Pysznie pachnące, chrupiące i delikatne w środku, a do tego nasze domowe bez sztucznych dodatków :D Czy potrzeba Nam czegoś lepszego na śniadanie?? Składniki (na 8 bułek): 3 szklanki mąki 15 g drożdży 2/3 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła Przygotowanie(...)minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formować w wałek i podzielić ciasto na 8 części. Formować kulki, posypać lekko mąką z wierzchu i zostawić na około 30 minut
Malinowo w kuchniperełki Przygotowanie: Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą i octem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy do suchego patyczka (około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy(...)około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Posypujemy cukrowymi ozdobami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeśli chcecie mieć jak najmniej zmywania, naczynie wyłóżcie papierem do pieczenia
W poszukiwaniu inspiracjiZaczynam doskonalić sztukę wyrobu pysznych słodkości bez użycia do tego piekarnika dlatego też dziś powstały Domowe Bounty ! Bo w sumie dlaczego wszystko mamy piec, przecież tyle jest pyszności których nie trzeba ani gotować ani piec po prostu, super łatwe, łączymy składniki i gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku(...)śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier
sierotka maRysia w kuchniSkładniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie i elastyczne, czyli z 15, może 20 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto, tym razem tylko przez kilka sekund, żeby je odpowietrzyć. natłuszczamy dłonie oliwą, blat wysypujemy mąką i wałkujemy ciasto tak żeby otrzymać w miarę równe(...)rulon, zaczynając od dłuższego boku do czubka. Czubek zawijamy pod spód żeby się nie odwinął. Lekko formujemy w dłoniach rogala i po kolei układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Rozrabiamy w miseczce 4 łyżki wody i 1 łyżeczkę cukru i tym roztworem smarujemy rogale tuż przed wsadzeniem do piekarnika - dzięki temu skórka
Marder&Marder Manufacturelekko się zeszkli - dodać pokrojone pieczarki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki będą miękkie. W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć(...)pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przygotowanym sosem polać naleśniki. Na sam wierzch posypać startym żółtym serem. Naleśniki piec pod przykryciem około 30 minut w 180. Jeżeli chcecie uzyskać lekko chrupiącą serową skórkę to w połowie czasu pieczenia - należy zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia
Ugotowaćroku miały być Święta bez keksa ... ale do głowy wpadł mi pewien pomysł i musiałam go zrealizować. Powiem tyle - nie żałuję ! Keks czekoladowo-bananowy, to najlepszy keks na świecie ! Składniki: ( na keksówkę długości 25-27 cm ) * 150 g masła o temperaturze pokojowej * 150 g cukru * 300 g mąki pszennej * 3 jajka * 2 nieduże banany * 130 g gorzkiej czekolady(...)dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pogniecione banany - zmiksować. Następnie wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ). Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto. Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Upieczone, ostygnięte ciasto polukrować
kolorowotorcikowomiękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie do dokładkę! Albo i dwie! SKŁADNIKI: * jajko – 4 szt * cukier – 150 g * mąka pszenna – 250 g * olej – 100 ml * proszek do pieczenia(...)Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ). Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut. ( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ). Studzimy! Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoErytrytol – czy jest dobry dla cukrzyków? Jednym z najistotniejszych elementów diety osób chorych na cukrzycę jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Dlatego konieczne jest ograniczenie
Słodkie okruszkiTorty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które
Domowe ciastaNie jestem stałym bywalcem restauracji i tzw. renomowanych lokali odwiedzanych przez gwiazdy, gwiazdeczki i innych celebrytów. Pewnie podobnie jak większość z Was bywam restauracjach i kawiarniach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChrupiące warzywa w delikatnym cieście, podane z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chilli. Raz na jakiś czas wracam do tego przepisu, bo to zdecydowanie moje smaki. Podstawą
Smaki Na TalerzuDziś znow ciasto, ale tym razem już z owocami. Pora zacząć sezon borówkowy, a może jagodowy? :) W moich okolicach mówi się borówki, więc dla mnie zawsze
Healthy food explorerGdy spędzam popołudnie ze znajomymi przy kawie , to staram się by na stole nie zabrakło czegoś słodkiego. Nie musi to być specjalnie
Smakowite DaniaCiasto marchewkowe robiłam po raz pierwszy. W tym przypadku skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaków , choć oczywiście trochę pozmieniałam składniki. Przede wszystkim zrobiłam je w całości
Healthy food explorer