robiłam to danie miał być schabowy well pizza ,ale się okazało ,że zamiast bułki tartej panierowałam kotleta w sezamie.Ze znajomymi zastanawialiśmy się jak nazwać ten kawałek kotleta i wyszło ,że pizzeta schabowo-sezamowa.Nawet nie wiem czy takie słowo jak "pizzeta"istnieje ,ale co mi tam grunt ,że dobre i pizze w smaku przypomina ,a sezam nawet nieźle się z dodatkami komponuje.Zapraszam.Przepis
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkioleju i po trochę mąki i tak na przemian , aż do wykorzystania produktów, Dwie foremki ( ja miałam o wymiarach 30 x 9 cm ) lub jedną większą natłuścić i posypać bułką tartą Wlać ciasto do form , ja zostawiłam trochę ciasta i dodałam (2 łyżeczki ) kakao ., Można dodać mniej , nie będzie tak ciężkie ciasto i ciemne ! Na wierzch ciasta wylałam masę kakaową
Pysznosci Babci Basiresztą cukru i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem . Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm , możemy na dno położyć papier do pieczenia , a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą . ( ja posmarowałam całą tortownicę ) Masa jest dość gęsta , dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki i na środku robimy dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy
Pysznosci Babci Basiproszkiem do pieczenia i szczyptą soli.. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja smaruję boki i spód blaszki masłem lub margaryną i posypuję bułką tartą ), posypujemy owocami i kruszonką : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, Placek pieczemy w temp. 180 -190 stopni C. do zrumienienia . Trwa to około
Pysznosci Babci Basiżółtku i dalej ubijamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy po trochę do masy jajecznej,( możemy już przygotować wcześniej ) Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta lub wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. przez ok. 35 min . ( sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest wypieczone, jeśli
Pysznosci Babci Basiczosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki. Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Babkę można podać
Simply Foodmasę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika tylko stopniowo studzić
Simply Foodktóre spełniają wszystkie drugośniadaniowe wymagania. oczywiście kanapki :) Zdarzają się raz czy dwa razy w tygodniu. Często są robione na domowym chlebie na zakwasie, ale miło też czasami zjeść pszenne bułki dla urozmaicenia. Bardzo lubimy wszelkie pasty do chleba, na przykład tą ze szprotek , sałatkę z makreli wędzonej , czy tradycyjną pastę jajeczną z majonezem i szczypiorkiem. Obowiązkowo plaster żółtego sera bogatego
Posadzone i zjedzonejajka z cukrem i solą na puszysto. Miksując wlej wrzątek. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Przelej masę do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Przekrój jabłka na pół, wydrąż gniazdka i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż plasterki jabłka w wieniec, lekko dociskając. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Upieczone
codojedzeniaDodaj cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Na końcu dodaj mieszankę mąk wymieszaną z soda i szczyptą soli. Wymieszaj do połączenia składników. Ciasto wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą keksówkę (10x20 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopniu przez 1 godzinę. Smacznego
Kuchnia bezglutenowamiejscu pierwszym, a druga to pieczywo, którego zostało zachowane dość wysoko. Tutaj mogą się posypać na mnie gromy, ale ja jestem i będę zwolenniczką pieczywa. Chleba na zakwasie, bułek z ziarnami. I choć wszyscy krzyczą teraz, że gluten to złoooo, że od pieczywa się tyje, to ja wiem swoje i koniec! Nie zrezygnuję z pieczywa. Nie jem pół bochenka dziennie
bistro mamapora. Dodać również natkę pietruszki. Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek. Na środek nałożyć farsz rybny, skleić ciasto na brzegu, formując kształt bułki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg
Moja Galeria Smaku