Dodatek kaszy jaglanej fajnie odmienił smak zwykłych mielonych, marchewka nadała chrupkości a curry egzotycznego smaku. Do tego duuużo czosnku i zielonej cebulki. Można je podac klasycznie z ziemniakami i buraczkami a mogą też być fajną wkładką do domowych burgerów. A tak poza tym ten przepis się przyda kiedy będziecie mieć mało mięsa mielonego a zapotrzebowanie na więcej kotletów
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKisiłam już różne warzywa, buraczki kiszę od dawna. Ale jakoś nie wpadłam na pomysł aby kisić botwinkę. Inspiracją był wpis na blogu Grażyny
Stare GaryKaszę opłukać, ugotować w proporcji 1:2 około 15 minut, następnie odstawić na około10 minut pod przykryciem. Botwinkę dokładnie umyć i osuszyć. Liście z łodyżkami pokroić w paski, a buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, a por pokroić na pół i w paski. Podsmażyć na oliwie z oliwek do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Fabryka pomysłówzestawem surówek lub jako dodatek do ziemniaczków. Szukając pysznych pomysłów na surówki zajrzyjcie tutaj: Surówka z czerwonej kapusty Surówka z młodej kapusty z koperkiem Prosta surówka z marchewki Tarte buraczki z marchewką i miodem Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek
Słodkie okruszkiminut. Ja mięso rozbijemy grubiej to wtedy czas pieczenia musimy wydłużyć. Roladki możemy podać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz tak jak u mnie zasmażanymi młodymi buraczkami :-) Smacznego
kruche babeczkicałość przelewamy do mięsa. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem *** *** Potrawę podałam z duszonymi ziemniaczkami i tartymi, gotowanymi buraczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY
Blog z Apetytemwyciągnąć z wywaru golonki, ułożyć na marchewce, wlać soku z cytryny i dusić wszystko razem jeszcze 15 minut. Podawać z ulubioną surówką. Świetnie z daniem komponują się również buraczki ćwikłowe z chrzanem lub ogórek konserwowy czy też kiszony
Kulinarne przemysleniaścieram na tace. Grube łodyżki kroję na kawałki, a liście kroję osobno drobno. Marchewkę w plastry, kalafior dzielę na małe różyczki. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję buraczki starte, gałązki botwiny, marchewkę, cukier, sól i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję różyczki kalafiora, liście botwiny, wlewam ocet winny, i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam zakwas
wesoła kuchniaschab nie wyszedł suchy a sos ciemny i gęsty. Podzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem na schab w sosie własnym, który ja podałam z kopytkami i surówką z buraczków. Składniki (na 6 porcji): 6 plastrów schabu (1-2 cm) (600g) 2 średnie cebule (200g) sól, pieprz olej do smażenia (50g) 1 łyżka mąki pszennej (10g) woda Schaby (możemy
CookYourselfpokrojona w kostkę, gotujemy 5 min pod przykryciem. W tym czasie obieramy buraka, myjemy i ścieramy na tarce – wrzucamy do wody i gotujemy pod przykrywką 3 min. Botwinkę myjemy – buraczki, łodygi drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy 5 minut. Liście botwinki drobno siekamy i wrzucamy do garnka na ostatnie 2-3 min gotowania. Zupę mieszamy z posiekanym drobno
Dorota Smakujejest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię. Później nektarynkę dzielimy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie
PatiGotujeprzesmażone z masłem i szałwią. My zrobiliśmy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Szparagi dodają daniu chrupkości, a groszek przyjemnej słodkości:) Spróbujcie też naszych przepisów na oryginalne gnocchi z buraczków i batatów . Składniki: Pierożki 200 g mąki (najlepiej 00, ale może być typ 450) – 2 niepełne szklanki 225 g sera ricotta (jeśli w opakowaniu jest 250 g użyj
Niedzielny kucharzpora oraz liść laurowy i ziarna pieprzu wrzucić do ok. 3/4 l wody - gotować W trakcie dodać pokrojone buraki, gdy się wygotują dodać umytą, pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami- gotować do miękkości, wystudzić Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki, obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki czy kostkę, posolić- pozostawić na kilka minut Do wystudzonego
Proste PotrawySoczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry cukinii przekrojone na pół kilka kulek mozzarelli sól, pieprz, lubczyk, słodka
Zasmakuj Kuchni