bułki - 33426 przepisów (strona:1765/2229)

Zimowa szarlotka z bezą 157

proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany 241

bardziej puchaty. Tortilla doskonale smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno. W hiszpańskich barach oprócz tradycyjnych przekąsek, czyli tapas, tortillę znajdziemy także bocadillo de tortilla, czyli podłużną bułkę przekrojoną na pół i wypełnioną tortillą z odrobiną sosu alioli... Ach, rozmarzyłam się :-). A przepis na lekki sos alioli znajdziecie tutaj. Tortilla española

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 188

polewy: 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki   konfitury pomarańczowej z kardamonem Wykonanie: Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W garnuszku delikatnie podgrzewamy olej, wyłączamy ogień, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 213

układamy łączeniem do dołu na blaszce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Bułki nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Układamy na kamieniu i pieczemy 25 minut. Zajrzyjcie też do: Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracji Moniki z Matki wariatki Pat  z Patison

Kulinarne przygody Gatity
Babka majonezowa 230

łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 284

Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 273

pieprzu z ziarnkach, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania do garnka dodajemy wątróbkę i parzymy ją przez 10 minut.  Mięso i warzywa odcedzamy i studzimy. Bułki moczymy w  wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jagodami 156

odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy  w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody.  Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejsze ciasto z morelami 221

składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu. Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 257

domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest tak ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już  sałatka z fetą , a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję

Kulinarne przygody Gatity
Murzynek z jabłkami i czekoladą 281

masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w temp. 180 °C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i gorzką czekoladą

Delicious Titbits
Ciasto dyniowe 240

rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.  Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (można też użyć kaszy manny). Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.Polewę można zrobić z tabliczki białej czekolady z dodatkiem niewielkiej ilości mleka

Pasja Smaku
Szarlotka, która podniesie Cię na duchu 238

Zmieszać sypkie składniki, dodać do nich żółtka, miękkie masło i wyrobić ciasto. 4. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na dnia foremki (posmarowanej masłem i posypanej np. bułką tartą), oprószyć i "pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi mi o głaskanie ciasta). Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na jabłka

Matka Żywicielka
Sałatka z buraków i sera koziego 253

Prosta sprawa, bo połączenie idealne. To jak fish & chips, kawa z mlekiem, bułka z masłem, czy schabowy z mizerią. Są takie smaki, które pasują do siebie jak ulał i nie mogą bez siebie żyć. To takie pary idealne. Burak i ser kozi... mmmm... zanim się tego spróbuje można nawet być przekonanym, że nie lubi się buraczków, ale po spróbowaniu

Matka Żywicielka
Kruche ciasto ze śliwkami 257

śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, równo rozgnieść je palcami. Ułożyć umyte i pokrojone owoce skórką do dołu 4. Piec 40 minut 5. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem - koniecznie

Matka Żywicielka

Proponowane wyszukiwania