bułki - 33926 przepisów (strona:1538/2262)

Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 176

galicyjskiej kanapki. Pewnie nie wiecie, o czym mówię, więc pozwolę sobie zrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie

Food Square
Co Lila jadła w środę ? 25 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 153

cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie.  Podwieczorek 17:30 Domowe ferrero rocher, przepis znajdziesz tutaj>>> . Kolacja 19:00 Bułka i twaróg ze szczypiorkiem, jogurtem naturalnym i olejem lnianym.  Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pełnoziarnista Szarlotka Kanadyjska Forda 173

pieczenia tworzymy taka jakby kruszonkę. Dodajemy do tego jabłka, cukier (pozostawiając 1 łyżkę na wierzch) oraz rozmieszane jajko z mlekiem. Mieszamy całość i przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułka tarta tortownicy. wierzch posypujemy odłożona wcześniej łyżka cukru. Pieczemy w 190-200 stop. przez około 40-45 min na złoty kolor bez termoobiegu, na środkowej półce

Gotowanie...to proste !
Bagietka nadziewana serkiem wiejskim i warzywami 210

pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka szczypiorek (wg uznania) sól, pieprz Nadzienie przed wymieszaniem Na samym początku z bagietek odciąć jedną kocówkę i bułki dokładnie wydrążyć. Uwaga: bagietek nie można przedziurawić, ponieważ farsz wypłynie! Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć

Ugotować
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką 215

ekstraktu z wanilii oraz: 250 g słodkich śliwek węgierek Piekarnik nagrzać do 175°C . Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach do konsystencji płatków owsianych. Odstawić. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Mąkę z proszkiem, sodą i kakao wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem w drugiej misce aż powstanie puszysta masa. Dodawać

Posadzone i zjedzone
Cukinia smażona 254

wtedy pozbawimy cukinię części jej smaku, który znajduje się właśnie w tym soku, ja go zostawiam. Dobrym sposobem na zatrzymanie soku w cukinii jest jej panierowanie przed smażeniem w bułce tartej, ale wtedy musimy smażyć ją na dużej ilości oleju, co powoduje duże zwiększenie ilości kalorii i cukinia nie jest już wtedy tak lekkostrawna

Kuchcik gotuje
Sałatka a'la Margaret 170

ciężkiego i wtedy idealnym pomysłem jest sałatka. Taki dzień był właśnie wczoraj, piękny gorący dzień, i taka sałatka była idealnym rozwiązaniem. Treściwa, smaczna, pełna witamin a  jako dodatek bułka czosnkowa. Często takie sałatki robię, i często zmieniam składniki ale zawsze jest pyszna, a to najważniejsze. :) Taką sałatką najedzą się 4 osoby.  Przepis:  Składniki: Miks sałat (ja miałam

Mój pomysł na
Dżem,sos śliwkowy z czekoladą 245

minut (czas pasteryzowania zależy do wielkości słoików). Zostawić słoiki w piekarniku do wystygnięcia. Powstałe cudo jest doskonałe do placuszków,  naleśników,  jako gęsta polewa do lodów, do bułek i do jedzenia po prostu łyżeczką

Humanistka w kuchni
Konfitura z fig z pomarańczami 159

mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Konfitura z fig , którą proponuję nadaje się do wędlin, serów, ale również jako dodatek do słodkiej bułki, placka drożdżowego... Przygotowałam ją jako dodatek do serów i wędlin. Jeżeli ktoś woli słodsze przetwory, to proponuję dodać jeszcze 200 - 300 g cukru, na samym początku. Gotować razem z miodem

królestwo garów
Bakłażan duszony z pomidorami 187

Bakłażan i pomidory - dwa składniki i pełna harmonia smaków. Te dwa składniki składają się na wspaniały, aromatyczny sos. Idealny do kasz, ryżu, makaronu i z kawałkiem bułki też będzie pyszny. U mnie akurat z ulubiona kaszą gryczaną. Bakłażan to nie tylko walory smakowe. Zjadając bakłażana dostarczysz organizmowi sporo potasu, wapnia i magnezu. To takze dobre źródło błonnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny cynamonowe z kardamonem 187

Dzisiaj pachnie na blogu cynamonem i kardamonem. Upiekłam muffiny cynamonowe z dodatkiem kardamonu. Nabrałam ochoty na słodkie. Pomyślałam co najszybciej można upiec w tygodniu. Dziecko podpowiedziało, dzisiaj jest dzień bułki cynamonowej – kanelbulledag w Szwecji. Jakoś nie chciało mi się piec drożdżowych bułeczek. Ale skusiłam się na muffiny cynamonowe. Lubicie muffinki ? Ja też! Muffiny cynamonowe piekłam nie jeden raz. Dzisiaj

codojedzenia
tort kakaowo - jagodowy 238

żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy na gładki krem-żeby nie było

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jaglany pasztet z cukinii. 179

ugotowaną kasze, pieczarki, cukinię, jajka, przyprawy a także posiekaną zieleninę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i spróbować czy pasztet jest odpowiednio doprawiony. Foremkę ( najlepiej keksówkę) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremki, po  wierzchu wyrównać i zapiekać około 50 min lub więcej w temp. 180-190C. Podczas pieczenia należy kontrolować ponieważ każdy piekarnik piecze

Radość kipiąca uśmiechem.
“Dieta bezglutenowa” – recenzja 131

Bardzo ciekawie wyglądają przepisy na bezglutenowe kartacze, flan po katalońsku, kluseczki z polenty kukurydzianej, tatar z wędzonego łososia, jaglankę z gruszkami, pizzę z kalafiora czy fasolkę z migdałami zamiast bułki tartej. Na pewno upiekę gryczane muffinki i szpinakowe babeczki. Mam nadzieję, że wyjdzie mi na zdrowie, bo wygląda całkiem smacznie.   Dieta bezglutenowa Opracowanie zbiorowe Data wydania: 2016 Oprawa: miękka

Ugotowane pozamiatane
NAJPROSTSZA BABKA ŁACIATA 1192

średnich obrotach. Pod koniec ubijania wlać zagotowane , gorące mleko i wszystko razem dobrze wymieszać łyżką. Część ciasta (ok. 1/3) wymieszać z kakao. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy wlać trochę ciasta jasnego , potem połowę ciemnego , znowu jasnego , resztę ciemnego i na wierzch ponownie jasnego (można też zrobić więcej warstw albo tylko jedną ciemną - według uznania). Piec

Walijskie Pichcenie