chrupiąca pierś z kurczaka - 404 przepisów (strona:19/27)

Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 133

inny od TEJ i od TEJ . Inny, ale lepszy! 100 razy lepszy! Pizza po upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa :D). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie pozwolić na kawałek, tylko bez sera! (no może troszkę :D). Składniki(...)odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Przed upieczeniem: Po upieczeniu: Składniki - farsz: 0,5 kg pieczarek 1 papryka 3 duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez

Zdrowie na języku :P
Chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku! Kurczak z grilla w szafranowej marynacie 150

Poczuj się jak w Maroko. Wypróbuj grillowanego kurczaka przyrządzonego według tego przepisu. Dodatek szafranu pozwoli poczuć wyjątkowość tego dania o każdej porze roku. Składniki: 10 piersi z kurczaka lub skrzydełek/podudzi do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka szafranu 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 wyciśnięte(...)żywności. Do marynaty dodać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Całość umieścić w lodówce i marynować najlepiej przez całą noc. Przed wyłożeniem kurczaka na ruszt, grilla rozgrzewać przez 10 minut w dużej temperaturze, ruszty natrzeć olejem roślinnym aby zapobiec przywieraniu do niego mięsa. Umieścić kawałki kurczaka na ruszcie, a następnie zmniejszyć temperaturę grillowania do średniej. Kurczaka grillować przez około 20 minut

naRuszcie
Kaczka – porady 272

garnku. To nie jest tak, że kaczka jest jakoś szczególnie trudna do np. upieczenia. Nie mniej jednak należy wykazać się uwagą i przestrzegać pewnych zasad, gdyż w przeciwieństwie do kurczaka mięso z kaczki nie wybacza błędów. Kaczka pieczona Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania kaczki jest pieczenie. Często wówczas faszerujemy i zamykamy całą tuszkę, ale bywa i tak, że pieczemy tylko(...)rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi z kaczki wymagać będą dłuższego pieczenia czy duszenia niż piersi. Podobnież takie składniki jak wino czy dodatek w potrawie cytryny lub octu przyspieszają mięknięcie mięsa. Do góry Smalec z kaczki Swoistym „efektem ubocznym

Kulinarna Pokusa
Kurczak po Seczuańsku 494

blogu, a mianowicie testy i oceny wszelkich nowinek na półkach sklepowych, które uda mi się wyszukać.    Kurczak po Seczuańsku       Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej    ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki(...)opakowaniu. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Kiedy się   zarumieni wrzucamy warzywa i wszystko smażymy. Jeśli używamy mrożonej fasolki, to dodajemy ją bezpośrednio do kurczaka (nie rozmrażamy). Fasolkę świeżą najpierw gotujemy. Kiedy warzywa będą chrupiące dodajemy ananasa, i smażymy jeszcze około 2 minuty. Dolewamy   sos. Gotujemy wszystko jeszcze do momentu, aż sos się podgrzeje. Podajemy z ryżem

Mania Gotowania
Kurczak z chińskim makaronem i sosem Hoisin 411

składników potrzebnych do wykonania sosu samodzielnie.   Kurczak z chińskim makaronem i sosem Hoisin             Składniki: 200 g makaronu Chow Main 1,5 piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 czerwonej papryki(...)minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy skrapiamy go odrobiną oleju sezamowego.   Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków. Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Dodajemy kurczaka i   smażymy, aż ładnie się zrumieni. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy

Mania Gotowania
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 249

musztardy Dijon 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki oleju rzepakowego 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 mała cukinia(...)bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw. W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę

karmelowy
Makaron "po chińsku". 235

funkcję wymiatacza resztek z lodówki. Tym razem został mi kawałek wieprzowiny, gotowanej w ziołach i przyprawach, ale równie dobrze możemy użyć każdego innego gotowanego mięsa, albo podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Danie jest sycące, aromatyczne i pyszne!!! Składniki na makaron "po chińsku" 100 g makaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone(...)rosołu, po minucie dodajemy fasolkę i kilka łyżek bulionu, smażymy bez przykrywki często mieszając i uzupełniając odparowany płyn rosołem. Po 5 minutach sprawdzamy, czy fasolka już doszła (ma być chrupiąca, ale nie surowa). Teraz dodajemy przyprawy i rozpuszczoną mąkę, po minucie dodajemy makaron i natkę pietruszki. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Wyłączamy grzanie, dobrze mieszamy i podajemy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka Gyros 383

łyżeczki musztardy 4 ząbki czosnku przyprawa gyros pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany olej do smażenia   Wykonanie: Ryż gotujemy 5 minut krócej niż mamy podane na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w przyprawie gyros, dodajemy trochę pieprzu ziołowego i papryki słodkiej, smażymy. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a ogórka w plasterki(...)lubię dużo warstw, więc układam: 1.  ryż kładziemy tak aby przykrył dno naczynia, następnie połowa porcji kurczaka, połowa porcji cebuli , zalewamy 4 łyżkami sosu, posypujemy garstką sera 2. ponownie część ryżu, ogórek, papryka, sos i ser 3. ryż, kurczak cebula, sos, ser 4. ponownie ryż i reszta sosu Ser, który nam zostanie, zostawiamy będzie potrzebny do posypania wierzchu zapiekanki

Czerwona Porzeczka
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 359

części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć(...)mniejsze kawałki ). Mieszanką zalać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem

Moja Delicja
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2476

swój mniej lub bardziej ulubiony. Ja choć wielką fanką kotletów nigdy nie byłam, to niekiedy jednego zjem i to tylko z kurczaka (w wersji "gazetowej"- tzn.cienki jak ona i chrupiący), typowych schabowych nigdy nie lubiłam i tak mi już zostało. Właściwie to kotlety można robić z różnych gatunków mięsa, część rodzinki np.uwielbia kotlety z łopatki, są chude i bardzo soczyste(...)kilku wersjach od razu, z dwóch rodzajów mięsa. Dla każdego to co lubi, tak się wprawiłam, że w odpowiedniej kolejności przygotowuję je już błyskawicznie. Powstają z kurczaka bez dodatków, z kurczaka z cebulą, z łopatki z cebulą i z łopatki bez cebuli. Odkąd odkryłam w sklepach super panierkę -  bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki

Smaczne Zdrowe
Mój sposób na idealne rolady z kurczaka 378

rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych) ¼ papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy(...)kukurydziane mielimy w mikserze przez kilka sekund. Rolady panierujemy. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach.        insertCookd("fbe59032bfd2fab5058af991459e022a

Mania Gotowania
Kotlet de volaille - kurczak z masłem czosnkowym 650

Przepyszny sposób na kurczaka, mięso jest niesamowicie miękkie i soczyste. Po rozkrojeniu roladki wypływa rozpuszczone, aromatyczne masełko - palce lizać! Potrzebujemy: 2 duże piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia 3-4 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki 1 łyżkę soku z cytryny sól i pieprz mąkę i bułkę tartą do obtaczania 2 roztrzepane jajka wykałaczki(...)części i formujemy wałeczki o grubości ok. 1 cm. Wstawiamy do lodówki. Piersi przecinamy na pół aby powstały nam z jednej piersi dwa filety. Piersi włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem. W międzyczasie wstawiamy na gaz olej aby się dobrze rozgrzał. Na każdej piersi układamy wałeczek z masła i zawijamy. Pamiętajmy, aby dokładnie podwinąć końce i zabezpieczyć wykałaczkami

Kolejny blog o gotowaniu
Sajgonki z kurczakiem 368

piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz 10 krążków papieru ryżowego olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy(...)sosem ostrygowym, solimy, pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, grzyby w paseczki, marchewkę ścieramy na "grubej tarce", a imbir ścieramy na "małej" tarce. Kurczaka smażymy, odstawiamy z ognia i dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki sajgonek. Mieszamy. Na duży talerz wlewamy odrobinę wody, moczymy w niej jeden krążek ryżowy, tak aby był elastyczny. Mniej

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 293

Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki(...)WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy

OstryKęs
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 359

Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki(...)WYKONANIE Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania