rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schodzone ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką (na około 3 mm). Wycinamy serduszka, resztki ciasta zagniatamy i znów rozwałkowujemy i wycinamy serduszka. Uwaga: Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki, którą je wytniecie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około
Słodkie okruszkimałe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi(...)wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk
prawdziwe jedzeniesię w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim oleju pierogi z ciasta drożdżowego, wypełnione soczewicą, regionalnie zwane także „soczewiakami”. Brzmiało to interesująco, jednak bardzo się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić
Gotuj z Misiempomysł w mojej głowie na ciasto z truskawkami i rabarbarem. Lekki biszkoptowy truskawkowiec przełożony musem truskawkowo-rabarbarowym i bitą śmietaną....Poezja! Przepis prosty i pyszny 😋 Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1 op. kisielu truskawkowego bez cukru szczypta soli(...)przesianą przez sitko, kisiel i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i kisielem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, które układamy na wierzchu masy, delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp
Kuchnia MagdaLenySkładniki ( tortownica 18cm): 1 szklanka mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą) ½ szklanki cukru ( dałam brązowy) w tym 1 łyżka cukru z wanilią 1 szklanka wiórków kokosowych 1 czubata
Słodkie zapomnieniesłodkie do przesady. Składniki U mnie szklanka ma 250 ml 4 jaja, u mnie kacze szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego light muscovado szklanka wiśni bez pestek. U mnie wiśnie z syropu. łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego 2 szklanki mąki pół szklanki kruszonki z siekanych płatków migdałowych, ciasteczek itd opcjonalnie mąka kokosowa(...)góra dół na 160-170 stopni. Jaja utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksuj. Wlej olej kokosowy, połącz wszystko miksując. Międzyczasie obtocz wiśnie mąką kokosową. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej ciasto. Wsyp wiśnie. Całość posyp kruszonką , u mnie faktycznie z czego popadnie- ciasteczka, migdały itd. Włóż do piekarnika, piecz
Z Kuchni Do Kuchniczekoladowych, 60-70 g rozpuszczonego masła. Masa serowo-bananowa: 400 g twarogu sernikowego (np. "Mój Ulubiony" z Wielunia), 125 g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 30 g budyniu bananowego bez cukru, 2 jajka, 2 dojrzałe banany. Masa śmietanowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%, 200 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru. Dodatkowo do dekoracji: plasterki banana, orzechy pekan(...)wolnego miejsca. Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto całkowicie wystudzić, w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Zimną śmietanę kremówkę zmiksować. Gdy będzie już dosyć gęsta, dodać cukier puder oraz po łyżce serka mascarpone, aż do wykorzystania całości. Miksować do momentu, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Przygotowaną masę śmietanową wyłożyć
Świat CiastaSernik bez użycia miksera na ciasteczkowym spodzie i z czekoladową pianką na wierzchu to ciasto, któremu trudno się oprzeć. Wygląda i smakuje obłędnie. A do tego każdy, nawet osoba nieobeznana w kuchni, poradzi sobie z jego przygotowaniem. Taki serniczek sprawdzi się na każdą okazję, jak i bez okazji, to popołudniowej kawy. Przepis jest szybki i prosty, nie trzeba(...)wierzch. Sernik włóż do piekarnika nagrzanego do 160 C i piecz przez około 1h 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu boki sernika okrój nożem od papieru do pieczenia, uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw w nim sernik na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przygotuj krem czekoladowy
e-PrzepisyKulinarnekonsystencji. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165*C ok.35 minut, na termoobiegu. Wystawiamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto a'la piernik) Kremówkę zagotować w rondelku. Garnek(...)palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na ok.5 minut, a następnie dokładnie wymieszać. Letnie ciasto polać polewą ganache, udekorować orzechami i odstawić do całkowitego wystudzenia. Można też zajadać na ciepło, jest pyszne... ;-) Gdy chcemy ciasto przełożyć powidłami, odstawiamy je bez polewy do wystudzenia. Dopiero wówczas przecinamy je na 2 części. Dolną część smarujemy podgrzanymi powidłami, przykrywamy górną częścią
Smaczne Zdrowecukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze trochę wałkuję, tak na pół centymetra. Część ciastek będzie mieć postać podobną do ciastek z sieci(...)papier do pieczenia. Większe około 20 na 30 centymetrów nacinam trochę choinkowo, nakładam masę orzechową i na nią rabarbar, składam dosyć luźno podklejając roztrzepanym jajkiem Odkładam na blaszkę. Przykrywam gotowe blaszki ściereczką na pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, bezpośrednio przed pieczeniem smaruję ciastka jajkiem, większe posypuję krojonymi orzechami. Obie blaszki piekę równocześnie, bez nawiewu
I tu będę miała takie temożna sobie uprzyjemnić słodkim wypiekiem. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, bez drożdży, więc bez oczekiwania na wyrośnięcie – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier Mascarpone(...)szerokim garnku (ja robiłam w gęsiarce) rozgrzewamy olej. Na talerzyku szykujemy sobie porcje marmolady. Ponieważ pączki mają być duże, porcje ciasta nabieramy łyżką do lodów (za każdym razem maczamy ją w oleju). Łyżeczką robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą przykrywamy ciastem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy
mojewypiekiinietylkopieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st.C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu (drobnego); 1 cukier waniliowy (16g); 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru (2x40g(...)połączenia się składników. Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wetknąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190 st.C przez około 30-40 minut. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem
In my kitchenszpinakiem, brokułami, twarogiem i gorgonzolą. Doprawione, czosnkiem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zapiekane w lekko pikantnym sosie pomidorowo-dyniowym (choć równie dobrze smakują bez sosu - podsmażone lub prosto "z wody"). W trakcie pieczenia nadzienie tężeje, sos gęstnieje, a boki pierożków stają się delikatnie chrupiące. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację dla większej liczby osób. Opcjonalnie(...)uniknąć sklejenia, skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. 2/3 sosu pomidorowego wykładamy do dużej formy żaroodpornej lub dwóch średnich foremek. Układamy pierożki i polewamy pozostałym sosem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem i rozkładamy plasterki mozzarelli. Pieczemy 20-25 minut. Dekorujemy listkami bazylii
cool and mintygigantyczny pieróg z ciasta pizzowego 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 300 kcal Włoski gigantyczny pieróg z ciasta na pizzę skrywający wewnątrz nadzienie z mięsa, sera i warzyw. Pieczone calzone z ciasta pizzowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA CALZONE(...)łyżką, po chwili wyłóż na blat kuchenny podsypany mąką i wyrób dłońmi gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, przełóż do misy podsypanej mąką, odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 60 minut. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć dłońmi, następnie podziel na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj
ProstePesto.plBardzo prosta do zrobienia sałatka z pieczonego kalafiora, upieczonej razem z nim cieciorki o prażonego jarmużu. Szczególnie polecamy sposób przygotowania kalafiora, zanurzonego wcześniej w aromatycznym cieście
Niedzielny kucharzBardzo prosta do zrobienia sałatka z pieczonego kalafiora, upieczonej razem z nim cieciorki o prażonego jarmużu. Szczególnie polecamy sposób przygotowania kalafiora, zanurzonego wcześniej w aromatycznym cieście
Niedzielny kucharzChleb pszenny z burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber . Przepis pochodzi z książki How to Make Bread Emmanuela Hadjiandreou. Byłam bardzo ciekawa końcowego
Codziennik KuchennyChlebek dyniowy powstał na podobieństwo innych słodkich chlebków, na które przepisy znajdziecie już na blogu: chlebka bananowego i chlebka marchewkowo-daktylowego . Jest to ciasto pieczone w
Smakołyki BerenikiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Male ciasteczka w formie orzechów wypełnione pysznym kremem z mleka w proszku. Łupinki orzechów pieczemy w specjalnej formie
Marta GotujePisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę
Pożeraczka, czyli raz adobrze