chleb przepis - 2500 przepisów (strona:135/167)

OGNISKO BLOGERSKIE Z WODNIAKAMI - STARY PORT, POZNAŃ. 154

atmosferę, przy pysznym jedzeniu, starej muzyce z lat 80., w pięknym otoczeniu. Udało się nawet zaprosić na chwilę mojego przyjaciela wraz z jego dobrymi znajomymi, aby mogli posmakować pysznego chleba Piotra wraz ze smalcem Grażyny, który podbił ich serca. Oczywiście, nie mogło zabraknąć atrakcji. Już samo ognisko to wielka frajda, ale rejs po zmroku po Warcie... To dopiero! Ciemne niebo

W kuchni Karmel-itki
Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami 193

Mielony nie znaczy nudny:), trochę inwencji twórczej i można zaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1 cebula 10 pieczarek kilka łyżek bułki tartej kilka łyżek oleju pieprz sól 1 łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć.  Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić

Apetyczna babeczka
Bułki orkiszowe z marchewką 153

minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.  źródło ,,domowy wypiek chleba

Apetyczna babeczka
Bułeczki mleczne 118

wyrosły i podwoiły objętość.3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Sałatka z wędzonej makreli 1081

Wędzona ryba jest pyszna i zdrowa, jeśli zrobimy z niej szybką i pyszną sałatkę to mamy danie doskonałe. Można ją zrobić w kilka minut :), do tego pyszny domowy chleb i można siadać do stołu. Składniki na sałatkę: 2 małe wędzone makrele  4-5  jaj 15 dag startego żółtego sera 2 dymki razem z zieloną częścią kilka łyżek majonezu

Apetyczna babeczka
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 186

pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego

ladykitchen
Wegański chlebek bananowy z figami 169

Zawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było

Gotuj z Blue Raven
Gotujemy z Formułą, czyli Sukha Bateta Nu Shaak – curry ziemniaczane z orzechami nerkowca 184

Zacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę

Gotuj z Blue Raven
Drobiowe roladki z pokrzywą 172

Nigdy nie lubiłam pokrzywy, kojarzyła mi się tylko z rośliną, która parzy i pozostawia swędzące bąble. Pamiętam jak moja babcia kładła sobie na kromce chleba świeże listki młodej pokrzywy i to jadła... Nigdy nie mogłam tego zrozumieć, jak można jeść coś takiego ;/    Ostatnio jak ujrzałam na ogródku młodą pokrzywę postanowiłam wykorzystać ją w swojej kuchni. Narwałam miseczkę młodych

Aga w kuchni
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami 219

makreli. Wystarczy inny niż zazwyczaj dodatek np suszone pomidory a może być to nowa smaczna, ulubiona wersja starej pasty z makreli, idealna na kolację, czy przekąskę ze świeżym chlebem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kabaczkowa ikra na zimę. 279

prostu idealna. Była bardzo smaczna i naprawdę smakowała jak ikra z kabaczka, bo były odczuwalne małe, trochę twarde grudki.  Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg kabaczka 1 duża cebula 150 g sosu pomidorowego ząbek czosnku 2 łyżki octu łyżka cukru łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej

Kuchnia Łukasza
Ciasto czekoladowe z kokosem 348

łagodzącego balsamu do ciała i do włosów. Działa również jak naturalny filtr słoneczny, co z pewnością sprawdzę! W kuchni można go wykorzystywać do smażenia w wysokich temperaturach, smarować na chlebie zamiast zwykłego masła, rozpuszczać w kąpieli wodnej czy używać do pieczenia. Ja właśnie skorzystałam z tej ostatniej opcji.Olej już od razu po otwarciu wydał delikatny kokosowy zapach, zaś po stopieniu

Z miłości do słodkości
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 186

szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład, zamiast tradycyjnej kulki ziemniaków do mięsa, jako przekąska do plecaka... czy przegryzajka dla dzieci na dworze ! Można je jeść na różne sposoby. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 157

leżala sobie spokojnie w szpitalu w Auguście, na oddziale ortopedycznym, i to była jedyna możliwość aby sobie po prostu odpoczęła. Leżała już 2 dni, a teść jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się nie odważył

Z Kuchni Do Kuchni
Miodowo-ziarenkowy deser 160

Ziarna bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6,witaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu... Ziarna kojarzą nam się z chlebem, prawidłowo...ale...mogą być również bardzo zdrowym deserem, przepyszną przekąską, ekskluzywnym poczęstunkiem pełnym zdrowia! Deserem, którego nigdy nie kosztowaliście, a który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko

Z Kuchni Do Kuchni