jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne
Walijskie Pichcenieubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z naszą masą keksową. Bakalie obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Keks nacinamy ostrym nożem wzdłuż, aby ciasto w tym miejscu ładnie nam "pękło". Pieczemy w tem 185st ok 50-55min. (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy
Walijskie Pichceniedodawać po jednym jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem
Walijskie Pichceniemarchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Do mielonego mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy . Wilgotną dłonią formujemy mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut
Walijskie Pichcenieciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy w niego owoce. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie (ja tak lubię) kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st
Walijskie Pichceniechudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 3 żółtka (białka zostawić do posmarowania brzegów bułek) 1 szklanka letniego mleka 100 g masła 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli 250 g cebuli 200g boczku 3 łyżki oleju majeranek Wykonanie: Do mąki
Walijskie Pichcenieszczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na około godzinę. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest
Walijskie Pichceniejabłka wsypujemy do ciasta. Mieszamy. Ja pokusiłam się jeszcze o dodanie odrobiny cynamonu, bo jabłka+cynamon to dla mnie idealny duet :). Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowana masłem i obsypaną bułką tartą (ja użyłam średniej tortownicy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy
Walijskie Pichceniemiejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st i pieczemy ok 1h (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce
Walijskie Pichcenienabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut
Walijskie Pichceniekluski... to chyba najprostsze z wszystkich możliwych klusek do przygotowania. Ich zrobienie nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani wielu produktów. Można je jeść polane masłem i zrumienioną bułką tartą, mogą stanowić dodatek do zup albo mięsnego obiadu. U mnie podane w podobny sposób, w jaki podaję szare (ziemniaczane) kluski: czyli z cebulka i boczkiem oraz zasmażaną kiszoną kapustą
Walijskie Pichceniesię ochoty? Szczególnie rano - brak apetytu doskwiera chyba większości z nas. Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej musztardy koperek lub szczypiorek pieprz czarny świeżo mielony Wykonanie: Jajka i obraną makrelę wrzucam
Walijskie Pichcenieśrodek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :) ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone z wody
Walijskie Pichcenieciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie
Walijskie Pichceniepaprykę. Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wylepiamy całość ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st . Podpiekamy ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika
Walijskie Pichcenie