ciast - 9500 przepisów (strona:371/634)

CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 177

Na temat wegetarianizmu krążą różne niekonwencjonalne plotki i rażące powalającą głupotą komentarze. I choć nie jestem w stu procentach typową wegetarianką, gdyż w mojej diecie pojawiają

W kuchni Karmel-itki
Bułeczki czosnkowe 415

przestudzonego, roztopionego masła 60 g miękkiego masła 5 ząbków czonku 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki szczypta soli ziołowej roztrzepane jajko z łyżeczka mleka do posmarowania bułeczek Składniki na ciasto porządnie wyrabiamy. Przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy podłużna bułeczkę

Mienta blog
Kremowy Sernik z Musem Borówkowym 137

jest na bazie serków kremowych. W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik, w wiadereczku. Tym samym ułatwiając sobie i Wam pracę nad nim. Wyszło genialne sernikowe ciasto, bardzo podzielne, pięknie się krojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika. Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive(...)roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej. Mus borówkowy: 100 g borówek świeżych lub mrożonych 25 g cukru trzcinowego

Made By Mom And Son
Pierniczki świąteczne 133

przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto raz w roku(...)przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier i masło. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy kolejno rozwałkowujemy na taką grubość, jaka nam odpowiada. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu 231

Dzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło

Niezły Młynek
Jak zrobić najlepsze bułeczki orkiszowe? 143

duże łyżki miodu -4 łyżki oleju rzepakowego -duża szczypta soli -gorzka czekolada Zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w mleku. Zaczyn łączymy z mąką, miodem, olejem, solą. Wyrabiamy ciasto. Sekret tkwi w długości wyrabiania ciasta. Im dłużej tym bardziej elastyczne i napowietrzone. Formujemu bułeczki do środka dodając czekoladę. Możemy ponacinać z góry

BaRepas
Sałatka śmietankowa z suszonymi pomidorami 372

Szybkich sałatek karnawałowych ciąg dalszy, to już moja druga propozycja z suszonymi pomidorami. Tym razem będzie to sałatka na bazie makaronu, nie będzie w niej grama

Kuchnia PROzdrowotna
Paluchy Wiedźmy 142

utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie ich ze skórek. Najlepiej jest przeciąć migdały na pół - wówczas nasze pazurki(...)będą bardziej wyraziste.Ze schłodzonego ciasta formujemy wałeczki, cieńsze niż nasze palce i na ich końcu umieszczamy migdał.Odpowiednie nacięcia nożem (przed pieczeniem) będą przypominały zginające się palce.Piec ok. 10 minut w 200 stopniach :) Troszkę rosną, więc lepiej jest przygotować mniejsze wałeczki

Lawendowe Niebo
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 108

lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Faworki 167

Ostatni raz robiłam faworki z mamą, kiedy miałam mniej więcej 15 lat. Oczywiście pisząc "robiłam" mam na myśli, że przekładałam ciasto przez naciętą w nim dziurkę. Smażyć mi ich mama nie pozwalała, bo zawsze mówiła, że tłuszcz za mocno pryska. A tłuszcz nie pryskał wcale. Dziś tak sobie myślę, że ona najzwyczajniej w świecie się o mnie obawiała(...)jestem bardziej ostrożna, ale niektóre przypadki ciągle się mnie imają. Potrafię bezprzewodowy czajnik z rozpędu postawić na rozgrzanym palniku, sięgając po kawę, rozsypać cały cukier, a przy wyciąganiu gorącego ciasta zapomnieć, że zwykle używam do tego kuchennych rękawic.Czytaj więcej

bistro mama
Misiankowa szarlotka 129

zobaczyłam ją w dodatku do Gazety Wyborczej  Obok zdjęcia szarlotki było również zdjęcie Pani Misi Zielińskiej, właścicielki kawiarenki Misianka z Warszawy. To właśnie od niej pochodzi nazwa tego ciasta. Zaznaczyłam karteczką z nadzieją, że kiedyś do niego wrócę. Ale przez lata się nie składało... Czytaj więcej

bistro mama
Sałatka z serowymi kabanosami 326

Na dzisiejsza kolację, koniecznie musicie zaserwować jakąś sałatkę, coś lekkiego po kolejnym długim weekendzie. Moja propozycja jest dość spontaniczna, ale bardzo trafiona. Sałatka jest syta i

Niezły Młynek
Naturalna apteka na BÓL GARDŁA 178

Witajcie! Dziś znów podzielę się z Wami wiedzą o tanim naturalnym leczeniu popularnych dolegliwości. Zajmiemy się bólem gardła który potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Najważniejszą sprawą w

Kuchnia PROzdrowotna
Baton orkiszowy z żurawiną 180

Mam dla was coś co zabierzecie do pracy i z pewnością nie będzie obojętne dla Waszego zdrowia. Zrobimy pyszny baton z gotowanego orkiszu i żurawiny ze

Kuchnia PROzdrowotna
Grecka musaka 334

Czas przygotowania: 1,5 hPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego

kulinarnyJa