ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1085/2544)

Chleb razowy na drożdżach 72

znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne. Nie przejmujcie się jeżeli po 20 min wyrabiania ciasto nadal będzie się kleić, chleby z mąki żytniej(...)Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika na najniższej półce. Piec około 30 min. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, owinąć w ręcznik lniany. Pozostawić

moj przepis na
Chleb razowy na drożdżach 82

znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne. Nie przejmujcie się jeżeli po 20 min wyrabiania ciasto nadal będzie się kleić, chleby z mąki żytniej(...)Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika na najniższej półce. Piec około 30 min. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, owinąć w ręcznik lniany. Pozostawić

moj przepis na
Ciasteczka marchewkowe z jabłkiem 99

karnawał i zbliżający się tłusty czwartek, ale dziś będzie lekko i bez tłuszczu. Miękkie marchewkowe ciasteczka z jabłkiem, do tego oczywiście mój ulubiony cukier puder cynamonowy.  Składniki: ciasto 350 g startej odsączonej marchewki 250 g mąki pszennej (dodatkowa ilość do oprószenia blatu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru 130 g zimnego masła nadzienie

Niezły Młynek
Ciasteczka marchewkowe z jabłkiem 100

karnawał i zbliżający się tłusty czwartek, ale dziś będzie lekko i bez tłuszczu. Miękkie marchewkowe ciasteczka z jabłkiem, do tego oczywiście mój ulubiony cukier puder cynamonowy.  Składniki: ciasto 350 g startej odsączonej marchewki 250 g mąki pszennej (dodatkowa ilość do oprószenia blatu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 g cukru 130 g zimnego masła nadzienie

Niezły Młynek
Bananowe gofry na kefirze 72

pomocą ręcznego blendera. Na koniec wmieszaj delikatnie łyżką ubitą pianę z białek. Ciasto nakładaj do gofrownicy za pomocą chochelki. Nie trzeba dodatkowo smarować jej olejem. Gofry piecz do zarumienia. W zależności od rodzaju gofrownicy trwa to kilka minut. Podawaj z ulubionymi owocami. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 GOFRA BEZ DODATKÓW: 193kcal Białko: 6,3g Węglowodany: 23,3g Tłuszcz

Natka Pietruszki
Skórka pomarańczowa kandyzowana 85

cukrem sok z cytryny - to nasz naturalny regulator kwasowości dodatki do ciasta, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane, cytrusy, Dodatki polska, międzynarodowa Ilość: 1 słoik Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Skórka pomarańczowa kandyzowana Najsmaczniejsza i najzdowsza, to ta przygotowana w domu. przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: skórka

Pełny talerz
Szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną 103

razem szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną. Idealnie pokrojone jabłka pięknie wyglądają w przekroju szarlotki. Delikatne kruche ciasto, wypełnione mnóstwem jabłek. Najbardziej lubię proste ciasta, które robi się szybko, a do tego są smaczne. Dlatego dzisiaj podaję Wam idealny przepis na szarlotkę. Słodycz ciasta, która przeplata się z kwaśnymi jabłkami daje wyjątkowy smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarlotka tatrzańska z bitą(...)wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30). Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga ciasto jest rzadkie, ale możemy je podsypywać mąką w miarę potrzeby. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumieni. W tym czasie kiedy ciasto się

To co lubię - gotuję i polecam
Z ŁĄKI NA TALERZ: Kakaowe ciastka z kwiatami 150

doniczkach piszczy. Wybrałam się pewnego popołudnia na łąkę za osiedlem poszukać inspiracji i przyniosłam mały bukiecik rumianku, kilka chabrów i baldach kwiatu czarnego bzu. Do tego balkonowe bratki i gwiezdne kwiaty ogórecznika :) Na maślanym cieście z kakao i migdałami cała kwiatowa gawiedź świetnie się odnajdzie w formie rustykalnych ciasteczek. We wczesnym lipcowym słońcu przy herbacie w ulubionym kubku lub filiżance(...)jajko szczypta soli garść pokruszonych płatków migdałów kwiaty jadalne (tu: czarny bez, bratki, ogórecznik, chabry bławatki) Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól, kakao, migdały). 2. Dodaj jajko i masło i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 3. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ułóż na nim kwiaty i ponownie delikatnie przejedź wałkiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placek z rabarbarem na maślance 83

takich radości jest wspólne pieczenie i jedzenie. Składniki: 500 g mąki pszennej 3 duże jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru wanilinowego 700 g rabarbaru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Rabarbar pokroić(...)normalne). Do ciasta dodać maślankę i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką (przepis poniżej). Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175ºC, najkorzystniej bez termoobiegu. Wyjąć, wystudzić. Przed

dom-agi.pl
Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem 92

ciasta trę zimne masło (1/3 porcji). Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła. Cały proces powtarzam, to znaczy ponownie rozwałkowuję ciasto, trę 1/3 porcji masła i składam na 3. Znowu rozwałkowuję ciasto i składam na 3 bez masła. Tak zwinięte ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto(...)ponownie rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję na grubość 5 mm. Ciasto tnę na prostokąty wielkości około 5x10cm

Słodki sentyment
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 128

stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki ciasta mieszamy do połączenia składników. U mnie trwa to ok. 1 minuty. Orkisz nie wymaga długiego wyrabiania. Przy pszenicy musimy ciasto wyrabiać kilka minut dłużej. Gotowe ciasto przekładamy do miski przesmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok. 60 minut. Ciasto powinno wyraźnie wyrosnąć. W tym czasie przygotowujemy(...)ciasto wykładamy masę serową i równo ją rozsmarowujemy. Ciasto składamy na 3. 1/3 ciasta  zginamy od dołu i 1/3 zginamy od góry). Powstały pas ciasta dzielimy na 10- 12 kawałków. Każdy kawałek ciasta przekręcamy w połowie i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiając między nimi odstępy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrastania. Pieczemy

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy na drożdżach 145

Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika na najniższej półce. Piec około 30 min. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, owinąć w ręcznik lniany. Pozostawić

moj przepis na
Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste 199

pokrojone bakalie i całość dokładnie mieszam łyżką. Gotowe ciasto nakładam za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie ciastek: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 22 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić

Uwaga Babcia Gotuje
Rumiane Chałki 136

końce chałki pod spód, tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. 4. Zaplecione chałki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia. Kiedy podrosną, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25 min. Upieczone przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Pierniczki 100

ciasto mikserem lub ręcznie do uzyskania jednolitej, zwartej masy. Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj i wykrawaj wzory. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia układaj wkrojone pierniczki. Piecz pierniczki 8 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Odstaw pierniczki do wystygnięcia. Udekoruj według swoich preferencji. Lukier

Przepisy na widelcu
Rurki z kremem 166

rurkę od węższego miejsca (wskazówka: ciasto nakładaj tak, żeby na siebie nachodziło). Następnie układaj rurki na blaszce posmarowanej lekko olejem lub masłem. Wstaw blaszkę z rurkami do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temp. 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Jeśli chcesz uzyskać bardziej zarumienione rurki, to na ostatnie 5 minut pieczenia włącz termoobieg. Wyjmij rurki

Przepisy na widelcu
Klasyczna lemoniada 191

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 233

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ślimaczki z cheddarem i sezamem 128

kilkoma łyżkami koncentratu, posypuję tartym cheddarem i ostrą papryką. Zwijam ciasto w roladę wzdłuż dłuższej części. Kroję na plastry. Układam je na papierze do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję czarnym i jasnym sezamem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Piekę ok. 20 minut do złotego koloru

Zasmakuj Kuchni
Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe 149

foremki wysmarowanej margaryną lub masłem. Pieczenia babki marchewkowej: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50-55 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia babki może się różnić od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babkę po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasta wielkanocne - baby, mazurki, serniki 122

ponczowa babka sernikowa babka serowa babka szafranowa babka z tartego ciasta budyń orzechowy mazurki : mazurek czekoladowo kajmakowy mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy z orzechami mazurek migdałowo pomarańczowy mazurek migdałowy mazurek migdałowy makaronikowy mazurek orzechowy mazurek różany mazurek z polewą czekoladową serniki : sernik bezglutenowy, z ziemniakami sernik bez pieczenia sernik gotowany sernik wiedeński z herbatą matcha różności : pascha koszyk wielkanocny

królestwo garów
Razowy chleb pszenny z jogurtem 198

ponaciągaj od zewnątrz do wewnątrz, dzięki czemu nabierze lepszej struktury. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i otrębami lub posyp płatkami np. owsianymi jak ja. Rozgrzej piekarnik do 210-220 C, piecz chleb przez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu (!). Dobrze jest naparować piekarnik, czyli na cały czas pieczenia

greenscarf
Ciasto ze śliwkami - proste i szybkie w wykonaniu 123

powideł, ale nie mogłam oprzeć się pokusie i nie upiec ciasta ze śliwkami. To był wręcz obowiązek! Do aromatycznej kawy smakołyk w sam raz.  Proste w wykonaniu i bez żadnych złotych porad. Składniki: * 3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego * 3/4 szklanki oleju * cukier waniliowy

Pieprzyć z Fantazją
Chlebki na zaczynie z czerstwego pieczywa na zakwasie 139

którzy nie mają zakwasu, a chcieliby spróbować upiec chleb bez dodatku drożdży piekarskich i przy okazji zrobić zakwas do następnych chlebów.       Zapraszam na chlebki na zaczynie z czerstwego pieczywa Oczywiście jak każdy przepis można dowolnie modyfikować dodając do środka ciasta ziarna lub posypując przed pieczeniem ulubionymi ziarnami. Chleb jest delikatny w smaku, z miękkim wyrośniętym

Leśny Zakątek
Ciasteczka maślane 119

dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i ugnieć nieco widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra plus dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów

Zasmakuj Kuchni
Kolorowa babka Wielkanocna – puszysta i pyszna 476

czerwonego i tak do końca ciasta. Pieczenie babki: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka – długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę odstawiam na około 15 minut w foremce

Uwaga Babcia Gotuje
PIZZA Z PATELNI 1314

jest bez dodatku drożdży, powstaje w kilka minut i szczerze powiedziawszy jest tak pyszna, że spokojnie może konkurować z tą pieczoną. Moi synowie oszaleli na punkcie tej pizzy na cienkim, chrupiącym spodzie. Wypróbujcie i Wy.  Składniki: ciasto: 150 g mąki 80 ml wody 2 łyżki oleju sól, szczypta łyżka czubata ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z Majeczką w kuchni
Pączki wiedeńskie 3076

Przekładamy do szprycy do dekorowania ciast. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, który należy posmarować olejem. Na tak przygotowany papier wyciskamy koła z ciasta, ja wyciskałam po 2-3 warstwy, wtedy pączusie będą wyższe. Papier z pączkami delikatnie przenosimy na rozgrzany olej,  zsuwamy z papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony

kulinarnyswiatdomi
Kisielowe ciasteczka 190

stopniowo dosypujemy mąkę i opakowanie kisielu,cały czas mieszając.Z gotowego ciasto formujemy kuleczki odrobinę mniejsze niż orzech włoski.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zgniatamy dłonią ,na wierzch można dać żurawinę,kawałek czekolady białej lub ciemnej-co macie w domu lub zostawić bez niczego. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 min. Smacznego

Swojskie jedzonko
Placki z dyni 191

pieczenia i szczyptę soli. Na patelni na któej będziemy smażyć placki rozpuszczamy masło i wlewamy do naczynia Thermomix . Mieszamy czas 30s/obr.6. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie rozgrzewamy i kładziemy po łyżce masy. Pieczemy na rumiano z obydwu stron. Placki pieczemy na małym ogniu i pilnujemy czasu bo lubią się przypalić. Ja piekłam na patelni do naleśników bez

Themo przepisy
Francuskie ciasteczka orzechowe z polewą czekoladową 153

Ciasto rozkładamy na blacie, przekrawamy wzdłuż dłuższej części na pół. Z ciasta kroimy trójkąty. Każdy kawałek smarujemy masłem orzechowym Helio , zwijamy od szerszego boku do węższego, zwijamy na kształt rogalika, smarujemy roztrzepanym jajkiem, najlepiej pędzelkiem. Pieczemy w temp. 190 C przez minut. Pieczemy grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Polewę czekoladową Helio rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu, polewamy lekko

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciastka jak u babci (tylko bez glutenu) 134

papierem do pieczenia. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich żółtko oraz masło i mieszamy wszystko razem tak długo, aż ciasto przestanie się kleić nam do rąk. Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy je około 15-20 minut. W zależności jakie grube i duże przygotowaliśmy kruche ciastka. Smacznego! Artykuł Kruche ciastka jak u babci (tylko bez glutenu) pochodzi

PaleoLife
Czekoladowa tarta z kremem z mango i owocami, bez pieczenia (Crostata con crema di mango e frutta fresca, senza cottura) 155

kuchareczka prosiła mnie o ciasto z kremem z mango. Jak tu odmówić dziecku, które ma wielk ą  ochotę jeść a jeszcze większą piec i krzątać si ę  w kuchni :) Za oknem wciąż upały, wi ę c przygotowałyśmy  tart ę  bez pieczenia. Tarta na mocno czekoladowym spodzie z ciasteczek

La grande e la piccola cuoca
tarta paleo z batatami (bez glutenu) 171

kroimy w cienkie krążki. Wszystko skrapiamy oliwą, przyprawiamy i układamy na cieście. Pieczemy około 25-30 minut (czas może być różny w zależności jak grubo nasze składniki zostały pokrojone). Najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy bataty już są upieczone. Smacznego! Artykuł tarta paleo z batatami (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Szybki chleb z czarnym sezamem i babką plesznik 145

polubiłam chleb bez wyrabiania. Nie trzeba się męczyć aby ciasto wyrobić, wystarczy wymieszać w misce składniki i gotowe. A tak to wyrabiamy i wyrabiamy aż ręce bolą. Dziś dodatkowymi składnikami jest czarny sezam i babka jajowata. Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 167

został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać dania bez mięsa.  A powiedzcie mi jeszcze Wy wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody

Życie zaczyna się w kuchni
Prosty chleb pszenny 123

soli bezpośrednio do drożdży - Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania - Woda, której używamy do wypieku powinna mieć temperaturę ok 45 stopni - Ciasto na drożdżach najlepiej wyrasta w temperaturze 26-30 stopni - Formując bochenek nacinamy go aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia - Bochenki zanim trafią do pieca muszą koniecznie podrosnąć - Piekarnik dobrze nagrzewamy

Słodki Kompromis
Bezglutenowa wuzetka 377

Dzisiaj kolejna słodka bezglutenowa propozycja z naszej strony. To klasyk wykonany z mąk bezglutenowych czyli wuzetka :) Mamy nadzieję, że Ci którzy ją

Kuchenne Wariacje
Fit ptyś 229

Pyszny. Szybki. Idealny. HIT. Po prostu Fit Ptyś. Musicie zrobić!!! Ciasto: 1 jajko 2 łyżki mąki jaglanej i 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu - lub kakao (ja nie przepadam) słodzik - u mnie bez kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka miksujemy z proszkiem i pozostałymi składnikami :) Wstawiamy do piekarnika

Tetiisheri
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 192

Pośrodku zrobić niewielki otwór. Wsadzić ciasto na dolną półkę piekarnika i piec około 25 minut. Po wyjęciu pozwolić ciastu 5 minut odpocząć. Przesunąć nożem po wewnętrznej stronie formy pomagając oddzielić się od niej tarcie. Przykryć górę talerzem, na którym będziemy podawać i delikatnie odwrócić - tarta powinna bez problemu wyjść! Przygotować polewę. Wino i cukier redukować na małym ogniu

zadanie-gotowanie
chleb z cebulką i kozieradką 176

ciasto, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ponownie, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami blaszki. Wygładzić wierzch, ponownie odstawić pod przykryciem na 30 minut. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut

6niebo
Klasyczne brownie i ... wielki bałagan 184

koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia  formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut.  Brownie podawać z sosem malinowym, owocami, bitą śmietaną, lodami ...lub zajadać samo, bez dodatków. Smacznego !  * post sponsorowany

kolorowotorcikowo
Szarlotka z orzechami i bezą 155

ktoś zrobi kawałek zjem nie więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne, jabłka z kawałkami chrupiących orzechów i cynamon = połączenie idealne do tego chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku beza uwieńczona kroplami rosy! Istna poezja! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, 45 minut w 170 stopniach. Czytaj

Pychotkaaa
Chleb pszenny codzienny 145

dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty.   Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić- tym razem króciutko i uformować w podłużny bochenek. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.     Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C, umieszczając

Nastoletnie Wypiekanie
bułeczki 101

ciasta uformować kulę, natrzeć ją oliwą, odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 8 części. Z każdej zrolować wałeczek, uformować bułeczkę (instrukcja zaplatania tutaj ). Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować mlekiem

6niebo
Przepis na Pierniczki 237

grubość około 2 -3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam pierniczki foremkami . Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczenie pierniczków : Blachę z pierniczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Ja piekłam pierniczki 8 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pierniczki odkładam do wystygnięcia , gdy ostygną

Uwaga Babcia Gotuje
Pepparkakor 133

Cieniutkie, mocno korzenne, lekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek.  Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji(...)wszystkie składniki połączą się. Następnie krótko wyrobić ciasto rękami. Ciasto będzie się lepić - nie należy podsypywać mąki, tak ma być. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto można np. przygotować wieczorem a upiec rano. Powinno spędzić w lodówce przynajmniej 2 godziny. Schłodzenie ciasta nie tylko powoduje, że lepiej się je potem wałkuje

maniapieczenia
Chleb razowy na drożdżach 204

Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika na najniższej półce. Piec około 30 min. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy, owinąć w ręcznik lniany. Pozostawić

moj przepis na
Placuszki czekoladowo bananowe. 144

banan, żółtko, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, cukier, mleko a także startą czekoladę i olej. Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu)  nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana.  Smażyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 152

Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców.  Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut.  Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu).   Dekoracja ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski

Di gotuje
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 212

fantastyczna. Myślę, że z powodzeniem można ją używać do wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody

sierotka maRysia w kuchni
Wegańska pizza 148

później od blachy. Przygotowane ciasto odkładamy na chwilę, żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz

Bananowe Pole
Rogaliki dyniowe 278

siebie, gdyż podczas pieczenia urosną - ciasto można z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem (ja tego nie robiłam) - rogaliki piec w 180-190 stopniach przez około 15 minut - upieczone delikatnie zdjąć z blachy (są dość kruche na ciepło) - w identyczny sposób postępować z resztą ciasta - rogaliki tuż po upieczeniu są kruche, na drugi dzień (bez względu na sposób przechowywania) nieco

Smakołyki Bereniki
Bułki Sołtysa 177

podsypywać mąką), przycisnąć przez środek tępą stroną noża, prawie do deski (bez obawy, nie przetną się!), odwrócić krążek, złożyć do środka z czterech stron, jak brzegi, tworząc jakby kopertę, lekko ścisnąć odwrócone brzegi, zlepiając ciasto (można zwilżyć palce wodą) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu a przecięciem do góry w odstępach minimum

Kuchnia Prezydentowej
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 114

przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?  Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części

Chocolate Muffin Blog
Sernik jagodowy 182

nich roztopione i przesłodzone masło - w ten sposób uzyskamy mokry piasek, którym należy wyłożyć formę. Ja najczęściej wykładam formę papierem do pieczenia na który wykładam te ciastka, bo dzięki temu łatwiej potem wyjąć ciasto po upieczeniu. Ciasto:  750 g sera tłustego (3krotnie zmielonego) 4 jajka (całe) 150 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wylać na spód. Piec 50 minut w temperaturze 180  stopni - wierzch musi być ścięty. Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki. Smacznego :) Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam część ciasta, już bez ciastkowego spodu, włożyć do ramekinów. Efekt

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 170

godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie 1-2 bulwy kopru włoskiego 2-4 cebula

KUCHARNIA
Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi. 146

Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy na średnim palniku patelnię. Jak jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście), i smażymy, aż się zrumienią

BaRepas
nocne leniwe drożdżowe ciasto z nektarynkami... 126

przesianą i nakryć talerzem - zostawić na całą noc na stole bez przeciągów rano ciasto wymieszac mikserem z 3 minuty 2 tortownice 22 cm lub jedna duża blacha - wysmarować masłem i tartą bułką posypać - ciasto podzielić do dwóch blaszek i gęsto powkładać ósemki nekatarynek wciskając je w ciasto ciasto piec w 200C około 40 - 45 minut i wyjąć z blaszek

W Mojej Kuchni Lubię
JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 171

się na czubku jabłka. Jabłko umieścić na środku ciasta, oprószyć cynamonem do dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C  15-20 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pierniczki 167

ugniataj, zbierając mąkę ze wszystkich stron kopczyka. Ciasto powinno być bez grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną

cookpl
Sernik z waniliową chałwą na kruchym spodzie 94

Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową 5. Deser Jadalna ziemia z bananami 6. Piernik Last minute z powidłami 7. Migdałowe ciasteczka  PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY SPÓD SERNIKA: - 100 g mąki pszennej - 60 masła - 40 g cukru - łyżka śmietany - 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie : Z w/w składników zagnieć ciasto, owiń folią wstaw do lodówki

SMYKWKUCHNI
Łosoś pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem. Po prostu zachwycający. PRZEPIS 84

Chrupiące ciasto na wierzchu i aromatyczna ryba ze szpinakiem w środku – prawda, że brzmi wspaniale? Taki właśnie jest łosoś pieczony w cieście francuskim. Niezwykle efektowny i niezwykle pyszny. Przepis na łososia w cieście francuskim Składniki: arkusz gotowego ciasta francuskiego około 280 g (oczywiście możecie zrobić je sami, to jednak bardzo czasochłonne), 450 gramów szpinaku mrożonego w liściach, 1 cebula(...)składniki przesmaż, dopraw solą i pieprzem, wyłącz ogień, dodaj ser ricotta, dokładnie wymieszaj. Ciasto francuskie natnij w jodełkę – zobacz, jak powinno to wyglądać. Na środku ciasta wyłóż szpinak, na nim rozłóż łososia, złóż paseczki w jodełkę, tworząc zgrabny bochenek, który z zewnątrz posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz na papierze w temp. 200 stopni przez 25-30 minut – aż ciasto

Kulinarna Polska
Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem 149

oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie(...)solą i pieprzem, wierzch przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić

Czerwień i błękit
BABKA MAŚLANA- ZEBRA 166

puszysta, meeega wilgotna. Babkowa zebra bardzo nam przypadła do gustu. U mnie wersja bez cukru (z samym ksylitolem), ale oczywiście możecie użyć cukru, jak również zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę pszenną, kiedyś lata temu też na takiej piekłam. A babka zawsze wychodzi równie pyszna. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: - 8 jajek - 300g stopionego masła - 200g ksylitolu(...)mąki orkiszowej typ450 - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta W misie miksera ubić na puch jajka z ksylitolem oraz ksylitolem z wanilią. Następnie dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy. Na końcu wlewamy stopione, schłodzone masło. Całość mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiej

Smaczne Zdrowe
Sernik z brzoskwiniami 84

sprawdzę, choć uważam, że w kuchni powinny panować pozytywne emocje, które przenoszą się na to, co robimy. Wracając jednak do ciasta, to dodatkiem do niego były świeże brzoskwinie, które zerwaliśmy w sadzie, ale sernik równie dobry będzie bez nich lub z brzoskwiniami z puszki. Już teraz wiem, że tak przygotowany sernik z brzoskwiniami zagości na naszym stole podczas każdych(...)nieskromnie mówiąc mam nadzieję, że wszystkich Gości będzie tak samo zachwycał jak nas. Składniki na sernik z brzoskwiniami Ciasto: 400 g mąki 5 żółtek 200 g masła prosto z lodówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera białego w temperaturze pokojowej 2 łyżki budyniu waniliowego 125 g masła w temperaturze pokojowej

niecodziennikpary
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 157

kilka minut, aż piana będzie lśniąca i gładka.  Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nich cztery okręgi o średnicy 20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa.  Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki(...)razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą.  Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.   Na paterze układamy

Gotowanie i blogowanie
Chleb z twarogiem i jogurtem 118

ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe(...)wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia

Grunt to przepis!