chleb przepis - 2500 przepisów (strona:125/167)

Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 337

Przepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki

Stare Gary
Pikantny burger wołowy 159

popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem.  Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego

Stare Gary
Domowy paprykarz 153

Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację?Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :)Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami.Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa!Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat...* wędzona makrela

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka nie po bretońsku ;) 138

dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :)Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :)))W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 123

ajwar, czyli pieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna zupa rybna 386

jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem.  ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie po kaszubsku 3813

przykład mnie). Moim zdaniem to najlepsze śledzie. Mogą stać w lodówce kilka dni – przegryzione smakują nawet lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba.Śledzie po kaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu

Poezja smaku
"Awanturka z jajek" i wartości zdrowotne rzodkiewek 189

przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje  pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik na 3 porcje:3 jajkapeczek rzodkiewekpeczek szczypiorku2 lyzki majonezu lub smietany lub jogurtusol,pieprz do smakuWykonanie:Jajka ugotowac na twardo.Ostudzic,pokroic w kostke.Rzodkiewki przekroic na pol ,nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 147

lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest tez przy jego uzyciu nalewka zwana kordialem.Przygotowanie lubczyku do zamrazania :Najlepszym czasem na zbior lisci i lodyg jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 124

wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki na 6 bulek :318 g maki 550185 g wody5,5 g soli1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 141

kuchenne.Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem.Skladniki na 5 duzych gofrow:maka chlebowa przesiana-115gciepla woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bananowy chlebek z kefirem 179

widywalam rozmaite przepisy,ktore jakos mnie nie kusily.Ten przepis ujal mnie bardzo mala iloscia tluszczu.dodatkiem migdalow i daktyli.Chlebek jest slodki i soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba  nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 115

delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowy pasztet z wedzonej makreli 189

dziwnego,mozna z niej przygotowac na wiele sposobow pyszne pasty do kanapek.Dzsiejsza jest idealnie kremowa.Jesli tylko lubicie wedzona makrele,ten pasztet bedzie z pewnoscia Wam smakowal.Do tego swiezy domowy chleb i...wlasciwie pasuje do niego wszystko co tylko lubicie.Swienie smakuje z truskawkami i roszponka.Skladniki:2 wedzone makrele (400-450g)200 g twarozku2 lyzki sosu sojowego2 lyzki soku z jablekpieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz wieprzowy z opieńkami 161

sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni