duży kurczak 3 jajka 2-3 ząbki czosnku 1 bułka sól, pieprz Kurczaka obrać ze skóry, oddzielić mięso od kości.Najlepiej zrobić to tak, aby jak najmniej uszkodzić skórę. Jak się nie uda, to trudno. Zmielić 2x mięso (tym razem zmieliłam raz i pasztet nie jest taki gładki i zwarty jak powinien), dodać namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę
Praktyczna plduże marchewki 1 torebka ryżu pól szklanki mleka przyprawa Vegeta 1,5 szklanki wody 2 łyżki otrębów 1 łyżka mąki ziemniaczanej Otręby do panierowania kotletów * osobiście nie używam bułki tartej...zawsze zastępuję ją otrębami. Jeśli nie lubicie otrębów z powodzeniem możecie zastąpić je bułką tarta... Ryż gotujemy w wodzie doprawionej Vegetą lub podobną przyprawą...marchew ścieramy
NaKońcuJęzykagram suchej soczewicy u mnie czerwona 5 sztuk pieczarek 3 sztuki marchewek 1,5 sztuk cebuli przyprawy: chili, pieprz, przyprawa Warzywko, sól, bazylia, oregano 3 łyżki otrębów jeśli wolicie bułkę tartą to proszę bardzo. 1 jajko Fasole i soczewicę zalewamy woda i odstawiamy na 24 godziny do namoczenia. Następnie gotujemy do miękkości...Marchew i pieczarki ścieramy na tartce(...)wtedy maszynka do mięsa...natomiast ja chciałam żeby fasola nie była idealnie zmielona ale wyczuwalna w kawałkach... Wszystkie składniki mieszamy razem i przekałdamy do formy, posmarowanej masłem i posypanej bułką... Pieczemy okolo 50 - 60 min. w temp
NaKońcuJęzykasię z wami pożegnać na jakiś czas właśnie tą szybką i pyszną przekąską dla smakoszy... Szybkie i bardzo proste do przygotowania, potrzebne nam jedynie: ser żółty najlepiej okrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju...po usmażeniu kładziemy na chwilkę na ręczniku
NaKońcuJęzykarównież pożywi. Składniki: Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego) 1 zielona papryka 4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek 3-4 liście sałaty 1 awokado bułka tarta oliwa z oliwek opcjonalnie: koperek sól, pieprz i inne przyprawy ulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce) lub... ketchup Przygotowanie: No, chyba wiemy, jak się przyrządza(...)zamiast w warzywnym bulionie, moczą się one w gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki
Weganizm infantylnyśrodku. Wszystkie wersje smakują mi bardzo. Tutaj znajdziecie w cieście naleśnikowym , a tutaj z kurczakiem . Składniki : * kilka kwiatów cukinii * kulka mozzarelli * sól, pieprz * jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Przygotowanie : Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii opłukać delikatnie, osuszyć. Nadziać serem. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Panierować w jajku, i wymieszanej bułce tartej
Magiczne Życie Martywęgierek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu cynamon 2 łyżeczki olejku waniliowego masło i bułka tarta do tortownicy na kruszonkę 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100g zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie(...)cynamon i olejek. Mieszamy ciasto. Śliwki przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki. Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/ 2 ciasta. Układamy połowę śliwek Zalewamy resztą ciasta. Znowu układamy śliwki. Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. Posypujemy śliwki kruszonką. Wstawiamy
Moje Kuchenne RewelacjeBURACZANE. /inspiracja: FoodPornVeganStyle ;/ na 13-15 większych burgerów 2 szklanki startych surowych buraków (grube oczka) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sezamu 1 posiekana czerwona cebula 1/2 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki czosnku pieprz sos sojowy Sezam prażę na suchej patelni, aż się zarumieni. Wszystkie składniki mieszam(...)kotleciki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane z sałatką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitrochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku i natką pietruszki, pokrojoną w kostkę papryką, czerwoną fasolą(...)pokroiłam ją na drobniejszą), jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj na jednolitą masę, dodając partiami bułkę tartą. Z masy formuj pulpeciki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim pulpeciki. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia ok. 25-30 minut. Sos: Puszka pomidorów w puszce 1-2 papryczki chili w zależności jak wolicie ostro
Fabryka pomysłówSkładniki (na ok. 4 bułki): 25 g kaszy gryczanej (1/4 torebki) 100 g pieczarek (dwie duże) 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli (16 g) 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę gryczaną ( porada jak gotować kaszę gryczaną ) 2. Na oleju podsmaż cebulkę i pieczarki (smaż, aż woda całkiem odparuje), pod koniec dodaj posiekany czosnek. 3. Ugotuj jajko(...)Dodaj soli, pieprzu według uznania. 5. Wszystko razem zblenduj. Polecam z ogórkiem kiszonym lub ew. z pomidorem Kalorie: ok. 135 kcal/100 g porcja (ok. 45 g na dwie połówki bułki) - 61 kcal Smacznego! Przepis od Kasiekw gotuje
Malowane smakiemSkładniki (1 porcja - zdjęcie): 55 g suchej ciecierzycy pół cebulki (ok. 20 g) 1 jajko 2 łyżki (16 g) bułki tartej 5 g masła 1 łyżka oleju przyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól) Przygotowanie: 1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez(...)przyprawy, według uznania, ale nie żałować ;) 5. Z masy ulepić płaskie kotlety (mi wyszły 3 spore, ale mniejsze będzie łatwiej przewracać) 6. Kotlety obtoczyć w pozostałym jajku i w bułce tartej. 7. Na patelni roztopić masło i dodać łyżkę oleju. 8. Smażyć kotlety do mocniejszego zarumienienia (ja lubię jak z wierzchu są chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie: 1 porcja (kotlety
Malowane smakiemparze. Polecam :) (hmm... poprawnie jest wiórek czy wiórków kokosowych? :) ) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 0,5 roztrzepanego jajka 1 łyżka (10 g) bułki tartej 3 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki (20 g) wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki cukru sól Przygotowanie: 1. Mielimy pierś z kurczaka. 2. Połowę wiórków kokosowych rozdrabniamy w blenderze (bez przesady, tylko(...)żeby były trochę drobniejsze) 3. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę jajka, wiórki kokosowe (rozdrobnione i resztę), bułkę tartą, sos sojowy, odrobinę cukru i solimy według upodobań. Mieszamy. 4. Lepimy kulki i gotujemy 10 min w parowarze. Kaloryczność: Porcja ze zdjęcia - 470 kcal Smacznego
Malowane smakiemmojej mamy (indyk po meksykańsku z patelni) w innej formie, czyli klopsiki :) Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g zmielonej piersi indyka 0,5 jajka (25 g) 20 g (2 łyżki) bułki tartej 60 g (ok. 4 łyżki) kukurydzy z puszki (odsączonej) 50 g papryki czerwonej (1/4 dużej papryki) przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona (pół łyżeczki), oregano (0,5 - 1 łyżeczki), chilli(...)niej skórkę i kroimy na cieniutkie, małe kawałki (jak na zdjęciu; klopsiki mają w przekroju ok 4 cm) 3. Do mielonego mięsa z piersi indyka dodajemy połówkę jajka, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy były w całej masie i żeby reszta dodatków rozprowadziła się równomiernie po całości. 4. Lepimy małe klopsiki (średnica
Malowane smakiempowierzchnię patelni 28 cm ): 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej) 1 jajko ugotowane na twardo 0,5 roztrzepanego jajka 4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie: 1. Jajko gotujemy na twardo. Gotujemy fasolkę szparagową (w parowarze(...)jajko i fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pół roztrzepanego jajka i blendujemy, ale nie na gładką masę - tylko tak, żeby zostały widoczne kawałki fasolki i jajka. 3. Dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy i gotowe :) Kaloryczność: porcja (zdjęcie) - ok. 310 kcal Uwagi: polecam z sosem mango z lidla (tydzień azjatycki
Malowane smakiemszklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić(...)pieprzem odstawić od wystygnięcia. Mięso cebule oraz odsączoną kapustę zmielić w maszynce, doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z każdej strony. rrarossa@gmail.com
RAROSSA