ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1086/2544)

Keto bajgle (Paleo, LowCarb, bez jajek) 97

właściwości mąki łubinowej , która przeważa w suchych składnikach, albo paradoksalnie może to być też kwestia zbyt małej ilości wody. Bajgle w tej wersji nie urosły bowiem zbytnio, a ciasto przed pieczeniem miało dość zbitą konsystencję. Podczas kolejnej próby zastąpiłam więc część mąki łubinowej mąką sezamową i zwiększyłam ilość płynów użytych do przepisu. Konsystencja uległa znacznej poprawie, więc myślę(...)wymieszać, dodać wodę i mieszać do połączenia składników. Formę do pieczenia donutów wysmarować odrobiną tłuszczu (oliwy lub oleju z awokado). Wypełnić ją ciastem po brzegi. Zmoczyć dłonie chłodną wodą i "uklepać" wierzch bajgli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec przez ok. 15 minut, po czym wyjąć bajgle z foremki

Modern Cave Girl
Pyszne pierniczki 183

poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie nieco jaśniejsze i miększe, to pieczcie je w niższej temperaturze. Najlepiej przeprowadzić na 2-3 sztukach test, dzięki któremu zbadacie optymalny czas pieczenia pierniczków w Waszym piekarniku. Pierniczki po upieczeniu są twarde(...)wymienić. Pierniki z tego przepisu idealnie nadają się do powieszenia na choince, schrupania, ozdobienia lukrem czy zrobienia domku z piernika. Jak smakują te pierniczki? Hmm dość powiedzieć, że piekę je 3 raz w tym roku, a Świąt jeszcze nie było Dziwnym trafem znikają z naszej słoja z ciastkami. Hmmm… Nie ma to jak zimową porą pyszny, domowy pierniczek

Mieszam w Garnku
Cytrynowiec 164

blaszki ciasta, dla mnie i znajomej. Jedna blaszka z białymi herbatnikami, druga z kakaowymi i białymi. Z białymi wygląda tak. Składniki : Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny  3 łyżki 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru(...)cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać

Kuchnia Danusi
Domowa granola 113

fajną opcją jest granola z jogurtem. Granola Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu pieczona do chrupkości. Najczęściej podawana jest na śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale bywa także wykorzystywana jako składnik ciast, batoników czy deserów. Pierwsza granola została przygotowana w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr Jamesa Caleba Jacksona w 1894 roku(...)możemy więc cieszyć się pyszną granolą na śniadanie 😋 Granola - kupna czy domowa? Rynek płatków śniadaniowych jest olbrzymi - teoretycznie więc każdy może znaleźć coś dla siebie i to bez większego problemu. Jednak czy na pewno? Niestety, znalezienie dobrej jakości granoli w sklepie nie jest takie proste. Głównym problemem tej grupy produktów jest cukier. Oczywiście granola z założenia musi zawierać cukier

Z notatnika dietetyka
Muffinki 110

podczas pieczenia niemal każdego ciasta. Mieszając składniki o różnych temperaturach, możemy doprowadzić do ich zepsucia się. U mnie dziś muffinki bardzo proste w wykonaniu. Autorem przepisu jest Daniel Coceancig , młody cukiernik z ogromna pasją, który napisał bardzo smakowitą, pełną prostych, przystępnych przepisów książkę ,pt.:"Ciastecznik". Znajdziecie w niej wiele wspaniałych przepisów na słodkości, które zrobicie bez problemu(...)informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania. Ale przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis można modyfikować dodając różne owoce. Składniki 110 g masła 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 ml mleka

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji. 172

całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny(...)tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków. Blaszka do pieczenia o wymiarach około

Izabelawkuchni
Chleb z kaszy gryczanej 151

pieczenia śliskim do góry. Wtedy łatwiej chlebek odejdzie od papieru po upieczeniu. Wylać ciasto i najlepiej wstawić od razu do piekarnika( zimnego) i zostawić tak do kolejnego 4 dnia (niedziela) aby później już go nie ruszać i nim nie stukać.     Ciasto przez ten czas powinno ruszyć i powinien powstać lekki brzuszek. Niestety, to ciasto nie wyrasta(...)radę.  W niedzielę wieczorem nastawić piekarnik u nas 190-stopni góra/dół i w momencie nagrzania piekarnika odliczyć dopiero czas pieczenia 1 godzina. Po godzinie włączyć tylko dół, wyjąć chlebek z foremki i już bez niej podpiec tylko dół przez 10minut.( w papierze) Po tym czasie zostawić do wystudzenia i kroić dopiero kiedy ostygnie. Mam nadzieję

W garach u Gosi
Najlepsza chałka z kruszonką 100

wypiekiem. Jeśli lubisz piec i szukasz pomysłów na domowy chleb zarówno słodki jak i wytrawny, to wiele inspiracji znajdziesz na portalu przepisy.pl na którym my również dość często szukamy pomysłów. Przepis na chałkę z kruszonką nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, ale wygodniej jest skorzystać z robota kuchennego. Potrzebujecie tylko odrobinę więcej cierpliwości, niż gdybyście piekli ciasto z gotowych mieszanek dostępnych(...)minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). 3. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę, chwilkę wyrabiam i dzielę na 3 równe części. Z każdej porcji ciasta formuję wałek, cienki na końcach i nieco grubszy po środku. Blachę wykładam papierem do pieczenia lub matą silikonową i układam na niej wałeczki ciasta. Zaplatam warkocz i lekko ściskam końcówki z obu stron

Cztery Fajery
Włoskie migdałowe ciasteczka 146

Składniki: 100g masła 82% lub margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 3 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ½ olejku migdałowego 3 szklanki mąki 100g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki) lub połamanych płatków migdałowych Ok. ½ szklanki cukru pudru Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem(...)mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego kuleczki, obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając dość spory odstęp między ciastkami.  Po uformowaniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia. Ciasteczka migdałowe pieczemy w temperaturze

Smakowy Raj
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 263

daktylowego.  Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ryżowej aquafaba (woda) z 1 puszki po cieciorce 2 dojrzałe banany 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżeczki karobu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mielonych(...)Suche składniki umieścić w misce i zmieszać ze sobą. Do piany wsypywać partiami mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami i mieszać delikatnie łyżką tak, by nie było grudek. Wylać ciasto do foremki (u mnie silikonowa) i piec w 180 stopniach około 40-45 minut

FitKot
Tarta z rabarbarem i bezą 134

schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 900 g dojrzałego rabarbaru  5 łyżek wody 1 czubata łyżeczka cynamonu(...)pozostać nieco kawałków. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Beza: 4 białka 200 g cukru Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Piekarnik rozgrzać do 130 ° C z termoobiegiem lub 150 °C bez termoobiegu. Masę rabarbarową wyłożyć na podpieczony

maniapieczenia
Najprostszy chleb na drożdżach... 5 lat później 140

wyjąć ciasto. Złożyć 4 boki.  Przełożyć na drugą stronę. Uformować kulę i przełożyć do obsypanego mąką koszyka lub miski ze ściereczką obsypaną mąką. Odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką. W tym czasie włożyć do piekarnika naczynie do pieczenia i rozgrzać wszystko do temperatury 240 stopni. Wyjąć z piekarnika naczynie. Przełożyć do niego chleb i przykryć. Piec pod przykryciem(...)fotograficzna sprawiła, że wreszcie zrozumiałam, co w fotografii cenię sobie najbardziej, a jest to autentyczność i dokumentowanie, a nie kreowanie i stylizacja. Te bez żalu pozostawiam kolorowym magazynom. Bloga odkopałam, bo szukałam przepisu na drożdżowe ciasto, które chciałam zrobić na tą Wielkanoc w izolacji. Z Kubą w pamięci mamy ciasto drożdżowe, które robiłam jeszcze na Żoliborzu, a które

W kuchni wieczorem
Bagietki 103

pieczenia, nasmaruj ją olejem. Stolnicę lub blat obficie podsyp mąką. Twoje wyrośnięte ciasto musisz podzielić na 4 podobne części z których zrobisz bagietki, ale nie wykładaj go w całości a odrywaj tylko porcje ciasta na jedną bagietkę. Ciasto nadal będzie dość klejące, ale jak położysz je na blacie posypanym mąką lekko zrolujesz w bagietkę bez ugniatania(...)wyrastania bagietek na blasze rozgrzej także piekarnik do temperatury 250ºC. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne, wlej do niego gorącą wodę, tak aby bagietki piekły się w wilgotnym piekarniku (jeśli masz w swoim piekarniku opcję pieczenia z parą wodną to wykorzystaj ją teraz). Po wyrośnięciu bagietek wstaw je na 20 minut do piekarnika, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę

nietylkopasta.pl
Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką 1746

push({}); Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa bananowa: 1L soku bananowego (użyłam nektar bananowy) 150g masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika

Mała Cukierenka
Pierogi z ziemniakami 118

ciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne(...)masłem, nawet ketchupem (szczególnie te mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie można także piec w piekarniku, zwykle (w zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania