/2544)

Lekkie muffinki bananowe z borówkami 96

Sezon borówkowy należy chyba do moich ulubionych. Bardzo lubię wszelkie wypieki i desery z tymi i owocami, więc dziś zapraszam na kolejny przepis. Tym razem przepyszne

Healthy food explorer
JESIENNA PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI 120

W zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB GRYCZANY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I BIAŁYM MAKIEM 144

WITAJCIE ! Bardzo często piekę chleb z mąki gryczanej (bardzo lubię jego smak ) raz z dodatkiem słonecznika , raz pestek dyni. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i spróbować

Marcepanowa kuchnia
Oszukany sernik z jogurtów greckich 358

Sernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy

Poezja smaku
Biała Dama - sernik z białej czekolady bez pieczenia, bez mąki i jajek 1082

Dziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez

My Culinary Art
Wuzetka serowa 80

Znacie mnie nie od dzisiaj, więc zapewne wiecie 😉, że serniki uwielbiam. Te na zimno, Izaury, tradycyjne, gotowane- wszystkie 😊 Nie będzie więc dla Was zaskoczeniem poniższy wytwór

Domowe ciasta
Rolada bezowa z kremem kawowym 83

Już sama nazwa – Rolada bezowa z kremem kawowym – powoduje, że jest pysznie. Delikatna, piankowa beza i krem kawowy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki. To jest

Słodki sentyment
Tarta sernikowa bałwanki z nadzieniem morelowym (bez glutenu, cukru białego) 96

Pozostając w świątecznym klimacie coś dla miłośników tary i sernika w jednym 💛 Urocze bałwanka z morelowym nadzieniem na kruchym spodzie z makiem.... Cóż to za połączenie

Candy Pandas
Jaglany piegusek (bezglutenowe ciasto z makiem) 159

Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do upieczenia jaglanego pieguska nadzianego suszoną żurawiną. Ciasto jest łatwe i szybkie do

Ugotować
Krem pomarańczowo- miętowy 169

Nietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów.  Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki

Kuchnia w czekoladzie
Najlepsze pierniki i pierniczki z domową przyprawą do piernika 70

Od czasu, gdy w moje ręce trafił ten przepis wiem, że nie sięgnę po żaden inny. Uważam, że jest on po prostu najlepszy! Dlatego, chciałabym podziękować

Be Fit Be Strong
Waniliowy crème brûlée i "Babskie fanaberie" 126

użycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę(...)kokilek do wysokości ok. 5 mm od górnych brzegów naczynka. Napełnione kokilki wstawić do formy. Wlać do niej wodę, by sięgała do połowy kokilek. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec 30 minut (niskie kokilki) lub 45 minut (wysokie kokilki). Krem nie może zbrązowieć na wierzchu . Po upieczeniu krem odstawić do ostudzenia, a potem włożyć do lodówki na kilka godzin. Cukier

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 192

jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik(...)studzimy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Następnie smarujemy ciasto rabarbarem, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 10 równych części. Formy natłuszczamy i posypujemy kaszą manną, układamy  w nich luźno bułeczki, pamiętając, że ciasto urośnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Babka adwokatowa 58

szklankę likieru. Są osoby, które wolą bardziej nasączone ciasto. Jeśli do nich należysz, zimne ciasto możesz przełożyć do foremki i posmarować obficie likierem. Adwokat nasączy ciasto zarówno od góry, jak i po bokach. Bezpośrednio do ciasta nie polecamy dodawać większej ilości ajerkoniaku niż w przepisie, ponieważ mocno je obciąży i ciasto odpowiednio nie wyrośnie lub już po wyrośnięciu opadnie. Naszym(...)ciasto wyjątkowego aromatu. Smak ajerkoniaku jest wyczuwalny, ale nie przytłacza, a słodkie ciasto idealnie łączy się z adwokatową polewą i posypką z deserowej czekolady. Nie zmienia to rzecz jasna faktu, że to właśnie ajerkoniak jest gwiazdą tego pysznego ciasta! Zapraszamy na nasz sprawdzony przepis na babkę adwokatową, która zawsze się udaje. Szklanka ma 250 ml Forma do pieczenia

Kuchnia Na Wypasie
Chałwa przepis – jak zrobić domową chałwę? 95

masa będzie lekko kleista. Jeżeli lubisz chałwę twardą, nasiona muszą puścić olej, a masa stać się oleista. Wówczas mielenie potrwa dłużej. Naczynie wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Białko dobrze ubij ze szczyptą soli. Cukier wymieszaj z wodą. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut, cały czas mieszając, aż cukier(...)przechowywać? Chałwę przechowuj w lodówce, ponieważ zawiera dużo tłuszczu i w temperaturze pokojowej szybko jełczeje. Zobacz również inne nasze przepisy na pyszne desery i ciasta . Poznaj również przepis na doskonałe trufle sezamowe bez cukru . Poniżej przeczytasz o właściwościach prozdrowotnych sezamu, a tym samym i chałwy. Polecamy! Życzymy smacznego! Właściwości chałwy sezamowej Sezam do doskonałe źródło wapnia, manganu, cynku oraz

Kuchnia Na Wypasie
Bezglutenowy sernik z jabłkami 78

szarlotka z serem ? Bez względu jak nazwiemy ciasto to i tak będzie smakowało rewelacyjnie! Kruche ciasto sporządzone na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej oraz d elikatna, kremowa masa serowa świetnie komponuje się jabłkami. Uwielbiam to połączenie i odkąd wymyśliłam je w 2016 roku to gościło u mnie już mnóstwo razy. Poza wspaniałym smakiem wielkim plusem ciasta jest fakt(...)jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny       Bezglutenowy sernik z jabłkami - przygotowanie:  Ciasto. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitej masę. Ciasto podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Większy kawałek wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a resztę odłożyć do lodówki. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika. Spód podpiec 15-20 minut

Di gotuje
Sernik z Nutellą i chrupiącą śmietaną 79

pokusa. Po upieczeniu i wystudzeniu pozostaje tylko  ubicie śmietanki z czekoladą i to w zasadzie koniec. Mój serniczek był urodzinowym tortem, upieczonym w ostatniej chwili,  w zastępstwie ciasta adwokatowego.  Nie zaopatrzyłam się w ten żółtkowy likier,  natomiast nutellę w swej szufladzie posiadam zawsze. Zawsze. I gwarantuję, sernik smakuje wszystkim. Wszystkim :) Składniki : na tortownicę o średnicy(...)dodajemy cukier waniliowy. Na ciasteczkowy spód w tortownicy wykładamy  naprzemiennie jasne i ciemne ciasto,  tworząc łaciatą masę serową. Powierzchnię wyrównujemy. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni,  obok tortownicy kładziemy naczynie wypełnione gorącą wodą  ( użyłam żaroodpornej formy do keksa ). Pieczemy około 70 - 80 minut.  Obserwujemy serniczek - gdy środek wyrówna sie z brzegami, jest gotowy

Kronika Piekarnika
Chleb tostowy 109

dzieci. Bo kto ich nie lubi?! Najlepsze oczywiście są te na domowym chlebie. Potwierdzi to każdy, kto choć raz przestudiował skład na opakowaniu gotowego chleba tostowego. Trudno znaleźć taki bez spulchniaczy i konserwantów itp. Dlatego postanowiłam upiec swój własny. A mój sposób na idealne tosty to kromki chleba po zewnętrznej stronie muszą być posmarowane lekko masłem, to odpowiada(...)miksujemy około 5 minut. Powinno powstać gładkie i jednolite ciasto. Misę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na około 60 minut. Dużą foremkę keksówkę smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy z niego wałek i wkładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy do ponownego wyrastania na kolejne 60 minut. Ciasto powinno wypełnić foremkę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wierzch chleba

Smakowity Blog Kulinarny
Rolada bezowa z owocami 88

Fantastyczna rolada bezowa to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest delikatne w smaku mimo, że beza jest słodka, krem, który znajduje się w środku oraz owoce idealnie przełamują tę słodycz. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Do tej pory robiłam rolady biszkoptowe, ale rolada bezowa w/g mnie jest najlepsza z nich. Idealny deser na weekend lub na małą(...)push({}); Drukuj Rolada bezowa z owocami Składniki Składniki na bezę: 4 białka 200 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego lub zwykłego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 200 g schłodzonego serka mascarpone 300 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% Dodatkowo: maliny lub ulubione owoce Instrukcje Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty 178

oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane kotleciki są delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu.  Kotlety siekane to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem/jogurtem greckim. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek.  Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, odsączoną kapustkę oraz kawałki kurczaka.  Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką

Kuchnia MagdaLeny
Żytnie pączki hiszpańskie z lukrem z ginem – żytnie churros 103

dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką żytnią i bez dodatku cukru w cieście. Dacie się skusić? Z przepisu wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki żytniej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki(...)mieszając energicznie drewnianą łyżką gotujemy masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawiamy je z ognia i przekładamy do dużej miski. Studzimy ok. 1,5h. Po ostygnięciu dodajemy do ciasta po jednym jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się kremowe i jednolite. W garnku podgrzewamy tłuszcz

Be Fit Be Strong
Drożdżowy placek ze śliwkami i morelami 143

wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta drożdżowego z kruszonką. A skoro nie miałam wystarczającej ilości śliwek to połączyłam je z morelami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki cukru - 50 g masła - 1 jajko - 50 g drożdży - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - 500 g śliwek węgierek - 500 g moreli kruszonka - 1 szklanka mąki pszennej(...)masło. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta możemy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy palcami, by powstała kruszonka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm, na wierzch wykładamy umyte i pozbawione pestek śliwki oraz morele a owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Pączki serowe z cytrusami 126

pieczenia i przesiać do miski. Wlać wódkę, dodać posiekane drobno zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto (będzie ono lepkie). Ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę. W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury około 170 ° C. Wyciągnąć z lodówki ciasto i lepić małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na podsypanym mąką blacie. Aby ciasto nie kleiło się(...)dłonie lekko olejem, ale nie należy przesadzać. Lepiej posmarować je co jakiś czas, niż natłuścić za bardzo, bo utrudni to Wam lepienie kulek. Pączki można również nadziać marmoladą, ale bez nadzienia są równie smaczne, co zawdzięczają skórce cytrusów. Do smażenia pączków wykorzystałam 2 litry oleju, które zostały mi ze smażenia pączków w tłusty czwartek

Passions hobbies life
Burgery dla dzieci z parówkami, frytkami z batatów i ketchupem z mango! Pomysł na kinderbal. 117

ciekawą formę, podczas smażenia. Parówki z szynki od Henryka Kani są przygotowywane w 93% z mięsa z szynki, charakteryzują się wysoką zawartością białka, są bez glutaminianu monosodowego i bez fosforanów. Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie Tobiaszka: "Ciocia a co to jest takie dobre i fajne?" (pytał pokazując chipsy(...)rozczyn podwoi objętość.  Masło stop w rondelku. Dodaj pozostałe składniki, masło i wyrabiaj robotem na jednolite ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut. Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Pieczemy 30 minut temp. 170-180 stopni C. Studzimy na kratce. Burgery dla dzieci

SMYKWKUCHNI
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 254

chude mięso, bo po upieczeniu zamieni się w suche wióry. Tłuszczyk pełni tu ważną rolę, mięso po upieczeniu powinno być soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda! Składniki: Szarpana kaczka: 4 nogi kaczki 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru(...)dzień wcześniej i zamarynowane mięso trafi na całą noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Pieczemy przez około 2,5 godziny. W trakcie pieczenia można obrócić je kilka razy. Upieczone mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Ciepłe mięso przekładamy na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców

Smakowity Blog Kulinarny
Fit ciastka kokosowe 131

Dzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne(...)byłabym sobą jakbym nie zrobiła ciastek w dwóch wersjach, a więc do połowy ciasta dodałam uwielbiane przeze mnie kakao.  Ciasteczka nie są przesłodzone, a więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to można dodać 2 łyżki ksylitolu. Nie muszę chyba pisać, że ciastka znów okazały się prawdziwym hitem i zniknęły w momencie. Ledwo udało mi się zdjęcia zrobić ;).  Świetna

Healthy food explorer
Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem 168

truskawek 3 białka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową o średnicy 28 cm podwijając boki do góry. Formę włożyć do lodówki na co najmniej(...)budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut

Passions hobbies life
Bezglutenowe ciastka imbirowe 152

dlatego właśnie tak bardzo je lubię. Dziś przedstawię wam wersje bez glutenu i bez jajka – bez glutenu, bo mój syn go nie toleruje a bez jajka, bo akurat nie miałam jajek ;) Okazuje się, że 1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody. Jajka zużyłam robiąc bezglutenowe brownie z malinami, na które(...)łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych: Nasiona chia miksuję z 1/3 szklanki wody i odstawiam. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste

Gotuj Się Kto Może
Muffiny kawowe 536

typu wypieków, bez użycia miksera. Ich smak jest delikatnie kawowy, więc powinny posmakować nie tylko wielbicielom kawy. Wierzch babeczek zwieńcza polewa czekoladowa, która idealnie podbija ich smak. Z poniższego przepisu przygotujecie 10-12 sztuk . Muffiny kawowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru 80ml oleju 80ml mocnej kawy 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)żeby oddzielić fusy) - wszystko wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać - składniki suche przełożyć do składników mokrych, krótko i energicznie wymieszać - w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć około 2/3 wysokości ciasta - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego

Smakołyki Bereniki
Czekoladowa finezja z galaretką jagodową 170

przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy! Biszkopt Brownie: ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g masła lub margaryny 100 g mlecznej czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady(...)jogurt naturalny. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia

VioletoweKucharzenie
Tort porzeczkowy 325

Bardzo owocowe wydanie tortu, lekko kwaskowaty i świeży bez ciężkich mas. Zainspirowana przepisem Kasi z blogu Gotuję bo lubię, pokusiłam się o jego zrobienie, wprowadziłam kilka zmian, które bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy(...)mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C.  2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy

Apetyczna babeczka
Chlebek z oliwkami i serem feta 126

tego robota kuchennego). Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Do tak wyrobionego cista dodajemy stopniowo masło i cały czas je wyrabiamy. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Dobrze wyrobione ciasto, przekładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Ciasto powinno conajmniej podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy na obsypany mąką(...)blat i rozwałkowujemy nie zbyt cienko. Na cieście układamy pokrojone w kostkę oliwki i ser, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami (zostawiając puste miejsce na brzegu do sklejenia). Ciasto zwijamy i kroimy na 4-5 cm plasterki. Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 35×12 cm (jeśli tak jak mi nie zmieszczą się

PatiGotuje
Babka marcepanowa 145

Święta bez babki? Nie, to niemożliwe. W tym roku u mnie będzie babka marcepanowa. Jest wilgotna i pachnąca marcepanem. Dodałam również lekko zmiksowane płatki migdałów, które lekko chrupią i dodatkowo wzbogacają smak . Polałam lukrem migdałowym ale można też oprószyć cukrem pudrem. Składniki: 250 g masła 140 g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3-4 krople olejku migdałowego(...)zmiksować w osobnym naczyniu i powoli wlewać do masy maślano - marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny

Ala piecze i gotuje
Granola bez zbednych kalorii 192

ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku, który był bardziej bananowy niż piernikowy, raczej niczym się nie różniły. Idąc tym tropem, postanowiliśmy zastąpić miód w granoli, która jest jednym z naszych ulubionych śniadań. Okazało się, ze granola wyszła bardzo smaczna i niczemu nie ustępuje swojej tradycyjnej wersji. Dzięki temu nasze śniadania są lżejsze, bez(...)nich siemię. (Mają podobne właściwości, różnica głównie polega na tym, że chia ma więcej błonnika, siemię kwasów omega 3) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.***  W misce rozgniatamy widelcem lub blenderem banana. Polecamy blender - uzyskana konsystencja jest dużo bardziej płynna i klejąca. Dodajemy do niego płatki oraz resztę składników poza morelami. Mieszamy

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 176

roku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki. One uwielbiają tego typu(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu 3 łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę

mecooks
Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 322

tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku(...)pieczenia sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodajemy miękkie masło (musi być zupełnie miękkie). Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez

Poezja smaku
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki (Torta con mandorle, cioccolato e pere senza farina) 127

ostatni weekend przygotowałam ciasto z gruszkami, bez m ą ki pszennej, za to z m ą k ą  migdałową i mnóstwem gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło niesamowicie wilgotne, aromatyczne i mocno czekoladowe. Serdecznie Wam polecam i życzę smacznego! **** Durante il nostro ultimo weekend ho preparato questa soffice torta con mandorle, cioccolato e pere(...)migdałową oraz przestudzoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy je do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Obrane gruszki kroimy na pół, następnie

La grande e la piccola cuoca
Kakaowa rolada z powidłami i bitą śmietaną :-) 143

dość pisaniny, zaczynamy CIASTO -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -1  łyżka kakao -2 łyżki oleju Nadzienie -pół słoiczka powideł śliwkowych -400ml śmietany 30% -2 śmietan-fixy -1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja -1 kostka dowolnej czekolady Na początek dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowanie biszkopta(...)Następnie dodajemy mąki, kakao i wszystko bardzo delikatnie miksujemy.  Na koniec dajemy olej. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 8 minut. Gorący biszkopt wierzchnią stroną wykładamy na suchą ściereczkę,odrywamy papier i delikatnie zawijamy biszkopt wraz ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietanki dodajemy cukier puder oraz śmietan

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 379

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością(...)objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.  Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się

Grunt to przepis!
sernik miodownik z bakaliową polewą 169

Wielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień(...)wódki 200 g czekolady deserowej 5 łyżek mleka Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut.  Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia