starty ząbek czosnku 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy) papryczki jalapeno i piri piri (wg uznania) 2 szklanki startego żółtego sera przyprawy (kumin, chili wg uznania) 0,5 szklanki gęstego jogurtu Bułki przekroiłam na pół i wraz z parówkami wsadziłam do piekarnika (100st. na 20min.). W tym czasie przygotowałam sos serowy. Starty czosnek podsmażyłam(...)mąkę i dobrze mieszając, zalałam bulionem. Gdy bulion lekko zgęstniał dodałam jogurt (wcześniej wymieszany z drobno posiekaną papryczką piri piri oraz przyprawami). Na koniec dodałam ser i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe bułki wypełniłam parówkami i papryką. Całość polałam sosem serowym. Na wierzch (gdyby komuś było mało ostrości) można położyć dodatkowe krążki jalapeno ;) Ole! Nowe źródło inspiracji
bastalenastałe zagościły w mojej kuchni. Do przygotowania takich ślimaczków potrzebujemy:naleśniki - można wykorzystać >ten przepis<,wątrobiankę lub pasztet,kawałek żółtego sera,odrobinę masła i bułki tartej do kokilki.Naleśniki smarujemy wątrobianką. Nie za cienko, ale i nie za grubo. Zwijamy ciasno w rulonik i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.Małe kokilki lub jedną większą formę(...)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pokrojone kawałki zwiniętych naleśników układamy na sztorc w foremkach. Górę posypujemy utartym żółtym serem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i pieczemy do zrumienienia się sera. Podajemy gorące z ciągnącym się, albo chrupiącym serem :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić(...)zdjęciu). Na każdy plaster schabu położyć po plasterku cebuli, pieczarki, ogórka i sera żółtego. Zawinąć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu, gdyż kotlety zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć
W kuchni u MonikiKuskusowe kuleczki to znakomity zamiennik ziemniaka czy ryżu .. 200 g kaszki kuskus wrzątek 250 g sera 3 łyżki śmietany sól pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Kaszkę zalać wrzątkiem w miseczce, ok 1 cm ponad kaszą. Lekko wymieszać i pozostawić do nepęcznienia. Przestudzoną kaszkę wymieszać z serem i śmietaną, doprawić do smaku. Formować kulki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce
Gotowanie jest łatwetwarogiem to bogatsza wersja zwykłych klusek z ziemniaków, a biedniejsza oryginalnych klusek – pierogów leniwych. Kopytka z ziemniakami i serem można podawać na słodko jak i na słono. Jak zrobić kopytka z serem? Kopytka z twarogiem przepis Aby kopytka z serem i ziemniakami się udały musimy mieć dobrze wystudzone ziemniaki. Często pada pytanie, dlaczego kopytka z twarogiem się rozpadają? Powodów(...)twaróg półtłusty 200 g jajko 1 sztuka mąka pszenna 0,5 szklanki mąka ziemniaczana 2 łyżki plus do podsypania Oraz masło 2 łyżki bułka tarta Kopytka z serem i ziemniakami jak zrobić Najlepsze ziemniaki na kopytka to te mączne, mniej zabierają mąki i nie wychodzą
Dieta moja pasjatylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając by nie przerwać struktury mięsa. Rozbite kotlety opruszamy solą i odstawiamy. Obieramy cebule i drobniutko(...)około centymetrowy rant bez farszu), na nim plaster sera, składamy na pół (ma wyglądać jak pieróg) i dociskamy brzegi, by się skleiły. Tak postępujemy z każdym kotletem. Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy ok 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego i mieszamy. Każdego kotleta delikatnie panierujemy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z dwóch
Rozpustne gotowanieOmlecikiem 2 porcje (2 kanapki, 1 kanapka to ok. 400 kcal) Składniki: jajka 2 sztuki sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia bułki 2 sztuki (ok. 80g jedna) sałata pomidory 2 sztuki ser 2 plasterki (żółty(...)twaróg) Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą. Smażymy do momentu aż omlecik się zetnie. W tedy składamy na pół. Bułki kroimy na pół i podajemy z warzywami, serem i omlecikiem. Zapisz
rabarbarowosycąca. Jeśli lubisz połączenie szpinaku z serem feta, to ten przepis jest dla Ciebie! PRZEPIS NA BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Składniki 4 bułki na hot-dogi z dziurką 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 80 g sera feta 1 mała cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła szczypta chili sól, pieprz Przygotowanie 1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)rozmrożenia szpinaku. 2. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 3. Wyłączamy duszący się szpinak i dodajemy do niego pokrojony w kostkę ser feta. 4. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego farszu. 5. Przygotowanym farszem wypełniamy bułki, przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Pieczemy około 10 minut. Można także podpiec w opiekaczu. Artykuł Bułeczki
Alle Dobre!ulubionej, chrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz
Moja DelicjaSkładniki 1 kg schabu (lepiej żeby był dłuższy niż grubszy) 300 g pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 100 ml wody Siatka do wędlin, lub sznurek Ja już chyba z przyzwyczajenia trzymam mięso(...)papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem i obiema paprykami w proszku. Jak farsz przestygnie dodajemy ser żółty i 2 łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy. Teraz czas na mięsko więc schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Płat rozkładamy na blacie i rozbijamy tłuczkiem. przyda się
Piekielna Kuchnia Patikotletów nafaszerowałam podsmażonym pieczarkami i żółtym serem, a drugą połowę suszonymi pomidorami. Jedne i drugie wyszły pyszne. Składniki: 500g mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula garść posiekanego szczypiorku 5 pieczarek kilka kostek (2cmx2cm) żółtego sera (kostek tyle ile chcemy zrobić kotletów z pieczarkami) kilka suszonych pomidorów w zalewe (pomidorów również tyle ile ma być kotletów z pomidorami(...)kopiastą łyżeczkę pieczarek oraz kostkę sera, zaklejamy żeby farsz znajdował się wewnątrz i formujemy kotlety. Tak samo postępujemy z pomidorami tylko zamiast pieczarek i sera nakładamy po jednym suszonym pomidorku. Gotowe kotleciki obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
kuchnia doskiniedrogi , bardzo dobry i szybki obiad, kotlety z kaszy jęczmiennej Składniki: - kasza jęczmienna 200 g - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1/3 pęczka szczypiorku - 100 g żółtego sera - 1 jajko - pieprz - masło - bułka tarta - olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości, można rozgotować, aby była miększa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy, szczypiorek kroimy. Cebulę szklimy na maśle(...)trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną gorącą kaszę przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, zeszkloną cebulkę, pieprz i pół łyżki masła, czosnek, szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Po wystygnięciu dodajemy jajko, całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Życzę smacznego
Kulinarne życiejeszcze z pewnością wrócę do nich :) Aby były jeszcze bardziej zdrowe upiekłam je w piekarniku. 100 g kaszy jęczmiennej 1/2 sera camembert 1 cukinia 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1/3 czerwonej papryki 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki curry 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oliwy Kaszę ugotować wg przepisu(...)opakowaniu. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie i doprawić curry. Dodać do kaszy. Jak lekko przestygnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżyć ręce w zimnej wodzie i uformować kotleciki. Ułożyć je na blaszce i piec około 30 min w nagrzanym na 180*C piekarniku
Jemy Pijemypysznego. Babeczki serowo - makowe będą idealne na świąteczny stół. Składniki: masa makowa - 3 szklanki maku - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg białego sera ( dwukrotnie zmielonego) - 1 szklanka cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść rodzynek Przygotowanie: Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy, odsączamy i dwukrotnie mielimy(...)białek i delikatnie mieszamy. Gdy mak gotowy możemy przygotować masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy zmielony ser, rodzynki oraz ubitą pianę z białek. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę foremek wypełniamy masą serową a na nią masę makową. Tak wypełniamy foremki aż do skończenia składników. Babeczki pieczemy w 180 C przez
Zainspirowana w kuchni