bułki - 33426 przepisów (strona:1756/2229)

Pasztet z cukini 174

papryka - starta na tarce 30 - 40 dag pieczarek - obrane, pokrojone i usmażone 30 - 40 dag mięsa mielonego Wszystkie przygotowane składniki wymieszać razem w miesce. Foremki wysmarować i posypać bułką tartą . Piec w 160-170 st.C przez ok 2 godz. * Przyprawy dajemy na oko, według własnego uznania. Smacznego

charlotte gotuje
Szarlotka ze śmietaną 166

ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika. 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Smażymy

charlotte gotuje
Ryba z sosem czosnkowym 192

Składniki : ok. 1/2 kg ryby ziarka słonecznika 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Rybę usmażyć tak jak zawsze w jajku  i bułce tartej. Przygotować sos : 2 ząbki czosnku rozdusić. Do jakiegoś naczynia wrzucić 1/2 szkl jogurtu naturalnego, 1/2 szkl majonezu, rozduszone wcześniej 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku

charlotte gotuje
Ciasto z białek 1480

dokładnie to wszystko ze sobą połączyć. Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej  kakao i posiekaną czekoladę. Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy

charlotte gotuje
Ciasto z truskawkami 169

łyżka żelatyny dodatkowo : okrągłe biszkopty Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Masę wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20 - 25 min (aż zbrązowieje). Masa serowa: 2 galaretki rozpuścić w ok. 1-1,5 szkl

charlotte gotuje
Dziury 180

jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy. Dużą blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy masę. Pieczemy 20 - 25 min w 180st. C (Trzeba na niego zerkać co jakiś czas, bo wiadomo że czas pieczenia zależy też od piekarnika). W ten sposób

charlotte gotuje
Schabowe z ananasem i żurawiną 136

ananasa z puszki 5 łyżeczek żurawiny 5 plasterków sera żółtego Przygotowanie: Kotlety usmażyć tak jak zawsze (rozbić, posypać solą, pieprzem lub vegetą, maczać w jajku i na koniec w bułce tartej). Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kotlety układamy w blaszcze, na każdego kładziemy plasterek ananasa, w środek wkładamy łyżeczkę żurawiny i układamy plasterek sera z wyciętą dziurką

charlotte gotuje
Marchewkowiec 141

zbieleje. Do masy dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i marchewkę. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać bakalie i wszystko razem połączyć. Blaszkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę. Piec 60 min w nagrzanym do 180st.C piekarniku. (jeśli zacznie nam się przypalać, najlepiej jest wtedy przykryć papierem do pieczenia lub p.śniadaniowym). Źródło : pasjabelki Smacznego

charlotte gotuje
Cytrynowiec 154

ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.   Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę.   Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika. Masa cytrynowa: Budynie rozpuścić w 1 szklance wody. Drugą wlać

charlotte gotuje
Pleśniak 161

większą i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodajemy kakao i ponownie, dokładnie zagniatamy. Małe części - białą i czarną wkładamy do zamrażarki. Dużą część rozwałkowujemy wałkiem. Blaszkę natłuszczamy i wyspujemy bułką tartą. Wykładamy ją ciastem. Ciasto smarujemy dżemem. Schłodzone czarne ciasto ścieramy na tarce na dżem. Ubijamy pianę ze szczyptą soli i 1szkl cukru, wykładamy na ciemne ciasto. Na to ścieramy

charlotte gotuje
Drobiowe roladki ze szpinakiem i fetą 173

przez praskę, śmietanę i pokruszoną fetę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi rozsmarowujemy farsz  i zwijamy w roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Smacznego

charlotte gotuje
Babka cytrynowa 177

wyszła nam razem pełna szklanka. Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia i kisiele razem z mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy i pieczemy w 180st. C przez 50-60 min. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczona. Wystudzoną babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

charlotte gotuje
Chałka z kruszonką 119

sobą. Gdy uformujemy chałkę, przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki szybko ze sobą rozcieramy. Żółtko z mlekiem miksujemy i smarujemy drożdżówkę, a następnie posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułka ponownie się 'napuszy' wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C na ok 25-30 min (wyjmujemy wtedy, gdy zobaczymy że już nam się zarumieniła). Smacznego

charlotte gotuje
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 284

cukru pudru  Przygotowanie: Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub  wykładamy papierem do pieczenia. Masę na biszkopt wylewamy na blaszkę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 min w 180st. C do tzw. suchego patyczka

charlotte gotuje
Sernik na zimno 139

mnie pomarańczowa) Przygotowanie : Biszkopt :  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną  i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy). Ostudzony biszkopt

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania