chleb przepis - 2500 przepisów (strona:130/167)

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 258

Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać.Podawać gorący z ziemniakami ułożonymi na osobnym talerzu lub z chlebem lub w chlebku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.Należy użyć soku z kiszonych (najlepiej domowej roboty, ale mogą być także kupne) ogórków a nie kwaszonych.Barszcz

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 181

sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć, aż się zetną.Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili.Można użyć papryk o dowolnych kolorach.Można

Gospodyni Miejska
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 151

można zastąpić pieczarkami, nie będzie już tak wykwintnie, ale równie smacznie :), a zupa będzie obecna w naszym menu nie tylko jesienią.  Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie.Czas przygotowania: 30 minutPorcji: 6    Składniki:500 g grzybów leśnych,1 szalotka lub ½ cebuli,1 ząbek czosnku,3 plastry Speck’a5 łyżek masła,3 łyżki wytrawnego

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 156

przykryciem 4-5 minut aż muszle się otworzą, kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką.Posypać natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem. Podawać z dowolnym pieczywem (bagietki, grzanki, chleb), do maczania w aromatycznym sosie.  * Masło ziołowe:Kostkę miękkiego masła zmiksować w melakserze z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przyprawami(bazylia, pietruszka, tymianek, oregano, czosnek, papryka... dowolne kombinacje). Masę przełożyć

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

potrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4   Składniki: 600 g schabu QAFP,10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP,1 szklanka puree z pieczonej dyni

SzczyptaSmaQ
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 141

rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia.- Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek

Basia w kuchni
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 490

bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Składniki:- 250g

Smaczne Zdrowe
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 385

najpierw śmietanę zahartować czyli wymieszać w kubku z odrobiną gulaszu i dopiero wlać), mieszamy całość, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.PODANIEGulasz świetnie smakuje z pyzami lub świeżą pajdą wiejskiego chleba. Dodaje krzepy na cały dzień i wcale nie musicie wykonywać zadań od Thekli, żeby go pałaszować. Jest tak smaczny, że gwarantujemy, iż będziecie chcieli wylizać po nim garnek

Nerds Kitchen
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 123

trunek trzeba było zawsze od razu wypić do dna.Tradycyjne naczynie do picia wina - róg, którego nie można odstawićPrzystanek na NazukiW miejscowości Chaszuri stragany z ceramiką zastępują stragany ze słodkim chlebem. Zatrzymujemy się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest

Poezja smaku
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 176

Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić

Wypisz Wymaluj
317. 164

czytam raczej takich książek.3. Jakie było pierwsze danie przyrządzone przez Ciebie i ile miałaś lat gdy je przyrządziłaś?  Obstawiam, że były to chlebki(chleb smażony w jajku) albo kanapki, pewnie tak 8lat. 4. Wolisz gotować sama czy z kimś? Dlaczego?  Sama. Gdy gotuję z kimś jestem rozkojarzona i zazwyczaj wszystko ze sobą mylę

More food, love and dreams
379. Naleśnikowa sobota + 20 faktów o mnie 102

trolle. (taaa, mała to było jeszcze z dwa lata temu xd)18. Nie lubię rosołu, a co jeszcze dziwniejsze, lubię flaki(zn. się tylko te rzadkie, maczane z chlebem <3)19. Zawsze byłam bardzo dociekliwym dzieckiem tak więc tajemnica świętego mikołaja dość szybko została przeze mnie odkryta.20. Początki mojego przedszkola były straszne, nie chciałam się puszczać klamek, płakałam

More food, love and dreams
463. Bo skoro wytrawne, to jajecznica. 144

Chleb z serem i ziołami* pod jajecznicą z porem smażoną na maśle; pomidorki koktajlowe inspiracja * z dodatkiem polentyZauważyliście, że prawie wszystkie wytrawne śniadania które się tu pojawiają to jajecznica? >.< A chlebek genialny., choć wyrósł mi w dość dziwaczny sposób, ale co tam :P Nienawidzę zdjęć robionych o 6 rano

More food, love and dreams
527. Zaspałam!! 151

Bananowe pancakes z sosem orzechowym**masło orzechowe + mleko(na zdjęcia nawet nie patrzcie, bo nie warto)W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam.Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko

More food, love and dreams
531. Słodko-słone. 155

trochę za dużo ciasta i potem musiałam, go trochę oderwać by zmieściło się jajko, więc generalnie ciasta powinno być na ok.3 gofry a nie 2 :)Ps. Dodałam przepis na chleb tostowy pod postem z tostami, o tutaj

More food, love and dreams