Karnawał pełną parą się zaczął już parę dni temu więc tak jak obiecałem będą sałatki!. Tym razem sałatka lekka a zarazem pożywna i aromatyczna. Wędzony łosoś
Kuchnia PROzdrowotnaMam dla Was nową odsłonę owsianki!. Popularne płatki owsiane zastąpimy całym ziarnem owsa które po pierwsze będzie smaczniejsze a po drugie skorzystamy w pełni z dobrodziejstw
Kuchnia PROzdrowotnapostanowiłam, że wypróbuję inny pochodzący z bloga whiteplate. Powiem szczerze, że poprzedni, bardziej przypadł mi do gustu, ale te były również bardzo smaczne, dlatego podaję dalej! " Składniki na ciasto:1/4 szklanki ciepłej wody5 g świeżych drożdży 170 g masła3/4 płaskiej łyżeczki soli3/4 szklanki mleka570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)3 łyżki cukru1 jajkoDodatkowo(...)masło się rozpuści i studzimy.Drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i dodajemy do mąki, soli i reszty cukru. Dodajemy ostudzoną maślaną ciecz, wodę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h . Piekarnik nagrzać do 200 st C.Ciasto dzielimy na 18 równych części. Z każdej z nich musimy uformować mały placuszek
Słodkie Przyjemnościkawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć dwa mniejsze. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut(...)C.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy na ukośnie kromeczki około 1,5 cm. Ponownie układamy na blaszce i pieczemy tym razem w temperaturze 160`C - 10 minut z każdej strony.Smacznego!Przypominam o konkursie trwającym już tylko do jutra - szczegóły tutaj
Słodkie PrzyjemnościNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie ciasto z wiśniamiBajecznie czekoladowe babeczkiŚwiąteczne czekoladowe ciasteczkaTen sernik nigdy nie opadnie!Najprostszy chleb bananowyMuffiny czekoladowe z posypka twixCiasto MilioneraPierogi z jagodamiKluski LeniwePrzy okazji,bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze! Dziękuję, że tak licznie odwiedzaliście
Słodkie Przyjemnościzarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i mieszamy. Następnie dodajemy ostudzone płatki owsiane i mieszamy. Do suchych składników wbijamy jajka i ugniatamy zwarte ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce ( nie potrzebują zbyt dużych odstępów).Pieczemy w piekarniku
Słodkie Przyjemnościmiksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około
Słodkie Przyjemnościniej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami).Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy kształty
Słodkie Przyjemnościbiałego sera typu włoski2 żółtka5 łyżek cukru z prawdziwą waniliąśmietana 18% + cukier z wanilią (wg uznania)Sposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.W drugiej misce ugniatamy cer razem z żółtkami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita odstawiamy na później. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemnościdrożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości około 1 cm, ja jednak wolę urywać po kawałeczku i rolować
Słodkie Przyjemnościdrożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je pod przykryciem do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gotowe ciasto urywamy po kawałeczku i rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy
Słodkie PrzyjemnościNastępniewlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasteczka
Słodkie PrzyjemnościMuffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały przepysznie! Jeżeli tylko macie ochotę przygotować coś na deser dla bliskich osób, albo dla siebie :) to koniecznie wypróbujcie przepis na Muffiny Brownie. Idealnie sprawdzą się w tak deszczowy dzień jak dziś i jutrzejsze(...)się połączą dodajemy po jednym jajku i ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej.Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku.Możemy podawać na ciepło z lodami, albo na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika na około
Słodkie Przyjemnościowoce przekładamy do miski i posypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy w misce na później.Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej szklanki albo okrągłej foremki do ciastek.Na(...)wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem.Smacznego! * Mrożenie Pierogów.Jeżeli chcielibyście zamrozić pierogi to na sam początek ciasto należy przygotować troszkę grubsze - nie przeźroczyste, będzie dużo smaczniejsze, po rozmrożeniu.Pamiętajcie, że pierogów nie powinno się mrozić wrzucając je od razu do torebki. Przygotujcie w zamrażalce miejsce na jakiś mały
Słodkie Przyjemności