ciast - 9500 przepisów (strona:327/634)

Lepki piernik wg Nigelli 156

domu rodzinnego wyniosłam przeświadczenie, że piernik to ciasto nie byle jakie. Piernik to ciasto wyjątkowo wrażliwe, zwłaszcza na etapie przygotowania. Pamiętam jak dziś przygotowania mojej mamy do pieczenia piernika. Wszystko musiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc

bistro mama
Kanadyjska szarlotka Froda 150

jedno z najdziwniejszych ciast, jakie do tej pory piekłam. Jest niezwykle proste i bardzo smaczne, ale dziwny jest sposób przygotowania i dziwna jest nazwa tego ciasta. Przepis znalazłam w dodatku z GW "Kulinarny Atlas Świata nr 7/8 z 2007 roku.  Czytaj więcej

bistro mama
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 327

Czas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka

kulinarnyJa
Babka Cytrynowa 125

Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!"Składniki:4 jajka200 g masła1 szklanka cukru2 szklanki mąki100 ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka z jednej dużej cytryny15(...)dodajemy proszek do pieczenia.Do masy jajecznej dodajemy miękkie masło - miksujemy, a następnie wsypujemy suce składniki. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut.Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Brownies mocno czekoladowe 109

wiem czy mi się to uda, ale spróbować warto. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze jak dostaję kwiatka, częstuję panów czymś słodkim. Dziś będę serwować Brownies - mocno czekoladowe ciasto z małą ilością mąki. Najlepiej smakuje na ciepło, z cudownie kruchym wierzchem. Kto się skusi?"Składniki:100 g mlecznej czekolady100 g gorzkiej czekolady3 żółtka160 g cukru3 łyżki kakao100 g masła60(...)masa będzie jednolita wsypujemy mąkę połączoną z kakao - mieszamy.Na koniec do masy dodajemy 1/3 ubitej piany z białek - lekko mieszamy, następnie kolejne 2/3 piany i całość lekko mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika na około 30 minut.Podajemy na ciepło.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Waniliowy sernik bez maki 267

wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Półksiężyce z czereśniami 146

Macie czereśnie? Jest już dość późno, więc jeżeli nie macie dostępu do świeżych czereśni, do tego wypieku możecie wykorzystać już zawekowane. Ciacha robi się szybko, wiele nie potrzeba. Kruche ciasto z prawdziwego masła, słodkie czereśnie i cukier z prawdziwą wanilią, to to, co sprawi, że smak tych ciasteczek zapamiętacie na długo. Przekonałam Was? Mam nadzieję :) "Składniki:150 g masła4 szklanki(...)kawałki masło które dorzucamy do mąki. Następnie dodajemy masę jajeczną - całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy okrągłą foremką małe ciasteczka.Na każde ciasteczko układamy jedną, wydrążoną czereśnie i podsypujemy szczyptą cukru waniliowego.Ciasteczka zwijamy w pół tworząc małe półksiężyce, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Wykwintna beza z truskawkami 148

zagraniczne, były bardzo smaczne. Nazywam ją wykwintną bezą, ponieważ nadaje się na różnego typu przyjęcia, jest stonowana w smaku i bardzo urodziwa. Dzięki połączeniu śmietanki z serkiem naturalnym ciasto staje się idealne, nie za słodkie. Aż chce się sięgnąć po następny kawałek - choć zazwyczaj tego nie robimy z uwagi na swoją sylwetkę. Na Fan Page'u Słodkich Przyjemności, padło pytanie(...)nakładamy 1/3 śmietanki wymieszanej z 1/3 pokrojonych truskawek, którą rozprowadzamy po całym blacie. Na truskawkową śmietankę  nakładamy drugi blat i ponownie smarujemy resztą śmietanki. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto trzymamy w chłodzie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowa babka piaskowa 143

masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 25 minut, następnie temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy(...)jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami 129

blogu. Dziś przygotowałam dla Was wpis bardzo słodki - choć bez cukru, chrupiący i soczysty, a co najważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakościsłoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelekjabłko¼ szklanki mlekaSposób przygotowania:Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na równe części – 12 dużych albo 16 średnich lub 24 małych

Słodkie Przyjemności
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 200

małej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka) pozostawiając ciasto w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc).Do miski wlewamy śmietankę i razem z cukrem pudrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy potroi(...)swoją objętość.  Ostudzone ciasto kroimy na dwa równe blaty, które nasączamy ponczem (patrz składniki) (blaty powinny namięknąć, ale nie na tyle aby z nich ciekło). Następnie układamy przecięciem w dół najpierw górny blat który przekładamy kremem śmietankowym, a następnie dolny. Na wierzchu tortu wykładamy krem a następnie posypujemy go pokrojonymi drobno cukierkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na około

Słodkie Przyjemności
Szybkie bułeczki drożdżowe 141

łyżki mąki pszennej* 4 łyżki cukru* 2 łyżki miękkiej margarynySposób wykonaniaWymieszać w misce mleko, cukier, cukier wanilinowy i drożdże.Następnie dodać mąkę, jajko, miękką margarynę, sól i wyrobić elastyczne ciasto, jeżeli by się zbytnio kleiło dodać jeszcze nieco mąki.Ciasto podzielić na 12 porcji, każdą spłaszczyć, położyć śliwkę i zlepić bułeczkę.Gotowe bułeczki układać na blacie wysypanym mąką.Składniki kruszonki

Mix smaku
Kopiec adwokatowy 156

cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie jasna i dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.Z biszkoptu zdjąć papier(...)żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Przygotować miskę, wyłożyć folią spożywczą.Z biszkoptu prostokątnego wykrawać sześciokąty i układać w misce zaczynając

Mix smaku
Sernik z malinami 155

sztywną pianę.Do powstałej masy dodać twaróg,kisiele i wszystko dokładnie utrzeć.Na koniec dodać pianę z białek, maliny i delikatnie wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 50 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze

Mix smaku
Blondies 144

Blondies to przepis zaadaptowany przeze mnie z książki Gordona Ramsay'a. Podczas pieczenia tego ciasta dom cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).  Potrzebne będą:230 g masła300 g ciemnego cukru (to on nadaje

Kulinarna rozmowa