ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1018/2544)

Jabłkowe westchnienie 157

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła

Moje Pyszne Siódme Niebo
Razowe gofry orkiszowe (bez cukru) 152

coś słodkiego, albo kiedy mamy ochotę na porządne wytrawne śniadanie. I taki właśnie jest dzisiejszy przepis, który podpatrzyłam u Żanety Hajnowskiej . Troszkę zmieniłam proporcje, bo moja gofrownica lubi gęste ciasto. Przepis na razowe gofry orkiszowe nie zawiera cukru, więc jest idealny także jako baza do dań wytrawnych. Do moich orkiszowych gofrów podałam  galaretkę z czarnej porzeczki  i plasterki(...)ryżowe Razowe gofry orkiszowe bez cukru Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka  4 łyżki oleju 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki na gofry dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji  gęstej

Kulinarne przygody Gatity
Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 210

kroiłam jeszcze lekko ciepłe i bardzo mi w takiej wersji smakowało. Dodałam zamiast rodzynków suszoną morwę czarną na wierzch. Koniecznie spróbujcie :) Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 5 czubatych łyżek mąki kokosowej 2 jajka 50 ml mleka kokosowego 50 ml wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny suszona morwa czarna(...)rodzynki Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić wierzch, dodać morwę lub rodzynki. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. inspiracja: Zdrowe gotowanie by Ann Anny Lewandowskiej

FitKot
Proziaki 166

blasze starego pieca. My jako dzieci podbiegaliśmy i chwytaliśmy co bardziej wypieczone, takie gorące że aż parzyły ;)  Sama teraz piekę te placuszki na suchej patelni i smakują wyśmienicie z masełkiem, białym serem, miodem lub konfiturą... albo równie dobrze bez żadnych dodatków ;) 1 szkl kefiru jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sody ok 500 g mąki(...)większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Rozbełtać. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Proziaki piec na suchej patelni na niewielkim ogniu ok. 4 minuty z każdej strony

Smakołyki Asi
Ciasto kora orzechowa 166

warto go przygotować. Przepis zaczerpnięty z bloga żródło Składniki: Ciasto 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe bez cukru 3/4 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej razem z mielonymi orzechami, delikatnie wymieszać. Do masy dodać jeszcze posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, ostrożnie wymieszać do połączenia składników. Dwie blaszki o wymiarach 25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez około

Kuchnia Danusi
WEGAŃSKI TORT KOKOSOWY BEZ ZBÓŻ (WERSJA PODSTAWOWA I ROZSZERZONA) 158

mąki kokosowej i migdałowej 1:1 (użyłam mleka migdałowego), 2 łyżki zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 4 łyżki wody, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ani fosforanów, 1 łyżka octu jabłkowego, 50 ml oleju kokosowego , 1/4 szklanki ksylitolu, 1/2 łyżeczki wanilii sproszkowanej (opcjonalnie). Masa kokosowa: 3 3/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych(...)składników łączymy z jedną porcją mokrych. Dolewamy 1/2 porcji oleju, tj. około 30 ml (3 łyżki). Powstałe ciasto biszkoptowe umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 25-30 min do suchego patyczka. To samo czynimy z pozostałą porcją składników. Podczas pieczenia biszkoptów zajmujemy się przygotowywaniem kremu kokosowego. Ta czynność nie jest już skomplikowana. Nic prostszego! Umieszczamy wszystkie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernik malinowy bez piecznenia 153

  Jesienne maliny kusząco zerkają z krzaczków i pojemników na straganach, więc jak tu nie zrobić z nimi ciasta? Tym razem wymyśliłam sobie serniczek z serków

Cynamonowe szczęście
Drożdżówka dyniowa bez jajek 109

Doskonała drożdżówka dyniowa, bez dodatku jajek. W pięknym, słonecznym kolorze, puszysta i wilgotna jednocześnie. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale odpowiednio przechowana, także następnego dnia będzie

Arabeska waniliowa
Sernik cytrynowy na zimno 230

Pogoda iście butelkowa. Na działce nic praktycznie nie można zrobić, lecz w domu na pewno można upiec ciasto:) No, może moje raczej się studziło, niż piekło

Ciasteczkowy Potwór
MUFFINKI Z MALINAMI 223

Ostatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo

Smaczne Zdrowe
Racuszki z twarogu 135

spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano. Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy gotowe

mojewypiekiinietylko
Cynamonowe gwiazdki - Zimtsterne 120

zagnieść rękami na jednolitą bryłę (fot.1) .  Ponieważ ciasto jest dosyć klejące, proponuję rozwałkować je między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 7 mm. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki  (fot.2)  i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od przemyć ciepłą wodą, żeby ciasto się do niej nie kleiło. Pozostałe białko ubić(...)sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitym białkiem posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka  (fot.3) . Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 150°C (bez termoobiegu) na dolnej szynie piekarnika. Bardzo ważne jest w tych ciasteczkach, żeby beza na górze pozostała biała. Studzić na kratce

Świat Ciasta
Sernik 157

zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Goście byli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki! Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji(...)minut. Po tym czasie wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i całość wymieszać na gładką masę, tylko do połączenia ze sobą składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć ciasto z piekarnika. Przygotować masę serową. Ser,cukier i jaja, olej, mleko i budyń

Z Kuchni Do Kuchni
Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 130

roku z powodu braku dro żdż y przygotowa ł am colomb ę  bez wyrastania. Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda ł owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ(...)kształcie gołębia lub okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem soli do uzyskania jasnej i puszystej masy.  Nie przerywając miksowania stopniowo wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, następnie letnie mleko i 2 łyżki amaretto. Do ciasta dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny oraz ziarenka z laski wanilii

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania