Kolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu budyniowego. Wystarczy biszkopt przekroić i przełożyć kremem. składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka(...)cukier się rozpuści. Dodać żółtka i zmiksować do połaczenia składników. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie czekoladowe. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Krem chałwowy Odlać szklankę
Monia miesza i gotujeszybkie w przygotowaniu z dodatkiem naszych ulubionych pistacji. Takie ciasteczka znikają dosłownie w mgnieniu oka Do ciasteczek użyłam pistacji prażonych bez dodatku soli Helio . Idealny dodatek do ciastek, ciast, owsianek, placków itd. A co najważniejsze wspaniała, zdrowa przekąska którą ja i moi bliscy po prostu uwielbiamy Składniki: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 450) 70 g cukru pudru(...)masła lub margaryny z lodówki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko jajka klasy L 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego (pudrowego) 14-16 pistacji prażonych bez dodatku soli Helio Przygotowanie: Pistacje obieramy i siekamy nożem. Do miski przekładamy masło, dodajemy mąkę pszenną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Można na tym etapie szybko posiekać
Słodkie okruszkiukładając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie za pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm). Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok. 2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli(...)blasze, przykryć ściereczką i pozostawić ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po jakimś czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie
Calzonella.comukładając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie za pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm). Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok. 2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli(...)blasze, przykryć ściereczką i pozostawić ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po jakimś czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie
Calzonella.comciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy zrobić ciasto. Według przepisu Gucia już wyrośnięte ciasto smarujemy masą cynamonową, zwijamy i układamy w foremkach (np. keksówkach). Wprowadziłam pewną modyfikację, ciasto zwinęłam w rulon, następnie rulon połączyłam w wieniec i przeniosłam go na wyłożoną papierem do pieczenia dużą patelnię do paelli. Kiedy ciasto(...)wody 2 dzień rano – 25 g ciasta dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22 °C) do wieczora. DZIEŃ 2 – wieczór 50 g ciasta od 2 dnia rano (resztę wyrzucić) 50 gramów mąki 25 g wody 2 dzień wieczór – 50 g ciasta dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw w temperaturze pokojowej
Tajemnice Smakusię kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce(...)przepis na smaczne kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę
Kulinarny karnet Christopheraświątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji :) Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym spodzie z korzennym aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał ;) Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :) Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) Spód ( inspiracja ): 25 g mąki ryżowej(...)mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy 1,5 łyżki skórki z pomarańczy Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką. Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka
FitKotjest ich całkiem sporo 😉 Od teraz nawet na diecie wegańskiej możecie zjeść je bez problemu 👍 Składniki (18cm śr.): SPÓD - 70g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg) - 50g skrobi ziemniaczanej - 50g mąki ryżowej - 1 łyżka kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 70g ksylitolu - 50g oleju rzepakowego - 70g napoju roślinnego lub wody - 1 czubata łyżeczka mielonego(...)całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek i dodaj zmielony len mieszając, odstaw na 3 minuty. 4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj. 5. Ciasto odstawi na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę również na bokach (dobrze złącz kawałki ciasta
Candy PandasClint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami(...)Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćtaki jaki miałam w głowie, ale następny będzie lepszy. Udekorowałam go polewą i słodkimi, małymi bezami. Bardzo polecam. Upieczcie taki. Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem : 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku Na brzoskwinie: puszka brzoskwiń(...)czekolady Dodatkowo: małe bezy ( według uznania ) syrop z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów ( kilka łyżek ) Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy
Izabelawkuchniprostu coś dobrego do kawy. Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił Składniki na 10 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) ½ budyniu (20g) 100 ml mleka 150 g marcepanu 1 jajko Przygotowanie(...)cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25-30 minut
Słodki sentymentmiksera (lub naczynia w którym będzie miksowane ciasto blenderem) dodajemy banany, miód, sodę, cynamon i jajka. Wszystko razem miksujemy na gładka masę. Wlewamy masę do keksówki wyłożonej papierem. Ja do mojego ciasta dodałam orzechy nerkowca i włoskie (nie za dużo) i żurawinę + świeże truskawki. Przekładałam na przemian – raz trochę ciasta, raz truskawki i orzechy, później powtarzałam tak samo(...)dekoracji dodałam truskawki i banana. Pieczemy w 170 stopniach 35 minut w piekarniku z termoobiegiem. Po tym czasie naciśnijcie delikatnie palcem z góry ciasto aby zobaczyć czy dobrze się upiekło, jeśli czuć „gąbkę” ciasto jest gotowe, a jeżeli wodniste to zostawcie jeszcze trochę w piekarniku Smacznego! Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Ciasto bananowe – bez mąki i bez cukru
Wasze Przepisypołączyć składniki suche z mokrymi. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną powierzchnię i delikatnie rozprowadzić po całości. Piec zgodnie z instrukcją przez kilka minut. Jeżeli nie nałożysz ich na całą powierzchnie, a jedynie na środku każdej kratki, to wyjdą takie jak u mnie. Gotowe można podawać z owocami, posypane cukrem pudrem lub… bez niczego Artykuł Gofry bananowe
Pasja Smakuzimne mleko i jest gotowe do ciasta bez studzenia, do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, aromat waniliowy, wlać mleko z palmą i hakiem robota wyrabiać około 6 minut na niezbyt gęste ciasto. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte wyłożyć do formy
W Mojej Kuchni Lubię