cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min). Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 o C przez ok 50-60 min. Przygotowanie kruszonki Wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć palcami.Maj
coolinarnastrefa.blogspot.comspró bować i ew. d odać jeszcze potrzebne przyprawy. Przygotować for my do pieczenia (ja piekłam w d wóch małych for emkach aluminiowych ). Wy smaro wać je tłuszczem, posypać bułką tartą lub wyłożyć pap ierem do pieczenia. Wylać masę . Wierzch można ob sypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 40-50 min. (do 1h). Wystudzić
coolinarnastrefa.blogspot.comfoliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej. Białka dobrze ubić
coolinarnastrefa.blogspot.compołowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta). Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego). Piec 60 minut w temperaturze 180 o C . Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comoraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód formy. Zapiec spód przez ok. 15 minut, w 190 o C . Następnie wyłożyć ciepły budyń, pokrojone
coolinarnastrefa.blogspot.comwaniliowy i otartą skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Pieczenie. Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej blaszce z piecyka. Poczekać aż troszkę urośnie i rozłożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180ºC i piec
coolinarnastrefa.blogspot.commorelowego dobrej jakości Przygotowanie Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comcytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comfoliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć
coolinarnastrefa.blogspot.comkubeczki po jogurcie mąki pszennej 4 jajka Przygotowanie Wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski. Wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 50-60 min. w temp. 220ºC. Pozostawić w formie do wystudzenia. Wystudzone ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcukier waniliowy, marchew i orzechy. Jeśli użyjesz bakalii, najpierw wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej (nie opadną na dno). Ja użyłam blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne od piekarnika. Gdy ostygnie, możesz polac czekoladą. Rada Pani
Słodkości i nie tylkododania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z WŻ Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku 4 łyżeczki masła 3 jajka do panierki bułka tarta i mąka ok. 100 g sera żółtego w kawałkach sól , pieprz, papryka ostra mielona Najpierw należy zeszklic drobno pokrojony czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy , kroimy na 4 części
Słodkości i nie tylkomargarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch
Słodkości i nie tylkospiczastym nożem z grubszej strony, robimy kieszonki (nacinamy wzdłuż ). Do takiej kieszonki napychamy łyżką ostudzony farsz szpinakowy. Na talerzu roztrepujemy jajko moczymy w nim roladki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rogzranej patelni na złoty kolor
Słodkości i nie tylkoproszku do pieczenia. Nastepnie dodac jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksowac 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyc do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 25 x 28 cm , wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut . Brzoskwinie pokroic na małe kawałki i poukładac na wierzchu ostudzonego ciasta .Polac tężejącą galaretką
Słodkości i nie tylko