Witajcie :) Dziś podam Wam przepis na pyszne, domowe burgery. Przepis jest prosty, ale efekt i smak super. Wystarczy odrobina czasu i chęci i mamy zdrowe burgery, i przynajmniej wiemy co jest w środku :). A więc zaczynamy: Składniki na około 5 burgerów: 5 bułek typu graham 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej
Gotuj z MąkąProsty przepis na ketchup Bardzo lubię ketchup do frytek, burgerów czy zwykłych kanapek, ale odstraszała mnie zawsze ogromna ilość cukru dodawana przy jego produkcji. Przy okazji robienia nowych burgerów wpadłem na pomysł, żeby w międzyczasie, gdy kotleciki się pieką, ukręcić prosty ketchup. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że prosty przepis na ketchup może dać takie efekty. Smakowity, delikatnie(...)passaty. Do posłodzenia użyłem erytrolu, aby zbić kaloryczność, ale jeśli się tym nie emocjonujesz, to spokojnie możesz użyć cukru trzcinowego lub miodu. Koniecznie sprawdź przepisy na wegańskie burgery , których już kilka jest na blogu. Dodatkowo, jeśli już wykonasz ten prosty przepis na ketchup , to zrób sobie do tego coś kreatywnego. Proponuję Ci falafel z piekarnika, klopsiki z orzechów włoskich
BlendmanDzisiaj, w ramach Śląskiego Projektu Burger , odwiedziłam jedną z burgerowni w Katowicach. Pamiętajcie, że do końca tego tygodnia, czyli do 5 marca , można skorzystać ze zniżek w wybranych lokalach razem z aplikacją Qpony. Wystarczy pobrać aplikację Qpony https://bnc.lt/Uecj/0ku6tAMPUA W ramach Śląskiego Projektu Burger zniżki dostepne są w następujących burgerowniach: BUŁKĘS Katowice Al Hamburger Katowice Grill Point(...)Katowice Skrzydlaty Byk Zabrze Pizzerie Biesiadowo Katowice Odwiedziłam dzisiaj jedno z miejsc. To katowicka burgerownia BUŁKĘS zlokalizowana na ulicy Plebiscytowej 10. W ramach Śląskiego Projektu Burger , można skorzystać ze zniżek z aplikacją Qpony : pulled pork KLASIK- 15 zł dowolny BUŁKĘS z pulled pork ze zniżką 10% Zachęcam do skorzystania z oferty i odwiedzenia tego przepysznego miejsca na mapie
Moja smaczna kuchniasicie na około 20 minut. Cebulę, 2 ząbki czosnku i kilka suszonym pomidorów rozdrabniamy ( możemy użyć mikserka ). Dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy burgery. Teraz czas aby przygotować sos. Natkę pietruszki ( pęczek ) wstępnie kroimy. Wkładamy do mikserka. Dodajemy majonez, jogurt ( po sporej łyżce ), 2 ząbki czosnku, sól i cukier i pieprz do smaku. Całość miksujemy(...)rozgrzanym grillu układamy bakłażana, posypujemy rozkruszoną kostką czosnku knorr. Również na grillu układamy burgery. Grillujemy kilkanaście minut. W trakcie przewracamy. Na talerzu układamy bakłażana na niego burgery i całość polewamy sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyWegańskie burgery cieszą się niesłabnącą popularnością – są smaczne, zdrowe i pożywne. Kolejne warsztaty poświęcone temu przysmakowi odbędą się w krakowskim studio Kulinarne Kreacje. Artykuł 4 lutego – Warsztaty wegańskich burgerów – Kraków pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEłatwe, ale zdecydowanie będą dużo przyjemniejsze, gdy będziemy jedli przede wszystkim smacznie! a zdrowo tak jakby w nawiasie czy przy okazji I takie jest to danie na burgery z piersi indyka – w przepisie nie ma żadnej bułki tartej, nie ma nawet jajek, a za to jest cukinia, która sprawia, że burgery są mięciutkie i mokre (a przy mięsie(...)piersi indyka łatwo jest osiągnąć efekt twardego i suchego kotleta ;p ). Niesamowity aromat uwalniający się z suszonych pomidorów wprost do wnętrza burgera sprawia, że nabierają one charakteru i w niczym nie przypominają zdrowych i nudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie
Eat me! Fit me!posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery wieprzowe są bardzo soczyste. Znikoma ilość przypraw, biały pieprz, sól i cebula wystarczą w zupełności. Ich smak podkreśla sos śliwkowy i musztarda. Wybrałam ostrą, gruboziarnistą musztardę z chili i imbirem(...)obtocz w panko. Wlej olej do małego garnka tyle aby hamburger mógł swobodnie pływać. Smaż hamburgery po dwa w głębokim rozgrzanym tłuszczu po 4 minuty z każdej strony (duże burgery), małe nieco krócej. Panko powinno się dobrze zrumienić, a mięso w środku być usmażone. Przekrój bułki na pół. Każdą połówkę posmaruj musztardą, a następnie sosem katsu. W środek włóż gorącego
codojedzeniaGdyby tak zupełnie przypadkiem zostały Wam resztki z niedzielnego kurczaka to mam dla niego świetne zastosowanie - nietuzinkowe burgery. W domu szykuje się niezła dezorganizacja, remont trwa już miesiąc, a końca nie widać, jeszcze mam kuchnię więc jeszcze jemy, ale już niedługo będę mogła tylko pomarzyć o kulinarnym się spełnianiu, co gorsza nie wiadomo na jak długo. Tymczasem gotuję jak szalona(...)zapełnić poczekalnię fajnymi, sezonowymi daniami. Ostatnio miałam okazję zjeść naprawdę dobrego hamburgera, maleńki lokal na tyłach katowickiego dworca naprawdę daje radę. Banhof, bo taką nazwę przyjął, i słusznie, to burgery z wyższej półki, nietuzinkowe dodatki, a całość przyrządzona perfekcyjnie. Niesiona smakiem wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka, dojrzałego ananasa do własnego burgera, efekt - oszałamiający, ale królem dania jest sos BBQ z subtelnie
Słodki Kompromiswszystkie problemy, jak i chęć odmienności, a przede wszystkim zostawienia pieniędzy za możliwość skorzystania z odmienności. Dlatego tu dania japońskie (i nie tylko) z odległego wschodu wpasowują się wyśmienicie. Burgery stają się przeżytkiem, bo można je już spotkać na każdym kroku więc co w tym atrakcyjnego :) Problem z egzotyką jest taki, że jest ona egzotyką do momentu, w którym(...)jest domeną wąskiej grupy osób. Oczywiście burgery nadal są poza kieszenią większości ludzi, ale mimo to stają się coraz bardziej powszechne, a przecież nie o to w tym wszystkim chodzi :) Jeżeli już płacę dużo pieniędzy to chcę, aby mój produkt był luksusowy, a luksusowy to prawie nigdy nie oznacza wartościowy tylko niedostępny. Ramen to też inny sposób jedzenia. Jestem tylko
Kryzysowa Książka KucharskaKryterium uzualne pozwala nazywać burgerem kotlet w bułce, który nie jest z wołowiny. Podobnie jest z Bhaji. W języku hindi bhaji oznacza po prostu warzywa. Jest nawet taka potrawa jak Pav Bhaji w różnych wersjach (co za tym idzie o różnych nazwach) czyli mniej więcej bułka z warzywami, na którą też przyjdzie czas na blogu :) W każdym razie istnieje(...)wspomniane wcześniej kryterium uzualne możemy uznać to jako osobną potrawę. Choć wiem, że jest ono lekko krzywdzące, bo przypomina goebbelsowską zasadę tysiąca kłamstw :) Postanowiłem połączyć trzy potrawy w jednym. Burgera, Bhaji i gofra zwanego często goferem :) Składniki - cebula - mąka - curry - woda - olej Wykonanie: Cebulę kroimy w niezbyt drobne kawałki. Każdą połówkę wystarczy pociąć wzdłuż na cztery. Z mąki i wody
Kryzysowa Książka KucharskaŻadne fast foody nie zastąpią gryczanych burgerów. Od tych można się uzależnić. Jak słowo daję :) Poza tym dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można zapakować je do pracy: oddzielnie warzywa, oddzielnie burgery i złożyć w kanapkę przed zjedzeniem. No... albo nie składać, tylko potraktować jako placuszki z surówką lub sałatką. Na Sylwestra dobra alternatywa zamiast kanapek(...)dodałam namoczone nasiona chia i wymieszałam z cebulą oraz pieczarkami Do masy dodałam koperek, sól, pieprz, kurkumę i całość dokładnie wymieszałam Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i smażyłam uformowane burgery po kilka minut z każdej strony Podawałam z cebulą, pomidorem, sałatą Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki pszennej 1 dkg drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam kotlety burgery: 70 dkg wołowiny 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej(...)odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią. Burgery: Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze
wesoła kuchniaDzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa? Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie(...)urozmaicenie), po upieczeniu dosłownie rozpada się pod widelcem i jest bardzo smaczne. Chociaż możecie je wykorzystać po prostu jako mięsny dodatek do obiadu, ja postanowiłam Wam zaprezentować pomysł na burgery z łopatką z dodatkiem grillowanego ananasa, buraka i warzyw oraz pysznych, pieczonych w piekarniku frytek z batatów. Gwarantuję, że taki obiad przygotujecie w 30 minut, chyba że skusicie się
Pora coś zjeśćCzasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzimy piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej. Składniki 2 piersi z kaczki 2 jajka bułka tarta 4 bułki z sezamem tymianek majeranek pieprz sałata korniszony oliwa z oliwek czerwona cebula skórka przypieczona z kaczki sól(...)Przygotowanie Z piersi odkroiłem skórę, mięso przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem. Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrillować. Skórkę przypiekłem na patelni, pokroiłem w paski. Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut, aby się podgrzały
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: Burger 4 bułki 4 kotlety Burgery 100 %mięsa mielonego wołowego 20 dag ser żółty 2 ogórki konserwowe ok 4-6 plasterków papryczki jalapeno 1 szalotka sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Burgery wkładam do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach. Następnie wszystkie składniki sosu łączę
Gotowanie Patki